Bezlepkové Dezerty Recepty Sladké

Bezlepkové brownies z červené řepy

Když jsem doma oznámila, že v těchto brownies je řepa, setkala jsem se s nechápavým a trochu nedůvěřivým pohledem, jestli jsem si náhodou nespletla ingredience stejně jako Rachel z Přátel – znáte ten díl, kde při pečení dortu pomíchala stránky ze dvou různých receptů, sladkýho a slanýho? 😀

Tak naštěstí tenhle hokus pokus dopadl docela dobře, alespoň to usuzuju z toho, jak rychle zmizla první půlka plechu. Brownies jsou díky řepě jsou neskutečně vláčné, takže ideálka pro každýho, kdo nesnáší takové ty suché bábovky, které se zaseknou v krku. Přitom v nich řepa ani není tolik znát. Výhodou je určitě nepřítomnost lepku, vajec a přidaného cukru, datlové pyré totiž bohatě všechnu potřebnou sladkost zastoupí. Kakao jsem nahradila sladším karobem, ale určitě můžete použít i nějaké kvalitní holandské kakao. Nevýhodou je snad jedině ta řepová šťáva, která vám dokonale zaprasí všechno, s čím přijde do kontaktu. Rozhodně se tím ale nenechte odradit, skvrny na rukou dokonale vyčistí jedlá soda. Jednoduše si navlhčete dlaně a do nich nasypte půlku čajové lžičky sody. Kašičkou si umyjte ruce a skvrny jsou pryč 🙂

Čas na přípravu: 15 minut + 30 minut pečení
Množství: plech o 12 kusech

Ingredience:

  • 300 g červené řepy
  • 150 g bezlepkové mouky
  • 200 ml rostlinného mléka (použila jsem sójové)
  • 0,5 balení kypřícího prášku
  • 150 gramů sušených datlí
  • 100 ml horké vody
  • 50 ml rostlinného oleje + na vymazání plechu
  • 3 lžíce karobu nebo kvalitního kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 hrst lískových oříšků

Postup:

  1. Nejdříve si vyrobte datlové pyré – zalijte sušené datle horkou vodou, aby změkly a poté je v mixéru rozmixujte na jemnou kaši.
  2. Řepu oloupejte a nastrouhejte na jemno.
  3. Do velké mísy prosijte pomocí cedníku mouku. Přidejte kypřicí prášek, karob nebo kakao a promíchejte.
  4. Poté přidávejte další ingredience – řepu, mléko, datlové pyré, olej, vanilkový extrakt, skořici a lískové oříšky.
  5. Všechno promíchejte do těsta, díky řepě bude takové těžší a možná i tekutější, což způsobí tu vláčnost a šťavnatost brownies. Pokud se vám bude zdát tekuté moc, přidejte trochu mouky, v opačném případě rozřeďte mlékem.
  6. Formu pořádně vymažte olejem, aby se vám brownies nepřipekly.
  7. Nalijte do formy a pečte na 200°C nejméně 30 minut – těsto raději zkontrolujte pomocí špejle, jestli je opravdu hotové.
  8. Nechte pořádně vychladnout, posypejte karobem či kakaem a můžete servírovat! 🙂
Bezlepkové brownies z červené řepy

Bezlepkové brownies z červené řepy

 

Nestačilo? Přidejte si!

3 komentáře

  • Reply
    Milča
    21/02/2018 at 18:22

    Tak zrovna pečeme, jen bez oříšků 😉 a voní to tu tak, že se bojím,že přijdou sousedi 😅

    • Reply
      inspiredkitchen
      06/03/2018 at 22:04

      Milčo, tak doufám, že nakonec chutnalo a nic sousedům nezbylo 😀 Krásný den přeji. Terka

  • Reply
    Nepečené švestkovo-makové brownies | inspiredkitchen.cz
    19/03/2018 at 14:53

    […] spousty vajec nebo mouky, ty zdravější verze pak jsou z fazolí nebo zeleniny – třeba brownies z červené řepy, na které je recept tady. Brownies ale nemusí být jenom z čokolády. A vlastně je ani nemusíte péct. Nahraďte mouku […]

  • Reagovat