Recepty

Pohankový semínkový chléb

Už když jsem tenhle chleba pekla, věděla jsem, že to bude pecka.  Vůně linoucí se z trouby mi to dávala jasně najevo. A pecka to fakt byla, což mě vlastně i překvapilo. Semínkový chleba jsem totiž ještě nezkoušela a nečekala jsem, že by se mi ho podařilo udělat dobrý hned napoprvé. Ale ona to není  žádná věda. Jenom všechny ingredience smícháte dohromady, strčíte do trouby a pak hlídáte, abyste z ní chleba ve správnej čas vyndali.

Receptů na semínkový chléb je spoustu, já jsem zvolila bezlepkovou variantu s větším podílem pohanky na úkor semínek, aby chleba nebyl tolik tučný. K pohance mi nejvíc seděly vlašské ořechy, ty jsem den předem namočila a pak usušila na topení, aby byly lépe stravitelné.  Namočením se totiž z ořechů vyplaví pro nás špatně stravitelné látky, které ořechy obsahují – mají je jako svou obranu proti škůdcům. A zvlášť ty vlašské se namočit vyplatí, časem mají tendenci žluknout a hořknout. Namočením se z nich ta typická výrazná hořkost vyplaví a jsou chuťově jemnější. Vzhledem k tomu, že je chleba docela nálož ořechů a semínek, které jsou na žaludek dost náročné, tak to všema deseti doporučuju.

Pohankový semínkový chléb

Pohankový semínkový chléb

Chleba je hodně sytý, stačí dva plátky třeba k salátu nebo k polévce a máte dost. Proto je dobrý ho péct v menším množství a v menší formě. A být na něj minimálně dva 😀  Uvedené množství bohatě vystačí na formu o velikosti 22 x 11 cm, myslím, že je to ta nejmenší forma na chleba, co existuje. Pokud jste na chleba úplně sami, zkuste půlku nakrájet na plátky a dát zamrazit, chlebík je po rozmrznutí úplně jako čerstvý. Já to dělám tak, že zabalím dva plátky dohromady do potravinové fólie (zabalte samozřejmě podle toho, kolik na jednu porci sníte) a tenhle balíček pak dám do plastové krabičky. Takhle co nejvíc minimalizujete to, že chleba nasákne vodou z mrazáku. I tak bych mražený chleba doporučovala spotřebovat nejméně do 14 dnů, aby si zachoval tu čerstvost a chuť.

Co se týče ingrediencí, můžete se řídit svou vlastní preferencí nebo toho, co zrovna máte po ruce. Do chleba se hodí i dýňová semínka, lískové oříšky, bylinky nebo různé druhy koření… je fakt hrozně variabilní. Určitě ale nevynechejte psyllium. To je rozpustná vláknina, která společně s vodou nabobtná a vytvoří kolem sebe gel, díky kterému chléb drží pohromadě.  Má neutrální chuť, takže se ho rozhodně nebojte 🙂

Pohankový semínkový chléb

Pohankový semínkový chléb

 

Doba přípravy: 15 minut + 60 minut pečení
Počet porcí: 1 chleba
Budete potřebovat: formu na chléb (22 x 11 cm), pečicí papír, plech

Ingredience:

  • 300 gramů pohanky lámanky
  • 100 gramů slunečnicových semínek
  • 100 gramů lněných semínek
  • 50 gramů vlašských ořechů
  • 20 gramů psyllia
  • 50 gramů chia semínek
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce soli
  • 400 ml studené vody

Postup:

  1. Nejdříve si den předem namočte vlašské ořechy do vody. Druhý den vodu z nich slijte, ořechy propláchněte a nechte lehce proschnout (můžete třeba na slunci nebo na topení).
  2. Lněná semínka rozsekejte v sekáčku najemno, prodávají se i semínka nadrcená, třeba v DM.
  3. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience dohromady: semínka, pohanku, psylium, sůl, med a ořechy. Zalijte 300 ml vody a promíchejte. Nechte hodinu odpočinout v míse.
  4. Mezitím si připravte formu: vystelte ji pečicím papírem. Pokud vám to půjde těžko, zkuste ho trochu navlhčit a pomačkat.
  5. Po hodině přilijte do smesi dalších 100 ml vody, aby se s chlebem dobře pracovalo – pohanka, psyllium a semínka totiž všechnu vodu nasáknou. Promíchejte a nalijte do formy.
  6. Pečte zhruba půl hodiny na 180°C. Pak chleba vyndejte, pomocí pečícího papíru přendejte na plech a obraťte na druhou stranu. Pečicí papír z něj sundejte.
  7. Pečte dalších 30 minut, dokud chleba nebude mít zlatavou barvu.
  8. Hotový sice voní tak, že byste ho chtěli hned ochutnat, ale raději počkejte, až vychladne. Ještě teplý by se mohl hodně drolit. Uchovávejte zabalený v čisté utěrce, v té bude nejméně vysychat. Spotřebujte tak do 3-4 dní. Dobrou chuť! 🙂

 

Nestačilo? Přidejte si!

2 komentáře

  • Reply
    Špenátový humus z fazolek mungo | inspiredkitchen.cz
    03/04/2018 at 20:39

    […] ty, který už nebaví klasický hummus z cizrny, ale i milovníky pomazánek – já ho dala na pohankový semínkový chléb a chutnalo to […]

  • Reply
    Veganská vajíčková pomazánka bez vajec | inspiredkitchen.cz
    19/05/2018 at 15:57

    […] a samozřejmě jak jinak, než s čerstvým pečivem a zeleninou. Já ji obvykle dávám na pohankový semínkový chléb, s tím totiž chutná famózně 😉 Dobrou […]

  • Reagovat