Bezlepkové Dezerty Recepty Sladké

Pohankové muffiny s borůvkami

S ošklivým počasím mě docela často honí mlsná. Člověk by jenom ležel doma, koukal na tu mlhu z okna, pil horký černý čaj a nacpával se něčím dobrým. Takže jsem se zase pustila do muffinů, tentokrát pohankových s borůvkama. Naštěstí jsou s minimem cukru, takže se nemusíte bát, že po tom nacpávání neprojdete dveřma, teda pokud nespořádáte celý plech najednou 🙂 Tyhle pohankové muffiny s borůvkami jsou navíc ještě bez lepku i bez laktózy, takže je můžou mlsat i alergici 🙂

Čas na přípravu: 50 minut
Množství: 12 velkých muffinů

Ingredience na 12 velkých muffinů:

  • 250 g pohankové mouky
  •  80 g třtinového cukru (pro variantu bez cukru použijte 3 lžíce tekuté stévie)
  •  2 lžičky prášku na pečení
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 středně velká vejce (nejlépe domácí samozřejmě)
  • 300 ml sójového mléka
  • 85 ml rostlinného oleje
  • hrst mražených borůvek

Postup: 

  1. Připravte si dvě mísy. V první smíchejte všechny suché ingredience, v druhé mléko, vejce a olej. Do sypké směsi přidejte mražené borůvky a promíchejte, aby se obalily moukou. Pak spojte obě směsi dohromady a smíchejte v těsto.
  2. Formu na muffiny vymažte olejem, vysypte moukou a naplňte formu do plna, tak se vám vytvoří muffinové čepičky. Pečte na 200°C cca 20-25 minut, troubu si ale předehřejte tak 10 minut dopředu. Ideálně předtím, než začnete s celou přípravou těsta 🙂

Užijte si muffiny a dejte vědět, jak vám chutnalo!

Zdravé pohankové muffiny s borůvkami

Zdravé pohankové muffiny s borůvkami

 

Zdravé pohankové muffiny s borůvkami

Zdravé pohankové muffiny s borůvkami

Nestačilo? Přidejte si!

6 komentářů

  • Reply
    Monika
    09/06/2018 at 08:35

    Skvělý recept! Často se k němu vracím. Děkuji za něj!

    • Reply
      inspiredkitchen
      26/11/2018 at 15:49

      Moniko, já děkuji za zpětnou vazbu! 🙂 prima den, T.

  • Reply
    Hana Adámková
    25/11/2018 at 16:19

    Tak právě jsem dala muffiny do trouby. Řízla jsem je mandlovou moukou protože jsem neměla dost pohankové tak jsem zvědavá co z to vyleze. 😀

    • Reply
      inspiredkitchen
      26/11/2018 at 15:49

      Hezký den Hanko,

      mandlová mouka by mohla fungovat, věřím, že to nakonec dopadlo dobře! 🙂 Mějte pěkný den, Terka

  • Reply
    Lucie
    29/12/2018 at 17:29

    Muffiny jsou opravdu výborné. Jen mi přijdou málo sladké, takže příště zkusím přisladit medem. Myslíte, že by recept fungoval s úplnou náhradou cukru medem? Bojím se, aby nebylo těsto moc řídké.

    • Reply
      inspiredkitchen
      30/12/2018 at 12:43

      Hezký den Lucie, já bych se toho medu nebála 🙂 Pro jistotu zkuste ubrat mléka nebo ho přidávat postupně, podle toho, kolik mouka nasaje. Jsem ráda, že chutnají! Pěkný den, Tereza

    Reagovat