Obiloviny Snídaně

Celozrnný bulgur s ovocem a oříšky

Máte rádi suroviny, které se uvaří snadno a rychle? Pak utíkejte do obchodu pro bulgur. Jde o nalámanou celozrnou pšenici, která je předvařená, takže bulgur stačí pouze zalít horkou vodou a nechat nabobnat. Má příjemnou oříškovou chuť, je velmi výživný a přestože jde o pšenici, je lehce stravitelný.

Tento recept zahrnuje bulgur netradičně na sladko, k čemuž mě inspirovala oříšková chuť a vůně celozrnného bulguru. Ta si o spojení se skořicí, oříšky a čerstvým ovocem přímo vybízí. Můžete se spolehnout, že se zasytíte na velmi dlouhou dobu. Celozrnný bulgur má totiž nízký glykemický index a v  této “nevařené” podobě si navíc uchová všechny živiny.

Čas na přípravu: 20 minut
Množství: 2 porce

Ingredience:

  • 120 gramů celozrnného bulguru
  • 1 hrnek mléka/vody
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • špetka skořice
  • vlašské ořechy
  • ovoce podle chuti

Postup:

Bulgur si můžete připravit několika způsoby. Buď jej chvíli povaříte se všemi surovinami a pod pokličkou necháte dojít (dodržujte poměr vody a bulguru cca 1:2), nebo jej připravte namáčením – jednodušše bulgur propláchnete studenou vodou, zalijete vodou nebo mlékem a necháte přes noc nabobnat v lednici. Ráno pak rozehřejte lžíci kokosového oleje, bulgur na něm lehce opečte, oslaďte medem a dochuťte skořicí a vanilkovým extraktem. Hotový bulgur pak promíchejte s ovocem a ořechy, případně posypte semínky. Garantuji, že hlad nebudete mít až do oběda 🙂

Celozrnný bulgur s ovocem a oříšky

Celozrnný bulgur s ovocem a oříšky

Nestačilo? Přidejte si!

1 Comment

  • Reply
    Júnísek
    22/12/2016 at 16:27

    Ježiš, to bych sežral!

  • Reagovat