Hlavní jídlo Recepty

Dýňové burgery s cizrnou

Dýně je hlavně hvězdou podzimu a v létě na ni nemáme ani pomyšlení, ale pokud na ni i teď v obchodech přece jenom narazíte, zkuste tyhle dýňové burgery. Díky dýňovému pyré jsou krásně šťavnaté, římský kmín v nich krásně voní a cizrna příjemně zasytí. Chutnají tak dobře, že je dobře užijete vlastně kdykoliv, kdy na ně přijde chuť – vždyť příležitost na burgery se najde vždycky. Dejte je do nějaké domácí bulky, ty potřete rozmačkaným avokádem nebo majonézou (co třeba zkusit majonézu domácí?), přidejte zeleninu, pár plátků červené cibule a na maso si ani nevzpomenete!

Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 8 menších placek

Ingredience na dýňové pyré:

  • 1/2 dýně hokkaidó
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Pepř

Ingredience na burgery:

  • 100 gramů ovesných vloček
  • 200 gramů cizrny
  • ½ bílé cibule
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička soli
  • ½ lžička černého pepře
  • 1 lžička kurkumy

Na ochucení:

  • římský salát
  • rajče
  • červená cibule
  • zralé avokádo nebo domácí majonéza
  • hamburger bulky

Budete potřebovat: mixér, pánev

Postup:

  1. Nejdříve připravte dýňové pyré. Dýni nakrájejte na kousky, vydlabejte a poté dejte na plech vyložený pečicím papírem. Promíchejte se solí, pepřem a olivovým olejem a dejte péct na 15 minut do trouby vyhřáté na 180°C.
  2. Upečenou dýni poté rozmixujte s 4 lžícemi vody do hladka. Vodu případně přidejte, aby se vám pyré dobře mixovalo. Dýni můžete také vidličkou rozmačkat na kaši.
  3. Ovesné vločky a cizrnu rozmixujte najemno, cibuli a česnek nakrájejte na velmi malé kousky. Ve velké míse pak vše smíchejte, přidejte dýňové pyré, sůl a koření. Pořádně promíchejte a dejte do lednice na půl hodinky odpočinout. Během té doby do sebe vločky nasají všechnu tekutinu a těsto hezky ztuhne.
  4. Z připravené hmoty vytvarujte placičky a na trošce oleje je opečte z obou stran dozlatova.
  5. Bulku potřete majonézou, poklaďte listy římského salátu, plátky rajčat a kroužky červené cibule. Dobrou chuť!

PS: Burgery ze zeleniny jsou stejně super. Už jste zkoušeli tyhle burgery z červené řepy? 🙂

Veganské dýňové burgery s cizrnou

Veganské dýňové burgery s cizrnou

Nestačilo? Přidejte si!

1 Comment

  • Reply
    Luštěniny na talíři | inspiredkitchen.cz
    14/06/2018 at 09:26

    […] (arabský dip z cizrny, tahiny pasty a olivového oleje). Cizrna je také výborná do salátů, burgerů, omáček, indických i arabských jídel. Navíc má velké množství železa a vitaminů skupiny […]

  • Reagovat