Recepty Saláty

Bulgurový salát s quinou a granátovým jablkem

Bulgur. Moje maminka mu říká „burgr“ a asi o tom neví, ale vždycky mě to rozesměje. Přijde mi to tak roztomilé, že už ji ani neupozorňuju, že to říká špatně. Tenhle „burgr“ poslední dobou používám všude možně – ve sladké celozrnné verzi s ovocem a oříšky, jako přílohu nebo třeba do tohodle salátu, který se stal mým velkým favoritem rychle připraveného jídla do práce. Povahou sice stále salát, ale ani v chladných dnech po něm nemáte pocit, že jste snědli zmrzlinu. Zasytí, neochladí, ale přesto osvěží. Zkuste ho taky! 😊

Pokud bulgur ještě neznáte, jedná se o předvařenou celozrnnou pšenici, která se po uvaření a usušení naláme na malé kousky. Tím, že je už předvařený, stačí jenom zalít vodou. Bulgur nabobtná a takhle se dá konzumovat bez dalšího vaření.

Bulgurový salát s bylinkami a granátovým jablkem

Bulgurový salát s bylinkami a granátovým jablkem

Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 200 g bulguru
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 300 ml horké vody
  • 1 hrst máty
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • 100 g uvařené červené quinoy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky sumacu
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžíce semínek granátového jablka
  • 2 lžíce piniových oříšků

Postup:

  1. Bulgur promíchejte s kurkumou a špetkou soli. Zalijte horkou vodou, zakryjte a nechte půl hodiny nabobtnat. Pokud se rozhodnete pro vaření, bulgur vařte zhruba 5 minut a poté ho nechte pár minut pod pokličkou dojít. Hotový bulgur nechte vychladnout.
  2. Nakrájejte bylinky nadrobno. V míse je promíchejte s bulgurem, uvařenou quinoou, olivovým olejem, citronovou šťávou a špetkou sumacu. Podle chuti osolte a opepřete.
  3. Na talíři posypte granátovým jablkem, na sucho opraženými piniovými oříšky a na závěr ozdobte mátou. Dobrou chuť! 😊

Tip: Neznáte sumac? Je to koření nakyslé chuti, které se používá hlavně v arabské kuchyni třeba na maso nebo do salátů. Po návštěvě Libanonu jsem si ho oblíbila natolik, že se už bez něj neobejdu. Pokrmům dodá jemně nakyslou, přitom pořád kořeněnou trpkost, která dokonale sedí právě salátům. Ve větším množství směle nahradí i citron.

Bulgurový salát s bylinkami a granátovým jablkem

Bulgurový salát s bylinkami a granátovým jablkem

Bulgurový salát s bylinkami a granátovým jablkem

Bulgurový salát s bylinkami a granátovým jablkem

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat