Asijská kuchyně Články

Jídlo na Bali: jak chutná na ostrově bohů?

První dojmy z Bali byly vcelku rozpačité. Do hlavního města Denpasar jsme dorazili ve tři hodiny ráno místního času. S nohama ztuhlýma jak tři dny starý rohlíky jsme nasedli do auta a jeli do severozápadního městečka Canggu. Tam jsme celých 18 dní bydleli v obyčejné, ale roztomilé dřevěné chatičce s vlastní terasou. Polorozbitá cesta k ní, tma a zvuky nočních zvířat ve mě vyvolávaly lehce hororové představy, které umocňovalo ustavičné kvákání žab ze zarostlého rýžového pole. Ranní kokrhání, štěkot a pobíhající gekoni na podlaze mě utvrdili v tom, že následující dny se můžu těšit na poznávání nejenom jídla, ale všech místních krás, včetně bohatého zvířectva jihovýchodní Asie.

Vycházející slunce na všechno vrhlo jiné světlo. Poté, co jsme na ulici úspěšně odrazili všechny nabídky na odvoz, masáž nebo průvodce (“Massage? Taxi, taxi!”), stali se milionáři výměnou 200 USD za zhruba 4 miliony balijských rupií, naši chatičku přizpůsobili k obrazu svému (tzn. uklidili alespoň tak, abych v ní mohla existovat), na terase dali první Bintang a upřeli pohled na paprsky slunce, tančící po rýžovém poli, hned bylo růžověji. Začínala jsem se zamilovávat.

Bintang! 🍻

Bintang! 🍻

 

A to do všeho, co se mihlo kolem. Do cest lemovanými kokosovými palmami a banánovníky. Do zelených rýžových políček a dechberoucích terasovitých scenérií. Do všudypřítomných chrámů, kterých je tu snad milion, a přesto má každý svůj účel. Do lidí, ze kterých čišela pohoda a dobrá nálada. A konec konců, byla jsem nadšená i z rušných prašných ulic plných skútrů a miniaturních košíčků s oběťmi bohům, kterými se lidé snaží vlichotit jejich přízni. Nejvíc mě ale stejně dostalo to, kvůli čemu jsem na Bali jela primárně. Jídlo!

Jak chutná indonéská kuchyně?

Balijská kuchyně vás bude bavit. Jejím základem je koření. Spoustu koření. Chilli, kurkuma, galanga, zázvor a česnek tvoří základ balijských chutí. Dalším kamenem je rýže, zelenina, vejce, tofu a malá porce masa. Převažuje kuřecí, ale vepřové tu mají také rádi. Protože většina lidí neoplývá velkým blahobytem, snaží se jíst a zužitkovat, co se dá. Dost často jsou tak pokrmy spíše kombinací surovin co dům dal. Díky koření jsou ale vždy velmi výrazné a pestré. Popravdě, někdy až moc. Pokud se vám v restauraci dostane upozornění – „It’s spicy“, není radno ho podceňovat!

Typickým pokrmem je Nasi Goreng, smažená rýže, kterou seženete na ulicích všech měst a vesnic. Rozhodně nehledejte striktně daný recept, každý ji dělá tak nějak po svém. Většinou je se zeleninou a kuřetem, ve vegetariánské verzi najdete tofu nebo tempeh. U Mie Goreng je rýže nahrazena nudlemi. Známou pouliční lahůdkou je také satay – mini ražniči z různých druhů masa nebo tempehu, ke kterému se servíruje rýže a naprosto dokonalá omáčka z burských ořísků. Ta se podává i k vařenému salátu Gado Gado, mým absolutně největším favoritem celého pobytu. Vypadá sice všelijak, ale věřte mi. Je fakt neuvěřitelně dobrý.

Salád Gado Gado a smažená rýže NAsi Goreng, tradiční jídlo na Bali

Salát Gado Gado a smažená rýže Nasi Goreng. A tempeh. Salát k obědu, rýže k večeři, tempeh k obojímu a takhle klidně každej den, kdyby mi to nebylo blbý!

 

Tradiční indonéská kuchyně je dost masová, ale ani vegani a vegetariáni nepřijdou zkrátka. Bali je doslova útočištěm hipíků, jógínů a tedy i nemasožravců. Pro většinu restaurací tak není problém připravit třeba smažené tofu nebo tempeh společně s rýží, indonéským salátem a pálivou omáčkou. Když to zalijete kokosem plným čerstvé šťávy, máte o plný břicho postaráno. Tradičně se jídlo podává na dřevěném talíři nebo v košíku vyloženým banánovým listem a jí se rukama, kterými si vše promícháte dohromady. Je to sice trochu prasátkové, ale podle Balijců tak máte užší kontakt s jídlem, a to pak chutná nejlíp.

Při cestě za jídlem hledejte buď pojízdné občerstvení (jídlo se tu prodává i na kole), nebo Warung. Je potřeba zmínit, že jako Warung je tady označována jak restaurace, tak i obyčejné pouliční bistro. V těch seženete to nejlevnější jídlo na Bali. Cena jídla tu začíná na cca 15 000 rupiích, tedy asi na 16 Kč. Identifikujete ho podle proskleněné vitríny s jídlem a obrovského dýmu z grilování již výše zmíněného satay. Ve větších restauracích si připlatíte, ale pořád jsou to příjemné ceny. Za skromnější večeři pro dva se můžete dostat i na 300 Kč, a to i s pitím.

