Polévky & Krémy Recepty

Fazolová polévka s cuketou a mandlovou smetanou

Když nezahřívám ruce čajem, ve svetru nebo na topení, vsadím na horkou polévku. Ideálně tak sytou, aby dostatečně zasytila i jako hlavní chod. Třeba na tuhle fazolovou s cuketou, rozmarýnem a mandlovou smetanou, která vznikla vlastně hlavně proto, abych spotřebovala cuketu. A trochu pozměnila od dýňové, která je sice výborná, ale taky pořád nejde. A ta změna stála za to! 😊

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 20 minut + 60 minut vaření fazolí

Doba přípravy závisí na tom, zda se rozhodnete pro vaření fazolí nebo použít fazole z plechovky. S plechovkou si práci samozřejmě značně zkrátíte, ale pokud máte čas, uvařte si fazole vlastní. Nejenom, že ušetříte, ale také fazole můžete ochutit podle sebe.

Ingredience:

  • 300 gramů bílých fazolí v suchém stavu NEBO 1 plechovku bílých fazolí
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 bílá cibule
  • 2 velké cukety
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 200 ml mandlové smetany
  • plátky mandlí
  • čerstvý rozmarýn

Postup:

  1. Fazole přes noc namočte do vody, aby změkly. Druhý den vodu slijte a fazole dejte vařit v nové s bobkovým listem. Vařte zhruba hodinu do změknutí.
  2. V hrnci rozehřejte olej a orestujte nakrájenou cibuli na kostičky. Přidejte nakrájenou cuketu a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte, dokud cuketa nezměkne.
  3. Poté rozmixujte spolu s fazoli na jemný krém. Ochuťte solí, pepřem, drceným kmínem a zjemněte smetanou. Pokud je polévka moc hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru.
  4. Plátky mandlí krátce orestujte na suché pánvi. Polévku jimi posypte a ozdobte rozmarýnem. Dobrou chuť! 🙂
Fazolová polévka z bílých fazolí

Fazolová polévka z bílých fazolí

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat