Bezlepkové Hlavní jídlo Tofu & Tempeh

Bramborové knedlíky plněné uzeným tofu s červeným zelím

Jídlo z české kuchyně, po které se nebudete muset odvalit do gauče a dát si dvacítku? Dejte vařit brambory, vyhraďte si dopoledne na vaření a ideálně přivřete obě oči, aby jste neviděli ten nepořádek v kuchyni. Jen je otevřete, až budete krájet zelí, ať nepřijdete o prsty 🙂

S uvedenými ingrediencemi lze vytvořit cca 8 knedlíků, ale vše závisí, jak velké knedle upatláte. Množství mouky je také orientační, hodně ovlivňuje množství vody v bramborách.

Čas na přípravu: 75 minut
Množství: 4 porce

Ingredience na bramborové knedlíky:

  • 500 gramů brambor
  • 400 gramů bezlepkové mouky (používám Doves Farm, klidně nahraďte špaldovou, pokud vás lepek netrápí)
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli

Ingredience na náplň:

  • 300 gramů uzeného tofu (1,5 balení)
  • 1 velká bílá cibule
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • černý pepř a špetka soli

Ingredience na červené zelí:

  • půlka hlávky červeného zelí
  • 300 ml vody
  • 1 dcl červeného vína
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 3-4 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžičky soli
  • černý pepř
Ingredience na knedlíky s uzeným tofu

Cibule budete potřebovat dost. Do zelí, do knedlíků i na závěrečné ochucení 🙂

Postup:

  1. Brambory se slupkou uvařte do měkka a nechte nejlépe přes noc vychladit. Brambory pak půjdou lépe nastrouhat a knedlíky se nebudou tolik lepit.
  2. Druhý den dejte vařit zelí. Hlávku zbavte svrchních listů, košťálu a nakrouhejte na jemno. Na oleji osmažte na kostičky nakrájenou cibuli a přidejte zelí. Chvíli orestujte, pak podlijte červeným vínem a vodou. Ochuťte kmínem a duste na mírném ohni pod pokličkou asi 20 minut, občas promíchejte. Je lepší použít větší hrnec, aby se vám zelí dobře míchalo. Podle potřeby zelí podlévejte vodou, dokud zelí nezměkne, voda by se ale měla postupně zredukovat na omáčku. Jakmile je zelí hotové, osolte, opepřete a ochuťte jablečným octem.
  3. Na knedlíky si nejdříve připravte náplň, abyste měli všechno připravené – jakmile budete mít hotové bramborové těsto, nesmí příliš dlouho stát jen tak. Brambory totiž časem pouští vodu a těsto řídne. Bílou cibuli a uzené tofu nakrájejte na malé kousky a osmahněte na pánvi, můžete přidat špetku soli a pepře.
  4. Tak a teď konečně na knedlíky. Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemno. Přidejte vejce, sůl, lžíci bramborového škrobu a postupně přidávejte mouku, dokud se těsto nebude lepit na prsty a bude se s ním dobře pracovat. Z těsta vytvarujte menší placičky, na které dejte osmahlé tofu s cibulí a zabalte. Hotové knedlíky pak můžete ještě obalit v bramborovém škrobu, tak zabráníte tomu, aby se při vaření nerozpadaly. Poté je vložte do vařící vody, promíchejte je, aby se nepřichytili ke dnu a asi 12-15 minut vařte. Při vaření je alespoň ještě jednou promíchejte.
  5. Na závěr nakrájejte další cibuli na jemno (cibule v tomhle receptu fakt není málo) a na rostlinném oleji osmažte dozlatova. Cibulkou pak ozdobte knedlíky s červeným zelím a můžete hodovat! 🙂
Bramborové knedlíky plněné uzeným tofu s červeným zelím

Bramborové knedlíky plněné uzeným tofu s červeným zelím

Nestačilo? Přidejte si!

5 komentářů

  • Reply
    Míša
    18/02/2018 at 22:33

    Vážně lze z uvedeného množství vytvořit pouze 8 knedlíků? Zdá se mi to nějak málo? :O

    • Reply
      inspiredkitchen
      19/02/2018 at 10:33

      Hezký den, knedlíky jsem dělala docela velké, takže proto mi jich vyšlo menší množství. Když budete mít na rozdíl ode mě trpělivost a dělat je trochu menší, pak bude uvedené množství stačit určitě alespoň na 12 kousků. 🙂

      Prima den, Tereza

  • Reply
    Marta
    18/03/2018 at 13:19

    Chutná alternativa jinak těžkého jídla. Knedlíků jsme udělali 16 a byly tak akorát. Bezlepkovou mouku jsme nahradili špaldovou a i tak chutnaly skvěle. Děkujeme za super recept!

    • Reply
      inspiredkitchen
      18/03/2018 at 19:29

      To je paráda, tohle není jednoduché jídlo, takže jsem ráda, že se vám podařilo! Mějte krásný den 😉

  • Reply
    Recepty s tofu a tipy, jak na něj | inspiredkitchen.cz
    25/06/2018 at 21:38

    […] Výborné je uzené tofu, které chutí připomíná uzený sýr. Je skvělé do jako náplň do bramborových knedlíků s červeným zelím nebo do tofu karbanátků s pečenými bramborami. Pokud chcete zkoušet dál, kupte tofu […]

  • Reagovat