Bezlepkové Hlavní jídlo Recepty Tofu & Tempeh

Krémová polenta s hráškem a tempehem

Polentu nedělám zrovna často, ale když už se k ní dokopu, říkám si, proč ji nedělám častěji. Je rychle hotová a moc dobrá, zvlášť, když ji uvaříte v zeleninovém vývaru a přidáte smetanu. To se pak z „obyčejné“ kukuřičné krupice stane delikátní záležitost! Moje ještě trochu jarní verze je s opečeným tempehem a hráškem, nicméně mám dojem, že k polentě sedí skoro všechno, co se dá rychle hodit na pánev a opéct! 😊

Polenta je trochu zrádná v tom, že se tváří jako hotová už během prvních pár minut. Respektive tak to slibují návody na obalu. Jenže kdybyste ji takhle naservírovali, na talíři vám ztuhne jako kámen. Potřebuje hodně tekutin a také delší pobyt na sporáku, aby měla čas je do sebe nasát. Proto se návodem moc neřiďte, polentu vařte aspoň 15 minut a pořád přilévejte vodu, pokud uvidíte, že se kaše přichytává. Odměnou vám bude neskutečně dobrá, krémová polentová kaše, ke které se vrátíte nejenom jednou!

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 2 porce

Ingredience:

  • 100 g instantní polenty
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • horká voda podle potřeby
  • 100 ml rostlinné smetany
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky drceného černého pepře
  • 200 g uzeného tempehu
  • 250 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl a pepř na dochucení
  • řeřicha na ozdobení

Postup:

  1. Zeleninový vývar přiveďte k varu. Poté do něj vsypte polentu, promíchejte a vařte 15 minut na mírném ohni. Polenta zhoustne na kaši už během prvních pár minut, ale v tuhle chvíli ještě není hotová, vařte ji aspoň tu čtvrthodinku. Použijte hrnec s tlustým dnem a přilévejte horkou vodu nebo vývar, pokud se polenta přichytává a houstne.
  2. Mezitím nakrájejte tempeh na plátky a na oleji orestujte dozlatova. To samé udělejte s hráškem. Podle chuti osolte a opepřete.
  3. Hotovou polentovou kaši osolte, opepřete a zjemněte smetanou. Podávejte s opečeným tempehem a hráškem. Na závěr ozdobte řeřichou. Nechte si chutnat! 🙂

Máte rádi polentu? Tak určitě koukněte i na tento polentový koláč s jahodami!

Krémová polenta s hráškem a tempehem
Krémová polenta s hráškem a tempehem

Nestačilo? Přidejte si!

2 komentáře

  • Reply
    Lucie
    13/05/2019 at 19:56

    Zdravím, mela bych dotaz, kolik vody cca dáváte navic, aby naše byla takto hezky ridka jako na fotce? To prostě nejde udelat, je z toho jeden velky tuhý chuchvalec. A v seznamu ingredienci je uvedena smetana, v popise ale není použita. Dekuji

    • Reply
      inspiredkitchen
      13/05/2019 at 20:31

      Dobrý den, Lucie, dávám vodu po troškách v průběhu celého vaření, tedy celých těch 15 minut. Řekla bych „co polenta snese“, v nějakých jednotkách by to mohl být cca litr na 100 g polenty. Smetana v postupu je, mrkněte na poslední krok 🙂

      Pěkný den! Tereza

    Reagovat