Dezerty Recepty Sladké

Nepečené řezy s kokosovou smetanou a borůvkami

Dokonalost! To jsem si říkala při ochutnání prvního kousku těchto pruhovaných borůvkovo-kokosových řezů. A nemohla se rozhodnout, která ze tří vrstev mi chutná víc – korpus z ovesných sušenek, vrstva z nasládlé kokosové smetany nebo ta poslední, z osvěžujících lesních borůvek? Skvělé jsou všechny, ale jasně, že dohromady chutnají nejlíp!

Nepečené kokosové řezy s borůvkami
Nepečené kokosové řezy s borůvkami

Řezy jsou lehké, letní, rychle hotové a bez nutnosti zapínání trouby. A navíc značně univerzální, můžete je udělat s jakýmkoliv ovocem, které zrovna přebývá. Třeba s malinami, jahodami, ananasem, prostě s čímkoliv, co bude ladit s plnou chutí kokosové smetany.

V receptu jsem použila agar agar, což je řasa, která po namočení funguje stejně jako želatina. Lze samozřejmě použít želatinu, pak se řiďte podle návodu. O tom, jak používat agar agar, se hodně rozepisuju u nepečeného mangového dortu 😊

Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny chlazení

Počet porcí: 1 forma o velikosti 24×24 cm

Ingredience:

  • 2 plechovky kokosového mléka (vyberte to s největším podílem kokosové hmoty)
  • 400 g ovesných digestivních sušenek (použila jsem značku Gullón)
  • 150 g másla
  • 6 lžic březového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 500 g lesních borůvek (lze použít i mražené)
  • 10 g prášku agar agar
  • čerstvé borůvky a máta na ozdobení

Postup:

  1. Kokosové mléko dejte na 2 hodiny ztuhnout do mrazáku.
  2. Ovesné sušenky nadrťte nebo rozmixujte na jemno. Ve velké míse je smíchejte s máslem.
  3. Formu vyložte pečicím papírem (ten nejdříve trochu namočte vodou, bude se vám s ním lépe manipulovat). Směs ze sušenek vtlačte na dno formy.
  4. Z plechovek kokosového mléka vyjměte tu ztuhlou část, zbylou vodu vylijte. Dejte do hrnce, na mírném ohni rozehřejte. Pak přimíchejte vanilkový extrakt, 3 lžíce březového cukru a polovinu prášku agar agar. Nechte 2 minuty projít varem, následně nalijte do formy na vrstvu ze sušenek. Dejte do mrazáku ztuhnout.
  5. Borůvkovou část začněte připravovat, jakmile je vrstva z kokosové smetany už trochu ztuhlá. Borůvky vložte do hrnce a na mírném ohni nechte rozvařit a pustit šťávu. Oslaďte zbylým cukrem (řiďte se podle své chuti), přimíchejte agar agar a opět nechte 2 minuty projít varem. Poté nalijte do formy a dejte do mrazáku na 2 hodiny vychladit.
  6. Ztuhlý dortík vyjměte pomocí okrajů pečicího papíru, pak nakrájejte na řezy. Ozdobte borůvkami a mátou. Nechte si chutnat! 🙂
Nepečené kokosové řezy s borůvkami

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat