Bezlepkové Hlavní jídlo Recepty

Matar paneer

Matar paneer je jedno z nejpopulárnějších jídel ze severní Indie, které na jídelním lístku restaurací najdete snad všude. A co to vlastně je? Matar znamená hrášek, paneer je pro Indii typický sýr. V rozvinutějším překladu je to jemně pálivá rajčatovo-cibulová omáčka, ve které se povaří hrášek – spoustu hrášku – a sýr paneer. Je to moc dobré a celkem lehké jídlo, které si často lidé připravují i doma. Já si ho v Indii dávala moc ráda a se současnou sezónou hrášku ho možná oceníte i vy 😊 Skvěle chutná buď s rýží, plackami chapati nebo naanem.

Matar paneer
Matar paneer

Paneer se u nás dá sehnat v obchodech s indickými potravinami, stejně jako všechny ostatní ingredience. Můžete ho také zaměnit za tofu a máte kompletně veganskou verzi.

Počet porcí: 2 porce

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 5 cm kousek zázvoru
  • 1 zelená chilli paprička (jen pokud máte rádi pálivé! 🌶️)
  • 2 velká rajčata
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/2 lžičky celých semínek římského kmínu
  • 2 lžičky mletého chilli
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky garam masala
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/2 lžičky soli
  • 250 g sýru paneer nebo bílého tofu
  • 300 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1 hrst čerstvého koriandru

Postup:

  1. Cibuli, česnek a zázvor oloupejte. Zelenou chilli papričku zbavte semínek. Rajčata pokrájejte na větší kusy. Vše vložte do mixéru a rozmixujte na jemnou pastu.
  2. V hrnci nebo pánvi s tlustým dnem rozehřejte olej. Přidejte semínka římského kmínu a zhruba minutu restujte, aby se rozvoněla. Poté přijde na řadu všechno další koření – mleté chilli, koriandr, kurkuma a garam masala. Po minutě přimíchejte rajčatovo-cibulovou pastu, opět orestujte a zalijte vodou. Osolte a přimíchejte rajčatový protlak. Nechte 5 minut na mírném ohni probublat.
  3. Nakrájejte paneer nebo tofu na větší kostičky (zhruba 1,5 x 1,5 cm). Přimíchejte do omáčky spolu s hráškem a 5 minut povařte. Pokud používáte tofu, před vložením do omáčky ho vylisujte a osušte od nálevu.

Tip: Jak připravit tofu? Recepty a tipy, jak na něj!

  1. Nasekejte koriandr na jemno. 3/4 vmíchejte do omáčky, zbylou čtvrtinu si nechte na ozdobu. Servírujte s rýží, naanem nebo s chapati. Dobrou chuť! 🙂
Matar paneer
Matar paneer
Matar paneer

Nestačilo? Přidejte si!

3 komentáře

  • Reply
    Indické samosa taštičky s mátovým čatní | inspiredkitchen.cz
    23/06/2019 at 18:55

    […] indické kuchyně si možná rádi přidají – co takhle zkusit delikátní matar paneer nebo si přečíst o mé dovolené v Indii? […]

  • Reply
    Martina
    08/07/2019 at 08:04

    Snažím se proniknout do tajů indické kuchyně a toto je pro mne další inspirativní recept. Určitě vyzkouším, pořád ladím správnou kombinaci jednotlivých druhů koření, takže je jasné, co bude mít dnes rodina k večeři 🙂

    • Reply
      inspiredkitchen
      18/07/2019 at 12:17

      Dobrý den Martino, díky za zprávu, doufám, že se jídlo podařilo! Mějte se hezky, Terka

    Reagovat