Dezerty Recepty Sladké

Podzimní jablečný koláč se skořicí

Moje drahá polovička nemá moc ráda ovoce v koláčích. To rozmočený ovoce mu připomíná nákyp nebo žemlovku a to on prej strašně nerad. A protože já bych si ráda někdy dala koláč, ale nechci ho celej zpráskat sama, musela jsem vymyslet, jak to obejít. A podařilo se. Nakonec totiž nebyl problém s tím, že bych na koláč byla jen já. Spíš jsem měla co dělat, aby na mě zbylo 😀

Na receptu nehledejte nic extra sofistikovaného. Jablka stačí jednoduše povařit, pak rozmixovat na pyré a přidat pár ingrediencí, aby to všechno drželo pohromadě. Náplň je tak pořád plná ovoce, koláč zůstane hezky vláčný, ale nerozmočí se. A díky skořici chutná tak trochu jako závin! 😊

Počet porcí: 3 malé koláče nebo jeden velký
Doba přípravy: 45 minut
Budete potřebovat: mixér, rádýlko, 3 formy na tartaletky o průměru 12 cm nebo 1 formu o průměru 28 cm

Ingredience na těsto:

  • 250 g pšeničné hladké mouky
  • 100 g studeného másla
  • 1 špetka soli
  • 3 lžíce ledové vody podle potřeby
  • olej na vymazání formy

Ingredience na náplň:

  • 350 g jablek
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžíce třtinového cukru nebo jiného sladidla
  • 3 celé menší vejce – nebo dvě velká 🙂

Postup:

  • Nejdříve si připravte těsto. Do mísy dejte mouku a smíchejte se špetkou soli. Nakrájejte máslo na kostičky a pak pomocí vidličky rozšťouchejte, aby se promíchalo s moukou. Mělo by mít konzistenci drobenky.
  • Přidejte vodu a zpracujte do těsta – buď rukou, nebo v robotu. Dejte pozor, abyste těsto nehnětli moc dlouho, pak by se zahřálo příliš a bylo by po upečení tuhé. Vodu přidávejte postupně, vždy promíchejte s moukou a zmáčkněte mezi prsty. Pokud drží pohromadě, víc vody nepřidávejte. Určitě použijte studenou vodu, máslo vyndané rovnou z lednice a těsto hněťte jen tak dlouho, aby se spojilo dohromady. Výsledek pak zabalte do fólie a dejte do lednice na půl hodiny vychladit.

Tip č.1: Křehké těsto není lehké udělat, mně se poprvé podařilo až za pomoci robota. Práci s těstem výborně popisuje Kuchařka pro dceru, kde najdete hromadu tipů a rad. 

  • Když se těsto chladí v lednici, připravte formičky. Ty teflonové stačí lehce vytřít olejem. Pokud nechcete používat olej, použijte pečicí papír.
  • Těsto vyválejte na vrstvu silnou asi 3 mm. Vmáčkněte do forem, okraje odřízněte a spodní vrstvu propíchejte vidličkou. Těsto jsem nepředpékala, ale pokud chcete mít jistotu, aby se vám nevyboulilo, dejte na něj kus pečicího papíru, zatižte suchými fazolemi a pečte 15 minut v předehřáté troubě na 150°. Předpékání má tu výhodu, že se těsto zpevní. Pokud ho ještě potřete vajíčkem, zabráníte také rozmočení z náplně. Pak nechte vychladit.

Tip č.2: Pokud se těsto trhá nebo přilepuje, dejte ho mezi dva papíry na pečení a pak rozválejte. Papír vám také pomůže placku přenést bez roztržení do formy.

  • Mezitím si připravte náplň. Jablka nakrájejte a s trochou vody je vařte tak dlouho, než se začnou rozpadat. Pak je rozmixujte tyčovým mixérem na jemné pyré a to oslaďte. Raději ochutnejte, ať to máte sladké podle svého gusta. Nechte úplně vychladit.
  • Do vychlazeného pyré rozmíchejte celá vejce a tuto náplň nalijte do formy.
  • Ze zbylého těsta vykrojte rádýlkem proužky a ty nandejte na koláč. Tady si můžete vyhrát jak chcete – čím kreativnější budete, tím zajímavější výsledek. 🙂
  • Pečte 20 – 25 minut na 180°C.
  • Koláč je hotový, když je povrch úplně pevný a okraje se začínají odlupovat od formy. Pak nechte ještě chvilku vychladnout. Dobrou chuť! 😊
Podzimní jablečný koláč se skořicí

Podzimní jablečný koláč se skořicí

Podzimní jablečný koláč se skořicí

Podzimní jablečný koláč se skořicí

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat