Bezlepkové Raw Recepty Snídaně

Fermentovaná pohanková kaše

Konečně jsem dnes ráno zkusila fermentovanou pohankovou kaši. Proč fermentovanou? Fermentací se pohanka začne přeměňovat a škroby štěpit. Ve výsledku je fermentovaná pohanková kaše mnohem stravitelnější a výživnější, tělo si z ní dokáže vzít mnohem více živin. Je výborná a dodá vše, co ráno potřebujete.

Ti, co pohance zrovna neholdují, můžou zůstat u klasických ovesných vloček, fermentovaná ovesná kaše je taky skvělá. Jestli půjdete do pohanky, určitě kupte pohanku lámanku. To jsou předem nalámaná zrna pohanky, která jsou o něco jemnější a po namočení se snadno rozmixují na kaši.

Čas na přípravu: 10 minut + namáčení přes noc
Množství: 1 porce

Ingredience:

  • 60 gramů pohanky lámanky (koupíte v obchodech se zdravou výživou)
  • 200 ml vody
  • 1 dcl rýžového mléka
  • 1 datle medjool
  • 1 špetka skořice
  • 1 lžička mandlového másla
  • 1 lžička mandlového proteinu (nemusí být, ale dodá zajímavou smetanou chuť)
  • oříšky, sušené a čerstvé ovoce (kombinace banánu a fíků je skvělá, ale kaši lze kombinovat s čímkoliv)

Postup:

  1. Příprava je jednoduchá: zalijte pohanku nebo vločky vodou a nechte přes noc namáčet.
  2. Ráno pohanku zceďte, propláchněte pod vodou a poté dejte do mixéru typu sekáček. Přidejte mléko, datli, skořici, mandlové máslo a protein. Rozmixujte najemno. Pak nalijte do misky, ozdobte ovocem a oříšky. Fermentovaná pohanková kaše je hotová a hned je na celé dopoledne vystaráno. Dobrou chuť!  
Fermentovaná pohanková kaše

Fermentovaná pohanková kaše

Nestačilo? Přidejte si!

2 komentáře

  • Reply
    Pafčák
    22/02/2018 at 21:27

    Zdravím Vás.
    Fermentoval a dělal jsem pohanku na slano s napařovanou zeleninou, umeoctem, kari a domácím ghíčkem. Skvělá startovací snídaně.

    • Reply
      inspiredkitchen
      23/02/2018 at 23:31

      I já zdravím! Fermentovaná pohanka na slano zní taky dobře! S kari by mě ji teda vůbec nenapadlo použít, ale vlastně, proč ne? 🙂 Mějte pěkný den 🙂

    Reagovat