Zas po delší době jsem se vrhla na sladké. Takové zdravější sladké teda. Datlové kuličky jsou s domácí brusinkovou marmeládou (vyrobenou jedno nudné nedělní odpoledne – ta zima by měla co nejdříve skončit), kakaem, lískovými oříšky a lyofilizovanými brusinkami, které kuličky krásně osvěžují. Jednoduchý, ale krásný, zdravý bonbónky na zahnání odpolední mlsné. A jak tak na ně koukám, můžou být i fajn dárek na Valentýna ❤️
Brusinkovou marmeládu můžete samozřejmě nahradit nějakou jinou, která je trochu kyselejší. Třeba rybízovou nebo malinovou.

Doba přípravy: 15 minut + 1 den na namáčení a sušení ořechů
Počet porcí: 12 kusů
Ingredience:
- 100 g lískových ořechů
- 300 ml vody
- 100 g jemných ovesných vloček
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1 lžíce brusinkové marmelády
- 4 lžíce datlové pasty
- 2 lžíce lyofilizovaných brusinek
Postup:
- Lískové oříšky dejte do misky a zalijte vodou, aby byly ponořené. Nechte alespoň 5 hodin namáčet. Tak se alespoň částečně zbaví látek, které znesnadňují jejich trávení. Pak ořechy promyjte a usušte na topení nebo v sušičce.
- Usušené ořechy rozmixujte v sekáčku najemno. Ve velké míse smíchejte s vločkami, kakaem, marmeládou a datlovou pastou. Z vytvořené hmoty vytvarujte malé kuličky.
- Lyofilizované brusinky rozmixujte na malé kousky a kuličky v nich obalujte. Skladujte v lednici, kde minimálně týden vydrží. Dobrou chuť!

Zatím žádné příspěvky