Předkrmy a pomazánky Recepty

Indické plněné samosa taštičky s mátovo-koriandrovým čatní

Samosy jsou plněné taštičky, které ve stáncích na ulicích Indie najdete snad úplně všude. Většinou se plní nějakou vegetariánskou náplní, nejčastěji směsí z uvařených brambor, hrášku a koření. Tyhle taštičky jsem si v Indii zamilovala doslova na první kousnutí. 💕 Tradičně se smaží v oleji, ale pokud nejste fanoušci smaženého, dají se i péct.

Taštičky se dělají v různých tvarech, velikostech, i ta náplň se hodně liší podle regionů a indických zvyků, asi jako u každého jídla v Indii. Možná se vám zdá, že s nimi je spousta práce, ale jako každá pracnější dobrota za to stojí. Samosa taštičky nejlíp chutnají společně s mátovo-koriandrovým čatní, které jim dodá další spektrum chutí. Tak pojďme na ně! 🙂

Počet porcí: 12 kusů

Doba přípravy: 1 hodina

Ingredience na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 100 ml vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu

Ingredience na náplň:

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/2 lžičky celého římského kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 cm kousek zázvoru
  • 1 lžička sušeného červeného chilli
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička smesi garam masala
  • 1/2 lžičky mletého sušeného koriandru
  • 2 vetší brambory, uvařené ve slupce
  • 150 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrst čerstvého koriandru

Ingredience na čatní:

  • 1 hrst čerstvé máty
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 zelená chilli paprička
  • šťáva z 1 limetky
  • 80 g kešu oříšků, namočených alespoň 1 hodinu ve vodě
  • 1 špetka soli

Další:

  • olej na smažení (pokud se rozhodnete taštičky smažit) nebo na potírání v případě taštiček pečených

Postup:

  • Nejdříve připravte těsto. Ve velké míse smíchejte mouku, olej, mletý římský kmín, vodu a sůl. Míchejte, dokud nevznikne těsto, které se nedrolí ani nelepí. Pokud se drolí, přidejte trochu vody. Pokud naopak lepí, přimíchejte mouku. Hotové těsto přikryjte utěrkou a dejte odpočívat na půl hodiny do lednice.
  • Pak přijde na řadu náplň. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. česnek a zázvor rozdrťte v hmoždíři na jemnou pastu. V pánvi rozpalte olej, přisypte semínka římského kmínu a nechte rozvonět. Jakmile semínka změní barvu, přimíchejte česnekovo-zázvorovou pastu, sůl a všechno mleté koření. Krátce orestujte. Ke směsi přimíchejte brambory a hrášek. Promíchejte a 5 minut opékejte. Na závěr přidejte koriandr nasekaný najemno.
  • Těsto rozdělte na 8 dílů a z každého vytvarujte malou kuličku. Každou pak rozválejte na placku ve tvaru kruhu o průměru 10 cm, tenkou asi 0,5 cm. Potřete trochou vody a na polovinu kruhu nandejte náplň. Přehněte a okraje zpevněte vidličkou.

Tip: Těsto také můžete rozválet na jednu velkou placku a pak kruhy vykrajovat pomocí většího hrnečku. Pak také docílíte toho, že všechny taštičky budou mít krásný tvar 🙂

  • Pokud se rozhodnete pro smaženou variantu, naplněné taštičky smažte 5 minut v rozpáleném oleji dozlatova. Pokud taštičky budete péct, položte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete trochou oleje a pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
  • Jako poslední přichystejte čatní. Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte na jemno. Podle chuti dosolte, případně přidejte limetkovou šťávu. Podávejte s upečenými samosa taštičkami. Dobrou chuť! 🙂

Tip: Pokud chcete, aby čatní nepálilo příliš, z chilli papričky odstraňte semínka. Ty totiž pálí nejvíc! 🌶️

Milovníci indické kuchyně si možná rádi přidají – co takhle zkusit delikátní matar paneer nebo si přečíst o mé dovolené v Indii? 🙂

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat