Předkrmy a pomazánky Recepty Tofu & Tempeh

Domácí veganská majonéza

Dost často se mně někdo ptá, jak nahradit majonézu za nějakou zdravější verzi. V obchodech se zdravou výživou můžete najít třeba sojanézu nebo tofunézu, což je rostlinná varianta připravená ze sóji. Těchto produktů je na trhu opravdu hodně, každá chutná trochu jinak a pokud nechcete jen tak zkoušet na slepo, připravte si rovnou majonézu domácí. Jednak je čerstvá, můžete si do ní přidat takové ingredience, které chcete a hlavně víte, co jíte. V neposlední řadě pak můžete kontrolovat množství přidávaného oleje a tedy i množství kalorií, tuků a tak dále. 

Tofu majonéza je moc dobrá dohromady s čerstvými bylinkami (třeba kopr je v ní super) nebo domácí hořčicí. Majónezu můžete používat jak do těstovinových salátů, do burgerů, pečiva nebo jíst jen tak, s pečenou zeleninou. Jak vidíte, výhod domácí majonézy z tofu je prostě spoustu, takže hurá na ni! 🙂

Počet porcí: cca 2 porce
Doba přípravy: 10 minut

Ingredience:

  • 150 gramů hedvábného tofu
  • 2 snítky čerstvého kopru
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • 1 špetka černého pepře

Postup:

  1. Hedvábné tofu vyndejte z krabičky, nechte pořádně odkapat od nálevu a osušte papírovou utěrkou.
  2. Kopr nakrájejte na jemno.
  3. Osušené tofu dejte do mixéru a rozmixujte ho společně s ostatními surovinami. Ochutnejte a případně dochuťte podle vašich představ. V ledničce uchovávejte nejdéle tři dny.
Domácí veganská majonéza

Domácí veganská majonéza

Nestačilo? Přidejte si!

2 komentáře

  • Reply
    Dýňové burgery s cizrnou | inspiredkitchen.cz
    31/05/2018 at 10:58

    […] do nějaké domácí bulky, ty potřete rozmačkaným avokádem nebo majonézou (co třeba zkusit majonézu domácí?), přidejte zeleninu, pár plátků červené cibule a na maso si ani […]

  • Reply
    Burgery z červené řepy | inspiredkitchen.cz
    13/06/2018 at 22:40

    […] hořčice nebo domácí majonéza […]

  • Reagovat