Bezlepkové Polévky & Krémy Recepty

Hrachová polévka s medvědím česnekem

Jak jinak si užívat jaro než s pořádnou dávkou zelené? Tahle hrachová polévka vás dostane svou krásně zelenou barvou a plnou výraznou chutí. Za tou stojí medvědí česnek, aromatická jarní bylinka, která roste jenom jednou v roce. Polévka je navíc bleskově rychlá, zaručuju, že ji zvládnete levou zadní během pár minut a navíc si na ní pochutnáte 🙂

Čas na přípravu: 45 minut
Množství: 4 – 5 porcí

Ingredience: 

  • 500 gramů zeleného hrachu
  • dvě hrsti medvědího česneku
  • 1 litr vody
  • 500 ml zeleninového vývaru (pokud nemáte, pak 1 polévková lžíce bio zeleninového vývaru v prášku – použijte třeba značku Alnatura)
  • 1 cibule
  • dvě lžíce rostlinného oleje
  • pepř
  • sůl
  • špetka majoránky
  • 250 ml rostlinné smetany (já použila sójovou)
Zelený hrách

Zelený hrách před vařením namočte, bude vařit kratší dobu.

Postup: 

Hrách namočte přes noc do vody. Ráno vodu slijte a hrách properte. Na rostlinném oleji opečte nakrájenou cibuli na kostičky. Přidejte hrách a zalijte vývarem. Pokud vývarem nemáte, zalijte čistou vodou a přidejte 1 polévkovou lžíci práškového vývaru. Sice to není ta úplně top varianta, ale ne vždy máte čerstvý zeleninový vývar po ruce. Vařte doměkka asi 20 minut. Měkký hrách přelijte i s vodou do stolního mixéru, přidejte pořádně propraný medvědí česnek, pepř, sůl a špetku majoránky. Mixujte do hladka, aby se uvolnilo barvivo z medvědího česneku, to polévce dodá úžasnou zelenou barvu. Přelijte zpět do hrnce a přidejte sójovou smetanu pro zjemnění. Polévku ještě asi 10 minut povařte, aby se česnek trochu provařil a polévka vás svou sílou hned při prvním soustu neodrovnala 🙂 Podávejte s kouskem pečiva. Nebo prostě jen tak!

Hrachová polévka s medvědím česnekem

Hrachová polévka s medvědím česnekem

Nestačilo? Přidejte si!

3 komentáře

  • Reply
    Karolína Paterová
    20/04/2017 at 10:35

    Ahojky,

    Naprosto neuvěřitelná polévka. Na fotku jsem zírala asi pět minut. Během přednášky ve škole =)

    Hrachovou polévku také vařím, ale s pestem z kopřiv =)

    Měj se krásně a přeji spoustu dalších takto povedených receptů a fotek (nikdy nevím, co je vlastně lepší – jestli jídlo, nebo ta fotka)

    S pozdravem Kája Paterová, http://www.monreflet.net

  • Reply
    inspiredkitchen
    22/04/2017 at 12:28

    Ahoj Kájo,

    moc děkuji za tvůj krásný komentář, jsem ráda, že se ti polévka líbí 🙂 Pesto z kopřiv musí být taky zajímavá a hlavně zdravá záležitost! Třeba někdy vyzkouším 😉

    Hezký víkend,
    Tereza

  • Reply
    Luštěniny na talíři | inspiredkitchen.cz
    07/07/2017 at 17:08

    […] Hrách Podobně je to s hrachem, ten taky všichni známe. Existuje hrách žlutý a zelený. Z obou dvou můžou vzniknout výborné polévky a kaše, jako je třeba tato hrachová kaše s uzeným tempehem nebo hrachová polévka s medvědím česnekem. […]

  • Reagovat