Dezerty Sladké

Nepečený mangový dort

Tenhle dortík jsem dělala na podzim k mým narozeninám. A i když jsem ho zvládla ještě před snězením nafotit, k sepsání receptu jsem se dostala až teď. A ono to vlastně vůbec neva. Teď ho stejně oceníte mnohem víc! Mango má ještě pořád svou sezónu a tenhle fitness friendly dortík si můžete dát, i když se stále pevně držíte novoročních předsevzetí. Tak co, jdeme na něj? 🙂

Nepečený mangový dort

Počet porcí: 1 dort o průměru (cca 8 ks)

Doba přípravy: 45 minut + chlazení přes noc

Ingredience na náplň:

  • 1 zralé mango
  • 250 g jemného tvarohu (použila jsem rostlinný od Provamelu, můžete samozřejmě použít jakýkoliv)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžíce agarových vloček nebo 1 lžíce agarového prášku*
  • 2 dcl vody
  • maliny, máta na ozdobu

Ingredience na korpus:

  • 100 g ovesné mouky (nebo jemných ovesných vloček)
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 30 g másla + na vytření formy
  • 3 lžíce medu

*Agar agar je produkt z řas, který má želírovací schopnosti a dokáže nahradit živočišnou želatinu. S vodou nabobtná a při vaření se rozpustí a vytvoří gelovitou hmotu. Agar agar netuhne za přítomnosti enzymů z čerstvého ovoce, tepelnou úpravou se ale tyto enzymy ničí, takže je důležité ho i s ovocem povařit. Nemá vůbec žádnou chuť ani vůni, takže se ho nemusíte bát. Nechte směs s agarem trochu vychladit předtím, než přijde do krému, mohl by se srazit a vytvořit nepěkné cucky. Agar agar lze sehnat buď jako prášek, nebo jako vločky. Z hlediska tuhnutí mi prášek vždycky fungoval nejlépe, navíc se nemusí předem namáčet.

Postup:

  • Agarové vločky zalijte vodou a nechte je hodinu vsakovat vodu. Tenhle krok lze vynechat, pokud používáte agarový prášek.
  • Na korpus smíchejte mouku nebo ovesné vločky, kokos, máslo a med. Hmotu vtlačte do formy lehce vymazané máslem a pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Pak nechte vychladnout.
  • Tvaroh rozmíchejte s citronovou šťávou.
  • Mango oloupejte a rozmixujte na jemné pyré. Dejte do menšího hrnce, vmíchejte namočené agarové vločky nebo agarový prášek a na mírném ohni asi 5-8 minut ohřívejte, dokud se vločky/prášek nerozpustí. Pyré pořád míchejte, aby se nepřichytilo.

Tip: Tuhost pyré si ověříte tak, že ho krapet dáte do mističky a pak do lednice. Měl by během pár minut ztuhnout. Pokud netuhne, přidejte více prášku nebo vločky a ještě povařte.

  • Pyré s agarem nechte pár minut vychladnout a poté promíchejte s tvarohem. V téhle fázi je fajn směs ochutnat a zjistit, zda potřebuje další citronovou šťávu nebo nějaké sladidlo. Podle mě sladit nepotřebuje, mango ji osladí dost 🙂
  • Směs vlijte do připraveného korpusu a vložte do lednice. Nechte přes noc vychladit. Do druhého dne náplň krásně ztuhne.
  • Dort ozdobte čerstvými malinami a mátou. Dobrou chuť! 🙂
Nepečený mangový dort

Nestačilo? Přidejte si!

1 Comment

  • Reply
    Nepečené kokosové řezy s borůvkami | inspiredkitchen.cz
    24/08/2019 at 14:22

    […] želatinu, pak se řiďte podle návodu. O tom, jak používat agar agar, se hodně rozepisuju u nepečeného mangového dortu […]

  • Reagovat