Bezlepkové Raw Recepty Snídaně

Fermentovaná pohanková kaše

Konečně jsem dnes ráno zkusila fermentovanou pohankovou kaši. Proč fermentovanou? Fermentací se pohanka začne přeměňovat a škroby štěpit. Ve výsledku je fermentovaná pohanková kaše mnohem stravitelnější a výživnější, tělo si z ní dokáže vzít mnohem více živin. A je vyborná! I když těm, co pohance zrovna neholdují, doporučuji zůstat u klasických ovesných vloček, chuť pohanky je hodně cítit  Obě verze jsou ale skvělé. Jestli půjdete do pohanky, určitě kupte pohanku lámanku. To jsou předem nalámaná zrna pohanky, která jsou o něco jemnější a po namočení se ani nemusí vařit.

Čas na přípravu: 10 minut
Množství: 1 porce

Ingredience:

  • 60 gramů pohanky lámanky (koupíte v obchodech se zdravou výživou)
  • 150 ml ovesného mléka (podle vaší chuti, ale ovesné k tomu sedí nejvíc díky jeho oříškové chuti)
  • lžička medu
  • špetka skořice
  • vlašské oříšky, kustovnice a čerstvé ovoce (kombinace banánu a fíků je skvělá, ale lze kombinovat s čímkoliv)

Postup:
Příprava je jednoduchý: namočte nebo vločky do mléka a nechte přes noc namáčet. Ráno pohankovou kaši dochuťte skořicí, medem, oříšky a ovocem. Fermentovaná pohanková kaše je hotová a hned je na celé dopoledne vystaráno  

Tip: Pohanku lámanku můžete také před použitím propláchnout ve studené vodě, abyste ji zbavili případných nečistot. Ale bacha, jak je mrňavá, tak může propadat sítem. Jestli máte cedník s moc velkými oky, zkuste pohanku propláchnout přes jemné čisté plátno. Přes to už ani zrnko neuteče 🙂

Fermentovaná pohanková kaše

Fermentovaná pohanková kaše

Nestačilo? Přidejte si!

2 komentáře

  • Reply
    Pafčák
    22/02/2018 at 21:27

    Zdravím Vás.
    Fermentoval a dělal jsem pohanku na slano s napařovanou zeleninou, umeoctem, kari a domácím ghíčkem. Skvělá startovací snídaně.

    • Reply
      inspiredkitchen
      23/02/2018 at 23:31

      I já zdravím! Fermentovaná pohanka na slano zní taky dobře! S kari by mě ji teda vůbec nenapadlo použít, ale vlastně, proč ne? 🙂 Mějte pěkný den 🙂

    Reagovat