Hlavní jídlo Recepty Tofu & Tempeh

Batátové pyré s křupavým tofu a sladkoslanou chilli omáčkou

Asi neznám nikoho, kdo by neměl rád batáty. Dají se použít na sladko i na slano a mají tolik použití, že člověk neví, co by s nimi připravil dřív. Tohle batátové pyré rozhodně stojí za vyzkoušení. Je krásně vláčné a má sladkoslanou chuť, která je naprosto úžasná právě dohromady s křupavým (crispy) tofu. To je díky obalu z kukuřičného škrobu na povrchu krásně křupavé, ale přitom pořád vláčné uvnitř, přesně tak, jak má typické crispy tofu být. Chuť zvýrazňuje i sladkoslaná omáčka s příjemnou chutí pálivých paprik. No koriandr a sezamová semínka, to je taková ta třešnička na dortu na závěr, která tomu všemu dodává chuť i vůni. Tak, doufám, že jsem vaše chuťové buňky dostatečně naladila a teď jdeme vařit! 🙂

Jinak jídlo je dost lehké, takže je perfektní jako lehký oběd nebo večeře. Nebýt tofu, člověk by toho pyré snědl snad i tunu! 🙂

Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 30 minut

Ingredience na pyré:

  • 1 velký batát
  • 1/2 lžička soli
  • 1 špetka černého pepře
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 250 ml vody
  • 1/2 lžičky mletého koriandru

Ingredience na tofu:

  • 200 gramů bílého pevného tofu
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • 1 lžička sójové omáčky tamari
  • 1 špetka soli

Ingredience na omáčku:

  • 100 ml sójové omáčky tamari
  • 4 lžíce sladkoslané chilli omáčky
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1 lžíce sezamového oleje

Na ozdobu:

  • sezamová semínka
  • čerstvý koriandr

Budete potřebovat: mixér typu sekáček, pečicí papír, plech

Postup:

  1. Nejdříve se vrhněte na tofu. Tofu nakrájejte na plátky, ty dejte do misky a promíchejte je společně se všemi ingrediencemi na tofu. Nechte plátky asi 10 minut marinovat.
  2. Pak se vrhněte na batátové pyré. Batáty oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Ty dejte vařit spolu s vodou a solí. Vařte, dokud nebudou batáty měkké, pak asi polovinu vody slijte a se zbylou tekutinou je rozmixujte společně s olivovým olejem, mletým koriandrem a černým pepřem. Ochutnejte a případně ještě dochuťte.
  3. Tofu dejte na pečicí papír a pečte v troubě rozehřáté na 170°c. Pečte asi 10-15 minut, dokud není na povrchu křupavé a krásně zlatavé.
  4. Mezitím, co se peče togu, si připravte omáčku – jednoduše dejte všechny ingredience na omáčku do malého hrnce a vařte cca 5-8 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  5. Na batátové pyré pak položte upečené plátky tofu, zalijte trochou chilli omáčky a posypte sezamovými semínky a čerstvě nasekaným koriandrem. Dobrou chuť! 🙂
Batátové pyré s křupavým (crispy) tofu

Batátové pyré s křupavým (crispy) tofu

 

Batátové pyré s křupavým (crispy) tofu

Batátové pyré s křupavým (crispy) tofu

 

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat