Bezlepkové Hlavní jídlo Luštěniny Tofu & Tempeh

Hrachová kaše s uzeným tempehem

Já vím, co si asi říkáte. Všude je to tady samá Asie a najednou obyčejná přijde obyčejná hrachová kaše. Nemyslete si, taky mám občas chuť na něco úplně obyčejného, českého, ale přesto moc dobrého a zdravého. Za studentských let jsem ji dělávala docela často, je to totiž hrozně levné a jednoduché jídlo, loupaný hrách stojí i v bio kvalitě pár korun. A přitom to může být fakt dobrota, když kaši správně ochutíte. I proto má hrachová kaše na blogu svoje oprávněné a zasloužené místečko 🙂

Jestli neznáte tempeh a obáváte se jeho chuti, hoďte všechny starosti za hlavu a prostě ochutnejte. Jedná se o výrobek ze sóji, který je díky fermentaci sojóvých bobů jednou z nejzdravějších sójových produktů, navíc s velkým množstvím bílkovin. Tempeh dneska koupíte nejenom v obchodě se zdravou výživou, ale i v každém lepším supermarketu. Začátečníkům určitě doporučuji sáhnout po tempehu, který je uzený nebo smažený. Ten totiž stačí před konzumací jenom ohřát na pánvi nebo napařit. Mimo něj se prodává tempeh natural, který je bílý a na pohled vypadá dost nepoživatelně, jakoby byl pokrytý bílou plísní. Přírodní tempeh totiž musíte nejdřív pořádně zpracovat, než ho začnete jíst – nějakou dobu třeba vařit ve vývaru nebo smažit. Já kupuji uzený, který má o pár gramů tuku méně, než jeho smažená varianta a je s ním minimum práce. A čas jsou peníze, no ne? 🙂

Čas na přípravu: 45 minut
Množství: 2 porce

Ingredience:

  • 250 gr. loupaného žlutého hrachu
  • 0,5 litru zeleninového vývaru
  • 0,5 lžičky sušené majoránky
  • 1 bilá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 0,5 lžičky soli
  • špetka černého mletého pepře
  • 150 gramů tempehu (4-5 plátků na jednu porci)
  • snítka čerstvé majoránky na ozdobení
Ingredience na hrachovou kaši s uzeným tempehem

Ingredience na hrachovou kaši s uzeným tempehem

Postup:

  1. Žlutý hrách namočte předem zhruba na 4 hodiny do vody, aby změkl.
  2. Pak vodu slijte, zalijte buď novou vodou, nebo zeleninovým vývarem a uvařte do měkka. Hrách vařte tak dlouho, dokud se nezačne sám rozpadat.
  3. Mezitím nakrájejte cibuli a stroužek česneku na jemno a osmažte na rostlinném oleji. Poté dejte hrách i s vodou, cibulí a česnekem do mixéru a mixujte, dokud nevznikne jemné hrachové pyré. Ochuťte solí, sušenou majoránkou a čerstvě nadrceným černým pepřem. Pro zjemnění chuti můžete přidávat lžíci olivového oleje, aby byla kaše krásně jemná a nadýchaná. Samozřejmě pokud držíte nějakou low-fat dietu, není to potřeba. Ale tuk dělá chuť, že jo 🙂
  4. Tempeh nakrájejte na tenké plátky a na kapce olivového oleje ho osmahněte na pánvi. Nandejte ho na kaši.
  5. Podávejte třeba s osmaženou cibulkou a kyselou okurkou, která k tomuhle jídlu perfektně pasuje. Ozdobte čerstvou majoránkou a pak už jenom stačí popřát dobrou chuť! 🙂
Hrachová kaše s uzeným tempehem

Hrachová kaše s uzeným tempehem

Nestačilo? Přidejte si!

2 komentáře

  • Reply
    Jak začít jíst zdravě snadno a rychle | inspiredkitchen.cz
    12/02/2017 at 20:54

    […] lze vytvořit skvělá jídla, která kromě žaludku potěší i vaši peněženku. Třeba taková hrachová kaše s tempehem nebo pohanka se […]

  • Reply
    Luštěniny na talíři | inspiredkitchen.cz
    07/07/2017 at 17:07

    […] žlutý a zelený. Z obou dvou můžou vzniknout výborné polévky a kaše, jako je třeba tato hrachová kaše s uzeným tempehem nebo hrachová polévka s medvědím […]

  • Reagovat