Bezlepkové Recepty Saláty

Pohankový salát s polníčkem a červenou řepou

S pohankou vařím hrozně ráda. Dá se připravit na slano i na sladko, má výbornou oříškovou chuť a jako bonus je rychle hotová. Má vlastnost, že tělo zahřívá zevnitř, takže se naprosto skvěle hodí do chladných zimních dní. Pokud máte rádi řepu, tenhle pohankový salát vás zaručeně bude bavit. Neochladí, ale díky dresingu a polníčku si pořád zachovává punc osvěžujícího salátu.

Pohanku moc lidí nevyhledává, což je škoda. Je plná vlákniny a rutinu, který je dobrý na žíly a cévy a ze stravy se celkem špatně získává. Pohanku připravuju hlavně jako teplé jídlo se seitanem a zeleninou, ale v téhle kombinaci se salátem je také skvělá. Tak ji někdy zkuste taky! 🙂

Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 2 porce

Ingredience na salát:

  • 120 gramů tmavé pohanky (kroupy)
  • 2 středně velké bulvy červené řepy
  • 2 hrsti polníčku
  • 1 lžíce sušených borůvek (můžete nahradit brusinkami)
  • 1 lžíce dýňových semínek

Ingredience na dresing:

  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka čerstvě nadrceného černého pepře
  • 1 lžička citrónové šťávy

Postup: 

  1. Je fajn mít řepu už připravenou předem, protože se peče dlouho a potřebuje vychladnout, takže je fajn na ni myslet třeba i den předem. Zabalte řepu do obalu (neloupejte) a upečte do měkka. Bude potřebovat minimálně 45 minut. Vždycky ji šoupnu do trouby při pečení něčeho dalšího, abych ušetřila čas a energii. 🙂
  2. Upečenou řepu nechte vychladnout, pak oloupejte slupku a nakrájejte na plátky.
  3. Na salát nejdříve uvařte pohanku. Pořádně ji propláchněte a vařte ve vodě do měkka. Tmavá pohanka má na rozdíl od světlé kratší dobu varu, většinou jí to trvá tak 5-10 minut. Světlé dejte o 10 minut víc. Vždy se raději řiďte i návodem na obalu. Hotovou pohanku nechte pořádně vychladnout v lednici.
  4. Ingredience na dresing smíchejte dohromady.
  5. Dýňová semínka krátce opražte na sucho na pánvi, budou mít intenzivnější vůni i chuť.
  6. Promíchejte pohanku s dresingem a polníčkem. Ochutnejte, případně dochutťte další solí a pepřem. Na talíř naservírujte spolu s nakrájenou řepou, pak posypejte sušenými borůvkami a dýňovými semínky. A je to! Dobrou chuť 🙂

Tip: pro větší sytost a doplnění chutí salát posypte nějakým čerstvým sýrem, třeba typu labneh. 

Pohankový salát s polníčkem a červenou řepou

Pohankový salát s polníčkem a červenou řepou

 

Pohankový salát s polníčkem a červenou řepou

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat