Bezlepkové Recepty Sladké

Nepečený čokoládový dort s kakaovým máslem

Hodně lidí má zdravý životní styl zaškatulkovaný bez sladkého, ale věřte nebo ne, nějak to jde spojit i s dortama. Tento nepečený čokoládový dort je totiž ze samých zdravých dobrot – nepražené čokolády, kakaa, oříšků a kakaového másla, které dortu dodá kromě naprosto famózní vůně (nepřeháním, fakt to voní náramně:) ) i skvělou strukturu. Je dost snadný na přípravu, nic se nemusí péct a vlastně je potřeba hlavně mixovat. Nevýhodou je cena surovin, ta může být pro někoho dost vysoká. Když si ale vezmete, že takový dort neděláte každý den a kolik stojí jeden kousek dortu v cukrárně, tak se to dá nějak přežít. 😊

Nepečený čokoládový dort

Nepečený čokoládový dort s kakaovým máslem

Čas na přípravu: 30 minut + 3 hodiny chlazení
Množství: 10 porcí, forma o průměru 12 cm

Ingredience na korpus:

  • 150 gramů lískových oříšků (moc dobré jsou i mandle)
  • 2 PL kvalitního kakaa
  • 80 gramů sušených datlí
  • 1 dcl horké vody

Ingredience na náplň:

  • 250 gramů tofu tvarohu (pokud snášíte laktózu, lze samozřejmě použít i ne-tofu tvaroh – tučnost zvolte podle svého uvážení 🙂 )
  • 100 gramů kakaového másla
  • 80 gramů kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa (nejméně 60 % 🍫)
  • 5 PL agávového sirupu
  • 5 PL kvalitního kakaa
  • lískové oříšky na ozdobení
Kakaové máslo

Kakaové máslo má úžasnou vůni. Díky němu dort krásně ztuhne.

Postup:

  1. Tofu tvaroh nebo vámi zvolenou alternativu vyndejte z lednice, aby se ohřál a měl pokojovou teplotu. To je docela důležité, protože studený by se mohl po přidání horkého kakaového másla zdrcnout.
  2. Pak se vrhněte na korpus. Datle zalijte horkou vodou, aby změkly.
  3. Rozmixujte lískové oříšky na jemný prášek, který smíchejte s kakaem.
  4. Jakmile datle změknou, rozmixujte je na jemnou datlovou pastu. Tu smíchejte s oříškovou moukou a kakaem. Vytvoříte tak těsto, které by se nemělo drobit a zároveň se nelepit na prsty. Pokud se drobí, přidejte trochu vody, pokud lepí, přimíchejte další oříškovou mouku.
  5. Obalte dno formy igelitovou fólií a formu zavřete. Těsto vytlačte na dno formy a dejte na půl hodinky ztuhnout do mrazáku.
  6. Mezitím si připravte náplň. Tofu tvaroh smíchejte s kakaem a agávovým sirupem.
  7. Kakaové máslo a čokoládu dejte do menšího hrnce a na slabém ohni rozehřejte, aby se vše rozpustilo.
  8. Tuto tekutou směs po troškách přimíchávejte k tvarohu. Přidávání po troškách fakt doporučuju, tak zabráníte tomu, aby se směs zdrcla. Zároveň si zkuste trochu pospíšit, kakaové máslo hodně rychle tuhne a příliš tuhé by se špatně dávalo do formy.
  9. Náplň nalijte na korpus, uhlaďte a dejte na několik hodin do lednice. Dort díky kakaovému máslu krásně ztuhne.
  10. Hotový čokoládový dort posypte kakaem a na hrubo nadrcenými lískovými oříšky. Pak už jenom papejte a uchovávejte v lednici. Vydrží celkem dlouho, minimálně 3 dny určitě, maximálně bych mu dala tak 5 dní i s rezervou. Pokud ho ani do té doby nesníte, je možné ho dát i do mrazáku a vytáhnout, když přijde mlsná 😊 Tak dobrou chuť!
Nepečený čokoládový dort

Nepečený čokoládový dort s kakaovým máslem

 

 

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat