Bezlepkové Recepty Sladké

Nepečený čokoládový dort s kakaovým máslem

Tenhle nepečený čokoládový dort jsem dělala snad pětkrát. Poprvé vůbec nedržel pohromadě, pak byl strašně tučnej, u třetího jsem to pro změnu přehnala se sladkostí, čtvrtá verze byla zase sladká málo… tenkrát jsem se zařekla, že tuhle čokoládovou blbost už nikdy v životě nedělám, ale buď jsem nepoučitelná, nebo můj mozek ty špatný vzpomínky automaticky vytlačuje, protože jsem se na něj vrhla popáté… a zadařilo se! 🙏 😊

Dortík je ze samých zdravých dobrot. Nepražené čokolády a kakaa, oříšků a kakaového másla, které dortu dodá kromě naprosto famózní vůně (nepřeháním, fakt voní náramně) i skvělou strukturu. Je dost snadný na přípravu, nic se nemusí péct a vlastně je potřeba hlavně míchat a mixovat. Nevýhodou je cena surovin, ta může být pro někoho dost vysoká. Když si ale vezmete, že takový dort neděláte každý den a kolik stojí jeden kousek dortu v cukrárně, tak se to dá nějak přežít. 😊

Nepečený čokoládový dort

Nepečený čokoládový dort s kakaovým máslem

Čas na přípravu: 30 minut + 3 hodiny chlazení
Množství: 10 porcí, forma o průměru 12 cm

Ingredience na korpus:

  • 100 gramů lískových oříšků
  • 2 PL kvalitního kakaa
  • 80 gramů sušených datlí
  • 1 dcl horké vody

Ingredience na náplň:

  • 400 gramů rostlinného tvarohu (ráda používám od Provamelu, který má super složení)*
  • 100 gramů kakaového másla
  • 80 gramů kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa (nejméně 60 % 🍫)
  • 5 PL javorového sirupu
  • 5 PL kvalitního kakaa + na posypání
  • lískové oříšky na ozdobení

* Pokud snášíte mléčné výrobky, lze samozřejmě použít obyčejný jemný tvaroh. Tučnost zvolte podle svého uvážení, ale vzhledem k množství kakaového másla doporučuji nějakou lehčí verzi 🙂

Kakaové máslo

Kakaové máslo má úžasnou vůni. Díky němu dort krásně ztuhne.

Postup:

  • Rostlinný tvaroh nebo vámi zvolenou alternativu vyndejte z lednice, aby se ohřál a měl pokojovou teplotu. To je docela důležité, protože studený by se mohl po přidání horkého kakaového másla zdrcnout.
  • Pak se vrhněte na korpus. Datle zalijte horkou vodou, aby změkly.
  • Rozmixujte lískové oříšky na jemný prášek, který smíchejte s kakaem.
  • Jakmile datle změknou, rozmixujte je na jemnou datlovou pastu. Tu smíchejte s oříškovou moukou a kakaem. Vytvoříte tak těsto, které by se nemělo drobit a zároveň se nelepit na prsty. Pokud se drobí, přidejte trochu vody, pokud lepí, přimíchejte další oříškovou mouku.

Tip: Pokud chcete zintenzivnit chuť oříšků, krátce je opražte na sucho na pánvi. Já je před mixováním namáčím zhruba na dvě hodiny ve vodě. Jsou pak lépe stravitelné.

  • Obalte dno formy igelitovou fólií a formu zavřete. Těsto vytlačte na dno formy (udělejte i malinkatý okraje, ať náplň nevyteče přes korpus) a dejte na půl hodinky ztuhnout do mrazáku.
  • Mezitím si připravte náplň. Tvaroh smíchejte s kakaem a sirupem.
  • Kakaové máslo a čokoládu dejte do menšího hrnce a na slabém ohni rozehřejte, aby se vše rozpustilo.
  • Tuto tekutou směs po troškách přimíchávejte k tvarohu. Zkuste si trochu pospíšit, kakaové máslo hodně rychle tuhne a příliš tuhá směs by se špatně dávala do formy. Nezapomeňte ochutnat, zda je to na vás dost sladké, ale mělo by. Krusta je díky datlím také sladká, takže to pěkně doplní.
  • Náplň nalijte na korpus, uhlaďte a dejte na několik hodin do lednice. Dort díky kakaovému máslu krásně ztuhne.
  • Hotový čokoládový dort posypte kakaem a na hrubo nadrcenými lískovými oříšky. Pak už jenom papejte a uchovávejte v lednici. Vydrží celkem dlouho, minimálně 3 dny určitě, maximálně bych mu dala tak 5 dní i s rezervou. Pokud ho ani do té doby nesníte, je možné ho dát i do mrazáku a vytáhnout, když přijde mlsná 😊 Tak dobrou chuť!
Nepečený čokoládový dort s kakaovým máslem

Nepečený čokoládový dort s kakaovým máslem

 

Nepečený čokoládový dort s kakaovým máslem

Nepečený čokoládový dort s kakaovým máslem

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat