Hlavní jídlo Recepty

Hráškové rizoto s chřestem a bylinkami

Jaro a chřest, to je kombinace, která k sobě sedí jako prdel na hrnec. Narazit na chřest na jaře není vůbec nic těžkého a je hrozná škoda ho v kuchyni nevyužít, protože jen tak se zpátky do regálů nevrátí. S jarem ale nepřichází jen čas chřestu, ale také hrášku a čerstvých bylinek, třeba bazalky a máty. Taky už si všechny chutě čerstvé jarní zeleniny a bylinek představujete dohromady? Tak čtěte dál, protože s hráškovým rizotem uvedete všechny vaše jarní představy v život 🙂

Italské rizoto je sice delikátní, ale díky hromadě másla a sýra ne zrovna zdravé jídlo. Ale s trochou šikovnosti (a pevné vůle 🙂 ) se každé jídlo dá přizpůsobit. Rozhodně neříkám, že italské rizoto bez másla a parmazánu bude lepší než sto let ověřená klasika, ale pokud se chcete vyhnout živočišným produktům nebo prostě trochu odlehčit, není vůbec od věci zkusit tuhle zdravější variantu. Překvapí vás, že bude mít krásně jemnou konzistenci i sýrovou chuť, a to bez jediného gramu sýra! V čem je finta? V  lahůdkovém droždí. To jsou sušené vločky droždí s výtažkem sladu, které je známé spíše mezi vegany, ale pochutnají si na něm úplně všichni smrtelníci. Je to droždí deaktivované, takže s ním rozhodně nic nenakyne, ale zato dokáže perfektně ochutit a zvýraznit chuť každého jídla – díky sladu je lehce nasládlé, připomíná sýr typu parmazán a hodí se naprosto do každého receptu, kam byste parmazán dali.

Hráškové rizoto s chřestem a bylinkami

Hráškové rizoto s chřestem a bylinkami

Pro italské rizoto určitě pořiďte rýži arborio, která má velká zrnka a obsahuje velké množství škrobu. Díky němu skvěle absorbuje spoustu vody, aniž by se rozvařila, takže ve výsledku má kašovitou konzistenci, ale přesto zůstává pevná na skus.

Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 2 porce
Budete potřebovat: pánev s vysokým dnem

Ingredience:

  • 150 gramů rýže arborio
  • 0,5 litru zeleninového vývaru
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 bílá šalotka
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 200 gramů čerstvého hrášku
  • 150 gramů zeleného chřestu
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička soli
  • 0,5 lžičky drceného černého pepře
  • 1 lžička veganského „parmazánu“ (recept na něj najdete tady)

Postup:

  1. Šalotku nakrájejte najemno a zpěňte na oleji.
  2. Poté přidejte rýži (tu neoplachujte) a lehce orestujte společně s šalotkou. Zalijte bílým vínem a nechte vsáknout.
  3. Pak přilijte naběračku horkého zeleninového vývaru a přidejte lžičku soli. Vývar byste měli stále udržovat teplý, aby horká rýže neměla se studenou vodou teplotní šok. Jakmile rýže vsákne všechnu tekutinu, přidejte další naběračku. Postupně opakujte, dokud nespotřebujete celý vývar a rýže se neuvaří. Důležité je rýži často míchat, aby se nepřichytila k pánvi.
  4. V předposledním kroku přimíchejte čerstvý hrášek, na kousky nakrájený chřest a nechte chvíli povařit, aby zelenina změkla.
  5. Na závěr ochuťte pepřem, lahůdkovým droždím a posekanými bylinkami. Ochutnejte a pokud je potřeba, přidejte pepř a sůl. Posypejte směsí, kterou nazývám veganský parmazán, ozdobte bylinkami a můžete servírovat! 🙂 🍴
Hráškové rizoto s chřestem a bylinkami

Hráškové rizoto s chřestem a bylinkami

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat