Hlavní jídlo Recepty

Burgery z červené řepy + recept na domácí hamburgerové bulky

Spousta lidí si myslí, že pravá grilovačka prostě nemůže být bez masa, ale to je ten největší omyl na světě, protože ještě nevyzkoušeli tyhle burgery z červené řepy. Jejich červená barva dokonce i maso trochu připomíná, ale hovězí samozřejmě nečekejte. Poprvé jsem se hrozně bála, že budou kvůli řepě lehce sladké, ale nebyly ani trošku. A já z nich mám ohromnou radost. Konečně i nemasožravci nepřijdou na grilovačce zkrátka.

Burgery jsem doplnila polníčkem a super rychle nakládanou cibulí, která v marinádě zjemní svou štiplavou a pálivou chuť. A protože se svět převrátil vzhůru nohama a já se pustila do kynutýho těsta, vložila jsem je do domácích hamburgerových bulek. Recept na ně přidán k postupu. Haleluja!

Recept na domácí hamburgerové bulky Domácí hamburgerové bulky

Čas na přípravu burgerů: 45 minut + 20 minut na odpočinek v ledničce
Čas na přípravu bulek: 30 minut příprava + 60 minut kynutí + 20 minut pečení
Množství:  cca 10 burgerů a housek

Ingredience na burgery: 

  • 300 g červené řepy
  • 200 g ovesné mouky (nebo ovesných vloček namletých na jemno)
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 červená cibule
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1/2 lžičky pepře
  • rostlinný olej na smažení

Na housky:

  • 400 gramů hladké pšeničné mouky (skvělá je ta, co je přímo určená na kynutá těsta)
  • 1/2 lžičky třtinového cukru
  • 1/2 kostky droždí
  • ½ lžičky soli
  • 1 žloutek
  • bílek na potření
  • 300 ml vlažného rostlinného mléka
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • černé a bílé semínko na posypání

Na nakládanou cibuli:

  • 2 červené cibule
  • 2 lžíce jablečného octa
  • špetka soli
  • špetka třtinového cukru

Na dokončení: 

Postup na burgery a nakládanou cibuli:

  • Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dejte do menšího hrnce a zalijte vodou, tak, aby řepa byla ponořená. Vařte do měkka, pak část vody slijte a řepu rozmixujte na jemné pyré.
  • Cibuli a česnek nakrájejte najemno, fazole rozmixujte.
  • Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na burgery dohromady – pyré, cibuli, česnek, ovesnou mouku, fazole a všechno koření. Pořádně promíchejte. Pokud bude hmota příliš řídká, přidejte další mouku. Nechte 20 minut odpočinout v lednici.
  • Z hmoty vytvarujte burgery a krátce osmažte na rostlinném oleji z obou stran. Pak je na pečicím papíru zapečte na 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
  • Červenou cibuli nakrájejte na tenká kolečka. V misce smíchejte s octem, cukrem a solí. Nechte minimálně 20 minut marinovat.

Postup na bulky:

  • Nejdříve si připravte kvásek. Do menší misky dejte 50 ml vlažného mléka, přidejte rozdrobené droždí a cukr. Zakryjte utěrkou a umístěte zhruba na 15-20 minut na teplé místo – mě funguje vyhřátá trouba na 50 °C, která za mě i perfektně kontroluje čas.
  • Do větší mísy prosijte mouku. Tu smíchejte se solí, žloutkem, olejem, zbytkem mléka a vzešlým kváskem. Pořádně propracujte, buď rukama nebo hnětacím robotem. Těsto je propracované, jakmile se nelepí na prsty a odlepuje se od mísy. Poté ho zakryjte utěrkou a dejte kynout zhruba na hodinu na teplé místo. Správně nakynuté těsto dvakrát zvětší svůj objem.
  • Jakmile je těsto hotové, vyndejte ho na vál a rozdělte na dvě poloviny. Každou polovinu rozdělte na menší díly a z nich vytvarujte bulku. Poté dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte zhruba 10 minut odpočinout, aby ještě nakynuly. Poté je potřete bílkem a posypte sezamem. Pečte zhruba 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C.

Dokončení:

  • Obě strany hamburgerové bulky potřete majonézou, přidejte polníček, burgery a naložené proužky červené cibule. Perfektně se hodí i nakládané okurky, tady se fantazii meze nekladou 🙂 Bulky jsou úplně nejlepší, když je rozehřejete na grilu nebo na pánvi. Dobrou chuť! 😉
Burgery z červené řepy + recept na domácí hamburgerové bulky
Burgery z červené řepy + recept na domácí hamburgerové bulky

Nestačilo? Přidejte si!

1 Comment

  • Reply
    Dýňové burgery s cizrnou | inspiredkitchen.cz
    13/06/2018 at 22:30

    […] Burgery ze zeleniny jsou stejně super. Už jste zkoušeli tyhle burgery z červené řepy? […]

  • Reagovat