Recepty

Pohankový semínkový chléb

Už když jsem tenhle chleba pekla, věděla jsem, že to bude pecka.  Vůně linoucí se z trouby mi to dávala jasně najevo. A pecka to fakt byla, což mě vlastně i překvapilo. Semínkový chleba jsem totiž ještě nezkoušela a nečekala jsem, že by se mi ho podařilo udělat dobrý hned napoprvé. Ale ona to není  žádná věda. Jenom všechny ingredience smícháte dohromady, strčíte do trouby a pak hlídáte, abyste z ní chleba ve správnej čas vyndali.

Receptů na semínkový chléb je spoustu, já jsem zvolila bezlepkovou variantu s větším podílem pohanky na úkor semínek, aby chleba nebyl tolik tučný. K pohance mi nejvíc seděly vlašské ořechy, ty jsem den předem namočila a pak usušila na topení, aby byly lépe stravitelné.  Namočením se totiž z ořechů vyplaví pro nás špatně stravitelné látky, které ořechy obsahují – mají je jako svou obranu proti škůdcům. A zvlášť ty vlašské se namočit vyplatí, časem mají tendenci žluknout a hořknout. Namočením se z nich ta typická výrazná hořkost vyplaví a jsou chuťově jemnější. Vzhledem k tomu, že je chleba docela nálož ořechů a semínek, které jsou na žaludek dost náročné, tak to všema deseti doporučuju.

Pohankový semínkový chléb

Pohankový semínkový chléb

Chleba je hodně sytý, stačí dva plátky třeba k salátu nebo k polévce a máte dost. Proto je dobrý ho péct v menším množství a v menší formě. A být na něj minimálně dva 😀  Uvedené množství bohatě vystačí na formu o velikosti 22 x 11 cm, myslím, že je to ta nejmenší forma na chleba, co existuje. Pokud jste na chleba úplně sami, zkuste půlku nakrájet na plátky a dát zamrazit, chlebík je po rozmrznutí úplně jako čerstvý. Já to dělám tak, že zabalím dva plátky dohromady do potravinové fólie (zabalte samozřejmě podle toho, kolik na jednu porci sníte) a tenhle balíček pak dám do plastové krabičky. Takhle co nejvíc minimalizujete to, že chleba nasákne vodou z mrazáku. I tak bych mražený chleba doporučovala spotřebovat nejméně do 14 dnů, aby si zachoval tu čerstvost a chuť.

Co se týče ingrediencí, můžete se řídit svou vlastní preferencí nebo toho, co zrovna máte po ruce. Do chleba se hodí i dýňová semínka, lískové oříšky, bylinky nebo různé druhy koření… je fakt hrozně variabilní. Určitě ale nevynechejte psyllium. To je rozpustná vláknina, která společně s vodou nabobtná a vytvoří kolem sebe gel, díky kterému chléb drží pohromadě.  Má neutrální chuť, takže se ho rozhodně nebojte 🙂

Pohankový semínkový chléb

Pohankový semínkový chléb

 

Doba přípravy: 15 minut + 60 minut pečení
Počet porcí: 1 chleba
Budete potřebovat: formu na chléb (22 x 11 cm), pečicí papír, plech

Ingredience:

  • 300 gramů pohanky lámanky
  • 100 gramů slunečnicových semínek
  • 100 gramů lněných semínek
  • 50 gramů vlašských ořechů
  • 20 gramů psyllia
  • 50 gramů chia semínek
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce soli
  • 400 ml studené vody

Postup:

  1. Nejdříve si den předem namočte vlašské ořechy do vody. Druhý den vodu z nich slijte, ořechy propláchněte a nechte lehce proschnout (můžete třeba na slunci nebo na topení).
  2. Lněná semínka rozsekejte v sekáčku najemno, prodávají se i semínka nadrcená, třeba v DM.
  3. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience dohromady: semínka, pohanku, psylium, sůl, med a ořechy. Zalijte 300 ml vody a promíchejte. Nechte hodinu odpočinout v míse.
  4. Mezitím si připravte formu: vystelte ji pečicím papírem. Pokud vám to půjde těžko, zkuste ho trochu navlhčit a pomačkat.
  5. Po hodině přilijte do smesi dalších 100 ml vody, aby se s chlebem dobře pracovalo – pohanka, psyllium a semínka totiž všechnu vodu nasáknou. Promíchejte a nalijte do formy.
  6. Pečte zhruba půl hodiny na 180°C. Pak chleba vyndejte, pomocí pečícího papíru přendejte na plech a obraťte na druhou stranu.
  7. Pečte dalších 30 minut, dokud chleba nebude mít zlatavou barvu. V tuhle chvíli sice nádherně voní tak, že byste ho chtěli hned ochutnat, ale raději počkejte, až vychladne. Ještě teplý by se mohl hodně drolit.
  8. Uchovávejte zabalený v čisté utěrce, v té bude nejméně vysychat. Spotřebujte tak do 3-4 dní.

 

Nestačilo? Přidejte si!

2 komentáře

  • Reply
    Špenátový humus z fazolek mungo | inspiredkitchen.cz
    03/04/2018 at 20:39

    […] ty, který už nebaví klasický hummus z cizrny, ale i milovníky pomazánek – já ho dala na pohankový semínkový chléb a chutnalo to […]

  • Reply
    Veganská vajíčková pomazánka bez vajec | inspiredkitchen.cz
    19/05/2018 at 15:57

    […] a samozřejmě jak jinak, než s čerstvým pečivem a zeleninou. Já ji obvykle dávám na pohankový semínkový chléb, s tím totiž chutná famózně 😉 Dobrou […]

  • Reagovat