Dezerty Recepty Sladké

Podzimní jablečný koláč se skořicí

Asi jsem jedna z tisíce, ale já nemám moc ráda ovoce v koláčích. To rozmočený ovoce mi připomíná kompoty, nákypy, žemlovky a podobný, mnou ne zrovna oblíbený jídla ze školní jídelny. Tak mě napadlo jablka rozmixovat na pyré a přidat pár ingrediencí, aby to všechno drželo pohromadě. Náplň je tak pořád plná ovoce, koláč zůstane hezky vláčný, ale nerozmočí se. 😊

 Já jsem zkusila dvě varianty. Chtěla jsem totiž zkusit tenhle koláč udělat i ve veganské verzi. Poprvé jsem náplň s jablečným pyré zpevnila vajíčkem, podruhé jsem zahušťovala kukuřičným škrobem. Obojí fungovalo skvěle. A díky skořici chutná tak trochu jako závin!

Počet porcí: 3 malé koláče nebo jeden velký
Doba přípravy: 45 minut
Budete potřebovat: mixér, rádýlko, 3 formy na tartaletky o průměru 12 cm nebo 1 formu o průměru 28 cm

Ingredience na těsto:

  • 250 g pšeničné hladké mouky
  • 100 g studeného másla NEBO jeho rostlinné alternativy pro případ veganské verze
  • 1 špetka soli
  • 3 lžíce ledové vody podle potřeby
  • olej na vymazání formy

Ingredience na náplň:

  • 350 g jablek
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžíce třtinového cukru nebo vámi jiného sladidla – lze samozřejmě úplně vynechat
  • 1 celé vejce NEBO 2 lžíce kukuřičného škrobu

Postup:

  • Nejdříve si připravte těsto. Do mísy dejte mouku a smíchejte se špetkou soli. Nakrájejte máslo nebo jeho alternativu na kostičky a pak pomocí vidličky rozšťouchejte, aby se promíchalo s moukou. Mělo by mít konzistenci drobenky.
  • Přidejte vodu a zpracujte do těsta – buď rukou, nebo v robotu. Dejte pozor, abyste těsto nehnětli moc dlouho, pak by se zahřálo příliš a bylo by po upečení tuhé. Vodu přidávejte postupně, vždy promíchejte s moukou a zmáčkněte mezi prsty. Pokud drží pohromadě, víc vody nepřidávejte. Určitě použijte studenou vodu, máslo vyndané rovnou z lednice a těsto hněťte jen tak dlouho, aby se spojilo dohromady. Výsledek pak zabalte do fólie a dejte do lednice na půl hodiny vychladit.

Tip č.1: Křehké těsto není lehké udělat, mně se poprvé podařilo až za pomoci robota. Práci s těstem výborně popisuje Kuchařka pro dceru, kde najdete hromadu tipů a rad. 

  • Když se těsto chladí v lednici, připravte formičky. Ty teflonové stačí lehce vytřít olejem. Pokud nechcete používat olej, použijte pečicí papír.
  • Těsto vyválejte na vrstvu silnou asi 3 mm. Vmáčkněte do forem, okraje odřízněte a spodní vrstvu propíchejte vidličkou. Těsto jsem nepředpékala, ale pokud chcete mít jistotu, aby se vám nevyboulilo, dejte na něj kus pečicího papíru, zatižte suchými fazolemi a pečte 15 minut v předehřáté troubě na 150°. Předpékání má tu výhodu, že se těsto zpevní. Pokud ho ještě potřete vajíčkem, zabráníte také rozmočení z náplně. Pak nechte vychladit.

Tip č.2: Pokud se těsto trhá nebo přilepuje, dejte ho mezi dva papíry na pečení a pak rozválejte. Papír vám také pomůže placku přenést bez roztržení do formy.

  • Mezitím si připravte náplň. Jablka nakrájejte a s trochou vody je vařte tak dlouho, než se začnou rozpadat. Pak je rozmixujte tyčovým mixérem na jemné pyré a to oslaďte. Raději ochutnejte, ať to máte sladké podle svého gusta. Pro veganskou verzi přidejte kukuřičný škrob a zhruba 5 minut vařte, dokud pyré nezhoustne. Nechte úplně vychladit.
  • Pokud chcete použít vejce: do vychlazeného pyré rozmíchejte jedno celé vejce a tuto náplň nalijte do formy.
  • Ze zbylého těsta vykrojte rádýlkem proužky a ty nandejte na koláč. Tady si můžete vyhrát jak chcete – čím kreativnější budete, tím zajímavější výsledek. Hlavní ale stejně vždycky bude, jak to chutná, že 🙂
  • Pečte 20 – 25 minut na 180°C.
  • Koláč je hotový, když je povrch úplně pevný a okraje se začínají odlupovat od formy. Pak nechte ještě chvilku vychladnout. Dobrou chuť! 😊
Podzimní jablečný koláč se skořicí

Podzimní jablečný koláč se skořicí

 

Podzimní jablečný koláč se skořicí

Podzimní jablečný koláč se skořicí

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat