Hlavní jídlo Recepty

Fazolový hummus s pečenou zeleninou

Vždycky mám hroznou radost, když najdu nějaké nové a chutné jídlo, zvlášť když mám pocit, že kvůli rychlosti a pohodlnosti jím víceméně pořád to samé dokola. A když u toho objevování ani nemusím moc experimentovat, jenom mi stačí vlastně trochu upravit to, co už znám zpaměti i uprostřed noci, tak mám radost ještě víc. Takovou obměnu jsem zkusila u klasického cizrnového hummusu – místo cizrny jsem použila obyčejné bílé fazole a zeleninu jsem na rychlo upekla v troubě.

Fazolový hummus se podává teplý, takže je to ideální jídlo do zimy – zahřeje a díky fazolím a pastě tahiny i zasytí. A až na to vaření fazolí, tohle jídlo se připravuje takřka samo. Ti, co nejvíc spěchají, můžou využít fazole z plechovky, já jsem spíš pro variantu si je doma společně s bylinkami uvařit. Sice to trvá déle, ale na rozdíl od cizrny to fazolím netrvá tak dlouho. Navíc k nim při vaření můžete přidat bylinky, díky kterým mají fazole mnohem lepší chuť. Vařím je společně se saturejkou a bobkovým listem, tyhle bylinky fazole hezky provoní a ještě odstraní látky, kvůli kterým může být po luštěninách těžko (jak na luštěniny se dozvíte tady). Rozhodně se tedy nemusíte bát, že by vás hummus nějak zacpal. Je to velmi lehké jídlo a tím, že se fazole rozmixují, si ho bez starostí mohou dát i ti, kteří kvůli luštěninám mají problémy s trávením 🙂

Čas na přípravu: 15 minut + 45 minut vaření fazolí
Množství: 2 porce

Ingredience na fazolový hummus:

  • 250 gramů bílých fazolí (v sušeném stavu)
  • 500 ml vody
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce sezamové pasty tahiny (seženete v obchodech se zdravou výživou, s arabskými potravinami)
  • 1/2 lžičky citrónové šťávy
  • 1 malý stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky sušené saturejky
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 1 lžička soli
  • černý pepř, čerstvě drcený

Ingredience na pečenou zeleninu:

  • 1/2 svazku mrkve
  • 4 malé petrželky
  • černý sezam
  • čerstvý koriandr

Budete potřebovat: pečicí papír, plech, sekáček na mixování

Postup:

  1. Den předem dejte namočit fazole, aby změkly. Druhý den pak vodu slijte a dejte vařit v nové spolu s bobkovým listem a saturejkou. Vařte cca 45 minut, dokud nejsou úplně měkké. Část vody slijte, ale cca 3 deci vývaru si nechte, budete ho potřebovat na rozřeďování hummusu.
  2. Fazole dejte do sekáčku a rozmixujte spolu s tahiny, olejem, tymiánem, česnekem, citrónovou šťávou, solí, pepřem a asi 1 dl vývaru z fazolí. Mixujte tak dlouho, dokud nevznikne hladká a jemná pasta. Pokud se vám zdá pasta moc tuhá, rozřeďte dalším vývarem. Doporučuji si ještě trochu vývaru na později nechat, hummus totiž později ještě trochu ztuhne díky velkému množství škrobu z fazolí. Samozřejmě je možné ho rozředit vodou, ale vývar přece jenom chutná trochu líp 🙂
  3. Mrkev a petrželku vydrhněte pod vodou a pak rozpulte. Dejte na plech vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete a lehce polijte olivovým olejem. Rukama pak hezky promíchejte, aby byl olej a koření úplně všude. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200°C a pečte cca 10 minut, dokud zelenina nezměkne a nezezlátne.
  4. Pak rozetřete fazolový hummus na talíř a položte na něj opečenou zeleninu. Pro chuť ještě lehce pokapejte olivovým olejem, posypejte černým sezamem a nakrájeným čerstvým koriandrem. Dobrou chuť!

Na fotku jsem použila ručně vyráběný talíř z Chefshop.cz. Jedná se o kolekci MT.

Pečená zelenina k hummusu

Zeleninu jsem pekla na prudko, aby byla rychle hotová, ale pořád křehká. Jen se mi trochu chytly konce 🙂 Tak pozor, hlídat!

 

Pečená zelenina k hummusu

Pečená zelenina k hummusu

 

Fazolový hummus se zeleninou

Věřili byste, že talíř je handmade? Jedná se o  japonskou keramiku porcelánu z Chefshop.cz. 🙂

 

Fazolový hummus se zeleninou

Fazolový hummus se zeleninou

Nestačilo? Přidejte si!

2 komentáře

  • Reply
    Aneta
    12/03/2018 at 10:40

    To vypadá lákavě. Díky za inspiraci!

  • Reagovat