Asijská kuchyně Polévky & Krémy Recepty Tofu & Tempeh

Miso polévka s tofu, houbami shitake a nudlemi

Tuhle polévku nejvíc oceníte, když cítíte, že na vás něco leze. Miso je totiž takovej koncentrát cenných látek, že už jedna porce jeho vývaru vás dokonale nakopne. Když přidáte zázvor, cibulku a řasy wakame, dokonale vás postaví na nohy a vyřeší jakýkoliv úbytek energie z nemoci nebo sychravých dnů.

Tahle verze je spolu s nudlemi, křupavým tofu a shitake houbami o dost vydatnější, než klasická miso polévka. Zato zasytí natolik, že hlady určitě trpět nebudete, ani když si ji dáte jako hlavní chod k obědu. A kde sehnat všechny ty ingredience? Buď ve specializovaných obchodech s asijskými potravinami nebo ve zdravé výživě. Prodávají se většinou ve větších baleních a tomu odpovídá i cena, ale té investice se nebojte. Spousta z nich vám zbyde a veřte mi, že si polévku budete chtít dát víc než jednou.

Miso polévka s tofu, shitake a nudlemi
Miso polévka s tofu, shitake a nudlemi

Počet porcí: 2 porce

Doba přípravy: 45 minut + 30 minut marinování

Ingredience:

  • 100 g sušených hub shitake
  • 3 lžíce sušených řas wakame
  • 1 větší mrkev
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 jarní cibulka
  • 3 cm kousek zázvoru
  • 200 g bílého tofu
  • 2 lžíce sójové omáčky + na dochucení
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 400 ml vody
  • 250 g soba nudlí
  • sezamová semínka na ozdobu

Postup:

  1. Houby a řasy umyjte, pak vložte do dvou mističek a zalijte horkou vodou. Nechte aspoň 30 minut nabobtnat.
  2. Mrkev nakrájejte na tenké nudličky julienne. Promíchejte s rýžovým octem a 30 minut marinujte.
  3. Jarní cibulku nakrájejte podélně na kolečka, zázvor na nudličky.
  4. Tofu vylisujte, abyste ho zbavili přebytečné vody (návod jak připravit tofu najdete zde). Pak nakrájejte na kostičky.
  5. Namočené houby nakrájejte na plátky, Vodu z nich nevylévejte, bude se hodit na vývar (jestli se tomu tak dá říkat).
  6. Tofu a houby dejte na plech vyložený pečicím papírem, zalijte sójovou omáčkou a olejem. Promíchejte a pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
  7. Nudle uvařte podle návodu, pak sceďte a propláchněte studenou vodou, abyste zastavili proces varu.
  8. Nálev z hub a řas vlijte do menšího hrnce, přilijte 400 ml vody, 1 lžíci misa a na velmi mírném ohni ohřejte. Nevařte! Varem by se všechny cenné látky zničily. Ochutnejte a pokud je „vývar“ málo slaný, dochuťte sójovou omáčkou.
  9. Do mističek dejte nejdříve nudle, pak všechny další ingredience – řasy, upečené tofu, shitake, mrkev, jarní cibulku a zázvor. Pak zalijte vývarem. Ozdobte sezamovými semínky a hned podávejte. Dobrou chuť! 🙂

Co to vlastně miso pasta je? Jedná se o pastu z fermentovaných sójových bobů, rýže nebo ječmene, která se v japonské kuchyni používá jako ochucovadlo. Na trhu je jí víc druhů. Já si oblíbila světlou pastu, která je ze všech chuťově nejjemnější, obsahuje nejméně soli. Vyrábí se fermentování světlé rýže a je plná vitamínů a minerálních látek. Pozor, miso je důležité nevařit! Varem by se všechno prospěšné zničilo, a to nechceme.

Miso polévka s tofu, shitake a nudlemi
Miso polévka s tofu, shitake a nudlemi
Miso polévka s tofu, shitake a nudlemi
Miso polévka s tofu, shitake a nudlemi

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat