Recepty Snídaně

Pohankové lívance s mákem

Obdivuju každýho, kdo dělá lívance častěji než jednou za měsíc nebo za dva. Pro mě je to nejnáročnější snídaně vůbec. Klidně zvládnu i ten kvásek, umíchat těsto a tak, ale to smažení a následný bordel všude… nehledě na to, že hotové lívance je nutné bránit vlastním tělem, jinak by do jednoho zmizely pod rukama. 

Tyhle pohankové lívance s mákem za to ale stály. A vlastně ani netrvaly tak dlouho. Třikrát sláva pro prdopeč! 😊

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 2 (cca 14 lívanců)

Ingredience:

  • 150 g pohankové mouky (celozrnné)
  • 50 g špaldové mouky (hladké)
  • 50 g mletého máku
  • 1 lžička chia semínek + 1 dcl vody (nebo 1 vejce)
  • 2 lžíce březového cukru
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku s vinným kamenem
  • 200 ml vlažného rýžového mléka
  • 1 lžička rozpuštěného kokosového oleje + na smažení
  • marmeláda, jogurt, ovoce podle vašeho gusta

Postup:

  1. Chia semínka dejte do mističky a zalijte vodou. Nechte je takto aspoň 10 minut, aby nabobtnaly a vytvořily gel, který těsto hezky spojí.
  2. Pohankovou a špaldovou mouku prosijte přes cedník do mísy. Přidejte kypřicí prášek, cukr a mák.
  3. K sypké směsi přimíchejte mléko, chia semínka a kokosový olej. Mléko musí být vlažné, aby se těsto nesrazilo. Metličkou promíchejte v hladké těsto, které je krapet hustější, než na palačinky, ale stále bez problémů přetéká přes naběračku.
  4. Rozpálenou pánev lehce potřete kokosovým olejem, vlijte trochu těsta a smažte placičky o průměru 10 cm. Nejdřív z jedné strany, pak z druhé.
  5. Podávejte s nějakou dobrou marmeládou nebo medem, jogurtem a ovocem, co máte rádi. Dobrou chuť! 🙂
Pohankové lívance s mákem
Pohankové lívance s mákem

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat