Hlavní jídlo Recepty

Burgery z červené řepy

S létem přichází hezké počasí, koupačky a taky spousta příležitostí ke grilování. Spousta lidí si myslí, že pravá grilovačka prostě nemůže být bez masa, ale to je ten největší omyl na světě, protože ještě nevyzkoušeli tyhle burgery z červené řepy. Jejich červená barva dokonce i maso trochu připomíná, ale hovězí samozřejmě nečekejte. Poprvé jsem se hrozně bála, že budou kvůli řepě sladké, ale nebyly ani trošku. Řepové burgery jsem dělala už po několikáté a pokaždé vyšly perfektně. A já z nich mám ohromnou radost. Konečně i vegetariáni si můžou naplno užít každou grilovací party! 🙂

Burgery z červené řepy / řepové burgery

Burgery z červené řepy

 

Čas na přípravu: 30 minut + 20 minut na odpočívání v ledničce
Množství: 6 porcí

Ingredience: 

  • 300 gramů červené řepy
  • 200 gramů jemných ovesných vloček
  • 200 gramů červených fazolí
  • 1 červená cibule
  • 1 velký stroužky česneku
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1/2 lžičky pepře
  • hladká mouka na obalování
  • rostlinný olej na smažení

Na dokončení: 

  • hořčice nebo domácí majonéza
  • rajčata
  • salát
  • snítka čerstvého tymiánu
  • červená cibule
  • … cokoliv, co máte v burgeru rádi 🙂

Postup: 

  1. Jako první připravte pyré z červené řepy. Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dejte do menšího hrnce a zalijte vodou, tak, aby řepa byla ponořená. Vařte do měkka, pak část vody slijte a řepu rozmixujte na jemné pyré.
  2. Cibuli a česnek nakrájejte najemno, fazole rozmixujte na malé kousky a ovesné vločky na mouku. Jojo, v tomhle receptu se mixuje o sto šest 🙂
  3. Ve velké míse všechno smíchejte dohromady – řepové pyré, cibuli, česnek, rozmixované ovesné vločky, fazole a všechno koření. Pořádně promíchejte, pokud bude hmota příliš řídká, přidejte další rozmixované ovesné vločky nebo mouku. Nechte 20 minut odpočinout v lednici.
  4. Z hmoty vytvarujte burgery a lehce je obalte v mouce, tak se vám na pánvi nebudou rozpadat a budou hezky křupavé na povrchu. Burgery krátce osmažte na rostlinném oleji z obou stran.
  5. Na závěr potřete obě strany hamburgerové housky majonézou, přidejte na plátky nakrájené rajče, červenou cibuli, burger a pár snítek čerstvého tymiánu. Perfektně se hodí i nakládané okurky, tady se fantazii meze nekladou 🙂 Bulky jsou úplně nejlepší, když je rozehřejete na grilu nebo na pánvi. Dobrou chuť! 😉
Burgery z červené řepy / řepové burgery

Burgery z červené řepy

Nestačilo? Přidejte si!

1 Comment

  • Reply
    Dýňové burgery s cizrnou | inspiredkitchen.cz
    13/06/2018 at 22:30

    […] Burgery ze zeleniny jsou stejně super. Už jste zkoušeli tyhle burgery z červené řepy? […]

  • Reagovat