Menu

Recept Čočkový salát s pečenou řepou

Pečená zelenina je nebezpečně návyková příloha. Nedá moc práce, peče se sama a u toho krásně zkaramelizuje, zezlátne a zesládne. Když přihodíte česnek, čerstvé bylinky a trochu labneh, dostane zase úplně jiný rozměr. A s čím ji podávat? Třeba s hnědou čočkou, ochucenou balsamikovou redukcí a bylinkami. Výsledek? Dokonalý salát, který neochladí a bohatě zasytí i jako hlavní jídlo!

Suroviny

na 2 porce
  • 3 středně velké červené řepy
  • 3 středně velké žluté řepy
  • 6 stroužků česneku
  • 200 g uvařené hnědé čočky
  • 1 lžíce balsamikové redukce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Červenou a žlutou řepu oloupejte. Nakrájejte na měsíčky a v misce ji společně s česnekem promíchejte s olivovým olejem. Dejte na plech, osolte a opepřete. Pečte zhruba 40-50 minut na 180°C, dokud nebude zelenina měkká. Občas na ni mrkněte a promíchejte, aby se nepřipálila.
  2. Hnědou čočku promíchejte s balsamikovou redukcí, olivovým olejem, octem, sušeným tymiánem, špetkou soli a černého pepře.
  3. Čočku podávejte s pečenou zeleninou, sýrem labneh a snítkou čerstvého tymiánu. Dobrou chuť!

Nestačilo? Přidejte si!