Street food, tradiční jídlo na Bali

Jídlo se tu prodává i na kole. Nebo na motorce.

Kurz vaření na farmě v Ubudu

Žádná naše dovolená se neobejde bez kurzu vaření. Tentokrát jsme zvolili kurz v Ubudu, který nás nadchnul možností přípravy indonéských pokrmů v tradiční i veganské verzi. Ohromilo nás i prostředí farmy uprostřed džungle, důkladný popis a vlastní sběr všech ingrediencí a hlavně ta hromada jídla, kterou nebylo možné sníst. Přežraní, ale naprosto spokojení jsme zkonstatovali, že to byl ten nejlepší kurz vaření, co jsme kdy navštívili. O jeho kvalitě vlastně svědčí i to, že ho dělají každý den, ve dvou vlnách a pořád mají plno!

Když se ráno houpe postel…

“Co děláš?” “Já nic nedělám. Já myslela, že to děláš ty!” Je 5:54 a nechápavě na sebe s Junisem zíráme. Zíráme na sebe, na houpající se postel, pak zase na sebe. “To bylo asi zemětřesení…?” Uh. Myslela jsem, že nám někdo houpá s chatkou. Vylítla jsem ven. Ptáci řvali, psi štěkali jeden přes druhýho, na verandě seděla vyděšená kočka. Bylo divné dusno a já měla pocit, že mi kompletně začalo hrabat. Tu noc jsem totiž nemohla usnout. Byly asi tak dvě hodiny v noci a já googlila, co se dělá v případě tsunami. Že jsem si na uspání vybrala zrovna přírodní katastrofy je dost zvláštní, vím – holt zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Budíček ve formě dozvuků ze zemětřesení na sousedním ostrově Lombok bych ale netipla ani na čínskýho boha srandy. Další, mnohem silnější otřesy dorazily o týden později a já od té doby nespala vůbec.

S odstupem to samozřejmě vnímám jinak. Při cestování prostě musíte být připravení na všechno. Na hmyz, slabší hygienu, brouky v jídle, šváby v posteli… i na zemětřesení a tsunami. I přesto pro mě byla dovolená na Bali splněným snem, protože jsem už dlouho chtěla poznat pravou Asii a její autentické chutě. A tahle malá hindusitická enkláva je jich plná. Stejně jako zážitků, které se mi nesmazatelně vryly do hlavy a do srdíčka. Jako celé Bali!

Mějte krásnej den a hlavně: Selamat makan! (Dobrou chuť!)

Vaše

Tereza

Kelingking beach, Nusa Penida, Indonésie

Kelingking beach. Dostat se na ní není sranda, ale odměnou vás čeká půvabná písečná pláž, skalisko ve tvaru ruky a azurové moře.

 

Kelingking beach, Nusa Penida, Indonésie

Vidíte tu mini cestičku vlevo? Tak tudy se na ní leze. Důvod, proč se nikdo nevyhřívá na pláži.

 

Ochutnávka balijských káv a čajů na plántážích Dewi, Bali

Ochutnávka balijských káv a čajů na plántážích Dewi. Už ani nevím, co všechno nám dali, ale ten výhled do džungle a čerstvě namletý kakao bylo nejvíc! 😊

 

Street market, Bali

Takhle vypadá špenát na Bali.

 

Smažená rýže, Bintang a výhled na pláže Nusa Penida

Smažená rýže a výhled na pláže Nusa Penida. A nezbytný Bintang k tomu!

 

Různé sochy bohů jsou na Bali úplně všude. Hinduismus je tu nedílnou součástí života.

Různé sochy bohů jsou na Bali úplně všude. Hinduismus je tu nedílnou součástí života.

 

Opice v Monkey Forrest, Ubud, Bali

Monkey Forrest se nachází uprostřed města Ubud. Opice pobíhají tu zcela volně, krmí se sladkými brambory, banány a papájou. Jsou drzé jako opice a kradou lidem kamery.

 

Tanah Lot, chrám, který je postaven na pobřežní skále. Údajně patří duchům moře.

Tanah Lot, chrám který je postaven na pobřežní skále. Údajně patří duchům moře.

 

Základní škola na Bali

Navštívili jsme i základní školu, kde se kromě matematiky a angličtiny učí tvořit košíčky pro oběti bohům. Taky máte chuť tu malou holčičku obejmout? 💕

 

Rýžové pole, Bali

A na závěr ještě jedno rýžové políčko a celé spektrum zelené!

Nestačilo? Přidejte si!

3 komentáře

  • Reply
    Klára
    16/10/2018 at 11:05

    Nádherné fotky, to musel být zážitek. Na Bali bychom také rádi vyrazili, snad se jednou poštěstí…

    • Reply
      inspiredkitchen
      24/10/2018 at 22:35

      Děkuji! Určitě vyražte, pokud bude možnost, stojí to za to! 🙂

  • Reply
    Letní slaný rajčatový koláč | inspiredkitchen.cz
    24/10/2018 at 22:25

    […] léto uteče rychlostí blesku. Tím, že půlku z něho jsem strávila na druhém konci světa (o mé kulinářské výpravě na Bali si můžete přečíst tady), mi ty letní dny v Čechách utekly snad ještě rychleji. Takže i když nám léto jasně […]

  • Reagovat