Bezlepkové Předkrmy a pomazánky Recepty

Lilková pomazánka Baba Ghanoush

Baba Ghanoush je pomazánka z pečeného lilku a pro mě je tím nejvěrnějším kámošem hummusu. Vždycky, když se doma rozhodneme pro arabskou snídani (nebo spíš snídani, která se jí tak dlouho, až je z ní oběd), připravujeme jak hummus, tak i lilkovou pastu, protože k němu sedí jak prdel na hrnec. Jí se taky úplně stejně jako hummus, tradičně s arabským chlebem – ostatně jako všechno v Arábii, kde se s chlebem jí snad úplně všechno. Já tuhle pastu miluju se stonky řapíkatého celeru, protože mám k pastě ráda něco fresh.

Tahle skvělá lilková pomazánka je prý typické egyptské jídlo, což jsem se vlastně dozvěděla teprve nedávno, já ji měla pořád za syrskou. Poprvé mi ji totiž připravil přítel, který má syrské kořeny, takže jsem si to logicky se Sýrií spojila 😊  Ale to je asi jedno, nejdůležitější je, že je výborná a navíc hrozně jednoduchá. Příprava trvá i s pečením maximálně 45 minut.

Bez čeho se neobejdete? Jak jinak než bez lilku (věděli jste, že lilek je ovoce převlečené za zeleninu, stejně jako rajče nebo paprika? 🤔 ), důležitou součástí je taky tahiny. To je zase sezamová pasta, kterou seženete v obchodech se zdravou výživou, ale není vůbec těžké si ji udělat doma. Jen k tomu potřebujete opravdu výkonný mixér, který zvládne rozmixovat sezamová semínka tak, že z nich začne téct olej a vznikne hladký krém. Nevím jak vy, já si ráda věci usnadňuju… takže doporučuji zajít do obchodu a koupit 😉

A co že to vlastně Baba Ghanoush znamená? Někde jsem vygooglila, že Baba znamená otec a Ghanoush zase rozmazlený. Absolutně nechápu souvislost, ani vlastně nevím, jestli je to pravda, ale přišlo mi dost zajímavý. Možná ji pojmenovali podle někoho rozmazlenýho, který měl rád jenom samé dobré věci. No ani bych se moc nedivila, tahle lilková pomazánka totiž rozhodně dobrá je!  😊

Čas na přípravu: 50 minut
Množství: 2 porce

Ingredience na 2 plné misky (každá miska jsou 2 porce):

  • 2 středně velké lilky
  • 3 lžíce tahiny
  • 1 čajová lžička soli
  • špetka čerstvě namletého černého pepře
  • 1-2 stroužky česneku (podle toho, jak je silný)
  • 3 lžíce olivového oleje + 1 lžíce na ozdobení
Baba Ghanoush - Hlavní ingredience na lilkovou pastu? Lilek, tahiny, česnek, oliváč a citrońová šťáva. z pečeného lilku

Hlavní ingredience na lilkovou pastu? Lilek, tahiny, česnek, oliváč a citrońová šťáva.

Postup:

  1. Lilky propícháme vidličkou, aby z nich při pečení vytekla přebytečná voda. Zabalíme je do alobalu a dáme na plechu do trouby. Někdo alobal nepoužívá, pak je slupka hodně upečená a lilek má ve výsledku takovou výraznější, možná uzenější chuť. Já nechci riskovat spáleniny, takže radši dávám alobal. Pečeme 30 až 40 minut při 200 °C.
  2. Mezitím si utřeme česnek se solí. Upečené lilky necháme zchladnout a pak rozřízneme na půlky. Vydlabeme dužinu, kterou rozmixujeme v sekáčku spolu se solí, citrónovou šťávou, pepřem a tahiny. Přidejte i utřený česnek. Já dávám dva stroužky domácího a to jde cítit fakt hodně, takže pokud se po konzumaci chystáte do společnosti, bacha na to 😀  Pro lehké ochucení bude stačit tak jeden. Hotovou lilkovou pastu dejte do misky, pokapejte oliváčem, přidejte semínka z granátového jablka a nakrájenou petrželku. Nechte si chutnat!

 

 

Lilková pomazánka Baba Ghanoush

Lilková pomazánka Baba Ghanoush

Nestačilo? Přidejte si!

1 Comment

  • Reply
    Můj cizrnový hummus | inspiredkitchen.cz
    27/01/2018 at 13:00

    […] když mě přestane bavit hummus, skvěle ho může zastoupit lilková pasta Baba Ghanoush. To je totiž taky výborná […]

  • Reagovat