Hlavní jídlo Recepty

Marocké plněné lilky

Plněné lilky na orientální způsob vás dokonale přenesou do Maroka. Stačí jedno sousto a máte na jazyku spoustu chutí – sladkou, slanou, kyselou… no prostě všechny dohromady, přesně tak, jak je to typické pro pokrmy v Maroku. Sirup z granátového jablka to celé hezky osvěžuje, mandle dodávají strukturu a křupavost, vůni zase skořice a jedno z nejvoňavějších koření na světe – arabská směs Ras el Hanout. Dají se jíst s rýží, s pita chlebem, ale asi nejlepší jsou s kuskusem, který je pro severní Afriku prostě nejtypičtější. Tak co, dáte si? 🙂

Jen pro zajímavost, Ras el Hanout je směs obrovského množství koření. Obvykle obsahuje mletý kardamom, kurkumu, římský kmín, nové koření, hřebíček, skořici, pepř, chilli a muškátový oříšek. Takže samé strašně voňavé dobroty. Každý arabský prodejce si tuhle směs mixuje tak nějak podle sebe, takže složením se občas může lišit.

Marocké plněné lilky

Marocké plněné lilky

Počet porcí: 2
Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • 4 středně velké lilky (cca 1 kg) 🍆
  • 6 velkých zralých rajčat (zhruba 500 g) 🍅
  • 1 bílá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce olivového oleje + na potření lilků
  • 1 lžíce sirupu z granátového jablka
  • šťáva z 1/2 citrónu 🍋
  • 1/2 lžičky třtinového cukru (není nutný)
  • 50 g mandlí
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky směsi Ras el Hanout (použila jsem od Sonnentor)
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • hladkolistá petržel na ozdobení

Jako příloha: kuskus, rýže basmati nebo pita chleba

Postup:

  1. Lilky rozkrojte na poloviny a ty lehce potřete olejem. Dejte na plech vyložený pečicím papírem (slupkou dolů) a pečte zhruba 15 minut, dokud nezměknou.
  2. Nechte vychladnout a poté lžičkou nebo nožem vydlabejte dužinu. Dejte si pozor, ať lilky neprotrhnete, měly by mít zhruba 1 cm okraj.
  3. Cibuli a česnek nakrájejte na malé kousky, stejně tak rajčata. Dužinu z lilků nasekejte.
  4. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm nejdříve cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte česnek. Pak dužinu z lilků a rajčata.
  5. Směs ochuťte solí, pepřem, skořicí, směsí Ras el Hanout, sirupem a citrónovou šťávou – u té raději opatrně, aby to nebylo kyselé až moc. Ochutnejte a pokud jste to přehnali, přidejte zhruba 1/2 lžičky třtinového cukru.
  6. Duste zhruba 5 minut, aby rajčata pustila šťávu.
  7. Vydlabané lilky zevnitř osolte, opepřete a naplňte hotovou směsí. Lehce zakápněte olivovým olejem a dejte znovu zapéct na 20 minut.
  8. Mandle nasekejte na plátky.
  9. Plněné lilky na talířích posypejte nasekanými mandlemi a ozdobte petrželkou. A máte hotovo! Servírujte s kuskusem, rýží, nebo ohřátým pita chlebem. Přeju dobrou chuť! 😊

PS: Receptem jsem se inspirovala v kuchařce Veganské pochoutky od Jérôme Eckmeiera, která je naprosto skvělá. Moc doporučuji! A pokud máte rádi marockou kuchyni, mohl by vás zajímat článek o mém poznávání marocké kuchyně. Ten vás do toho Orientu přenese chtě nechtě! 😉

Marocké plněné lilky

Marocké plněné lilky

 

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat