Obiloviny Snídaně

Celozrnný bulgur se sušeným ovocem a oříšky

Máte rádi suroviny, které se uvaří snadno a rychle? Pak utíkejte do obchodu pro bulgur!T ento recept zahrnuje bulgur netradičně na sladko, k čemuž mě inspirovala oříšková chuť a vůně celozrnného bulguru. Ta si o spojení se skořicí, lískovými oříšky a sušeným ovocem přímo vybízí. Můžete se spolehnout, že se zasytíte na velmi dlouhou dobu. Celozrnný bulgur má totiž nízký glykemický index a kromě toho i spoustu vitamínů, minerálů a živin. 🙂

Co je to vlastně bulgur? Je to nalámaná pšenice, která je předvařená. Bulgur tak stačí pouze zalít vodou, krátce povařit a pak pod pokličkou dojít. Má příjemnou oříškovou chuť, je velmi výživný, a přestože jde o pšenici, je lehce stravitelný.

Čas na přípravu: 20 minut
Množství: 2 porce

Ingredience:

  • 120 gramů celozrnného bulguru (koupíte v obchodech se zdravou výživou)
  • 200 ml vody
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 špetka skořice
  • lískové ořechy
  • sušené ovoce podle chuti (já používám datle, ale dobré jsou i rozinky a meruňky)

Postup:

  1. Nejdříve si připravte bulgur. Pořádně ho propláchněte pod studenou vodou a pak v menším hrnci vařte, dokud se všechna voda nevsákne. Nechte ještě aspoň 5 minut pod pokličkou dojít.
  2. Na pánvi na sucho opražte lískové oříšky. Budou tak mít mnohem intezivnější chuť a vůni. Jen dávejte pozor, ať je nespálíte, stačí jim jen chvilka.
  3. Na stejné pánvi rozehřejte lžíci kokosového oleje a bulgur na něm lehce opečte. Oslaďte medem, dochuťte skořicí a vanilkovým extraktem. Hotový bulgur pak promíchejte se sušeným ovocem a lískovými oříšky. Garantuji, že hlad nebudete mít až do oběda! 🙂
Celozrnný bulgur se sušeným ovocem a oříšky

Celozrnný bulgur se sušeným ovocem a oříšky

 

Nestačilo? Přidejte si!

1 Comment

  • Reply
    Júnísek
    22/12/2016 at 16:27

    Ježiš, to bych sežral!

  • Reagovat