Menu

Recept Bulgurový salát s quinou a granátovým jablkem

Bulgur. Moje maminka mu říká „burgr“ a asi o tom neví, ale vždycky mě to rozesměje. Přijde mi to tak roztomilé, že už ji ani neupozorňuju, že to říká špatně. Tenhle „burgr“ poslední dobou používám všude možně – hlavně do tohoto salátu, který se stal mým velkým favoritem rychle připraveného jídla do práce. Povahou sice stále salát, ale ani v chladných dnech po něm nemáte pocit, že jste snědli zmrzlinu. Zasytí, neochladí, ale přesto osvěží. Zkuste ho taky! 

Suroviny

na 2 porce
  • 200 g bulguru
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 300 ml horké vody
  • 1 hrst máty
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • 100 g uvařené červené quinoy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky sumacu
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžíce semínek granátového jablka
  • 2 lžíce piniových oříšků

Postup:

  1. Bulgur promíchejte s kurkumou a špetkou soli. Zalijte horkou vodou, zakryjte a nechte půl hodiny nabobtnat. Pokud se rozhodnete pro vaření, bulgur vařte zhruba 5 minut a poté ho nechte pár minut pod pokličkou dojít. Hotový bulgur nechte vychladnout.
  2. Nakrájejte bylinky nadrobno. V míse je promíchejte s bulgurem, uvařenou quinoou, olivovým olejem, citronovou šťávou a špetkou sumacu. Podle chuti osolte a opepřete.
  3. Na talíři posypte granátovým jablkem, na sucho opraženými piniovými oříšky a na závěr ozdobte mátou. Dobrou chuť!

Nestačilo? Přidejte si!