Bezlepkové Hlavní jídlo Luštěniny Polévky & Krémy Recepty

Indická polévka Dhal z červené čočky

S červenou čočkou je vážně radost vařit. Je v mžiku hotová, zasytí a dá se kombinovat s tolika chutěmi! A s trochou koření vás zavede třeba i do Indie, jen je potřeba sehnat ta správná ochucovadla. Já do ní dávám kromě garam masaly i červenou kari pastu. S tou se to nesmí moc přehnat, jinak vás Dhal možná až moc zahřeje 😀 

Polévka z červené čočky je ve výsledku hodně lehká, výborně funguje s pita chlebem, to si ji pak v klidu můžete dát jako vydatný oběd nebo večeři. Dělám ji fakt hodně často a ještě se nám nepřejedla. Navíc je hrozně rychle hotová, takže pro ty, kterým se nechce příliš vyvařovat nebo zrovna umírají hlady, je to značka ideál  🙂

Indická polévka Dhal z červené čočky

Čas na přípravu: 20 minut
Množství: 4 porce

Ingredience:

  • 200 gramů červené čočky (použila jsem značku Menu Gold v rámci testování s Žena-in.cz)
  • 4 velká rajčata
  • 400 ml vody
  • 1 velká červená nebo bílá cibule
  • 1 lžička červené kari pasty (používám značku Cock Brand)
  • 1/4 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička soli
Ingredience na indickou polévku Dhal z červené čočky

Ingredience na indickou polévku Dhal z červené čočky

Postup:

  1. Nejdříve si připravte rajčatovou omáčku. Jednoduše rozmixujte dvě rajčata s 200 ml vody a půl lžičkou soli – tento krok můžete vynechat a jednoduše koupit nějaký kvalitní rajčatové sugo, passatu nebo protlak. Pokud máte dobrá rajčata, doporučuji domácí omáčku zkusit, je to s ní takové víc fresh 🙂
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve větším hrnci osmahněte na rostlinném oleji. Přidejte lžíci červené kari pasty a lehce opečte, tak se rozvoní a uvolní všechny chutě.
  3. Poté přidejte červenou čočku a zalijte zbylou vodou. Čočku chvíli povařte, dokud všechnu vodu nevsákne, pak přilijte rajčatovou omáčku, ochuťte lžičkou soli, kořením garam masala a mletým koriandrem. Vařte, dokud čočka úplně nezměkne, většinou jí to trvá 5-8 minut.
  4. Na závěr přidejte nakrájená rajčata, ty nechte trochu prohřát, aby změkla. Polévku ještě podle chuti osolte a pak posypte čerstvým koriandrem pro osvěžení a barvičku. A jestli to na vás pálí málo, přidejte více kari pasty nebo nakrájenou chilli papričku. Ať to má grády 🙂
Indická polévka Dhal z červené čočky

Indická polévka Dhal z červené čočky

Nestačilo? Přidejte si!

2 komentáře

  • Reply
    Ve spíži Inspired Kitchen | inspiredkitchen.cz
    23/04/2017 at 19:33

    […] s velkou spoustou koření a navíc je hotová prakticky do 10 minut. Zkuste třeba tento úžasný indický dhaal z červené čočky nebo rajčatovou omáčku na italský způsob. U obou receptů doslova prosvištíte kuchyní, jak […]

  • Reply
    Luštěniny na talíři | inspiredkitchen.cz
    19/06/2017 at 15:20

    […] nerozvařuje a žlutou, která vypadá jako světlejší varianta červené. Zkuste třeba tuto indickou polévku z červené čočky nebo čočkový salát s granátovým jablkem a mátou. Oba dva recepty vás překvapí svou […]

  • Reagovat