Bezlepkové Hlavní jídlo Recepty Saláty

Čočkový salát s pečenou řepou

Když jde o saláty, tak docela ráda experimentuju. Saláty totiž miluju a nedokážu si je odepřít ani v zimě. Jenže kdo by se chtěl v chladných dnech cpát listovým salátem? Málokdo. Takže místo okurek a rajčat je řada na pečenou zeleninu. 

Pečená zelenina, pečená řepa, pečený česnek

Pečený česnek vás překvapí. Čpavá ostrost se promění na skvělou sladkou chuť.

 

Pečená zelenina je nebezpečně návyková příloha. Nedá moc práce, peče se sama a u toho krásně zkaramelizuje, zezlátne a zesládne. Když přihodíte česnek, čerstvé bylinky a trochu labneh, dostane zase úplně jiný rozměr. A s čím ji podávat? Třeba s hnědou čočkou, ochucenou balsamikovou redukcí a bylinkami. Výsledek? Dokonalý salát, který neochladí a bohatě zasytí i jako hlavní jídlo!

Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 30 minut + 50 minut pečení

Ingredience:

  • 3 středně velké červené řepy
  • 3 středně velké žluté řepy
  • 6 stroužků česneku
  • 1 plechovka hnědé čočky
  • 1 lžíce balsamikové redukce (použila jsem od dmBio)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Červenou a žlutou řepu oloupejte. Nakrájejte na měsíčky a v misce ji společně s česnekem (ten neloupejte) promíchejte s olivovým olejem. Dejte na plech, osolte a opepřete. Pečte zhruba 40-50 minut na 180°C, dokud nebude zelenina měkká. Občas na ni mrkněte a promíchejte, aby se nepřipálila.
  • Hnědou čočku propláchněte a nechte odkapat. Promíchejte s balsamikovou redukcí, olivovým olejem, octem, sušeným tymiánem, špetkou soli a černého pepře.
  • Čočku podávejte s pečenou zeleninou, sýrem labneh a snítkou čerstvého tymiánu. Dobrou chuť! 😊
Čočkový salát s pečenou řepou

Čočkový salát s pečenou řepou

 

Čočkový salát s pečenou řepou

Čočkový salát s pečenou řepou

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat