Asijská kuchyně Bezlepkové Snídaně

Sticky rice – kokosová rýže s mangem

Kokosová rýže je nezbytnou součástí asijské kuchyně, kde se tradičně jí jako sladký dezert s ovocem. Já jsem si ji poprvé zkusila udělat na snídani, takže moje první ochutnání bylo trochu rozpačité (proč bych měla snídat rýži?), ale pak jsem si tuhle pochoutku zamilovala. A pokud máte rádi kombinaci kokosu a sladkého manga, tak si ji určitě oblíbíte taky. Popravdě neznám moc lidí, kterým by tahle kombinace k sobě neseděla. 🙂

Na tento recept budete potřebovat jasmínovou rýži, která je mnohem lepivější, než jiné druhy rýže a taky dokáže dobře velmi dobře nasát všechny tekutiny. Rýži můžete uvařit buď v kokosovém mléku, nebo ve vodě a poté, co se rýže uvaří, přidat kokosovou smetanu – to je tuhá část, která vznikne, když dáte plechovku kokosového mléka do ledničky. Zkusila jsem obě varianty a se smetanou je rýže víc kokosovější a logicky i lepší, ale i s kokosovým mlékem je rýže výborná. V tomto případě ale určitě zvolte mléko, které není jenom voda, ale obsahuje alespoň 80 % kokosového mléka.

Možná si říkáte, co jsou ta žlutá semínka, kterou jsem rýži posypala – to jsou smažené žluté fazolky mungo. Jsou loupané, takže se nemusí vařit, nechají se jen pár hodin nabobtnat a pak se smaží na kokosovém oleji. Mají skvělou lehce oříškovou chuť a kokosovou vůni, která celému jídlu dodává ten pravý exotický rozměr. Dají se sehnat v obchodech s asijskými specialitami, ale můžete je v klidu nahradit černým nebo bílým sezamem. Na rýži si pochutnáte tak jako tak! 🙂

Čas na přípravu: 20 minut
Množství: 2 porce

Ingredience:

  • 160 gramů jasmínové rýže
  • 200 ml vody
  • 3 lžíce kokosové smetany (tuhá část kokosového mléka)
  • 1 lžička tekuté stévie, agávového sirupu nebo jiného sladidla podle vaší chuti
  • čerstvé mango
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • žluté fazolky mungo na ozdobu

Postup:

  1. Žluté fazolky mungo dejte dvě hodiny předem namočit do vody, aby změkly.
  2. Propláchněte jasmínovou rýži a uvařte ji ve vodě na mírném ohni do měkka.
  3. Vodu z fazolek slijte, nechte okapat a poté osmažte na kokosovém oleji. Smažte, dokud nezezlátnou.
  4. Jakmile je rýže uvařená, lžičkou seberte tuhou část z plechovky kokosového mléka, kterou jste předtím dali do lednice a přidejte ji k rýži spolu se stévií (nebo jiným vámi zvoleným sladidlem). Nechte rýži 5 minut odpočinout pod pokličkou, rýže do sebe takto nasaje všechnu tekutinu i se smetanou.
  5. Nakrájejte mango na plátky a podávejte spolu s rýží a osmaženými fazolkami. Dobrou chuť!

Talíř: kolece LT Blue Blossom z Chefshop.cz. Jí se to z něj samo! 🙂

Sticky rice - kokosová kaše s mangem

Sticky rice – kokosová rýže s mangem

 

Sticky rice - kokosová kaše s mangem

Sticky rice – kokosová rýže s mangem

Nestačilo? Přidejte si!

3 komentáře

  • Reply
    Alex
    08/02/2017 at 09:40

    Ahoj 🙂 Ďakujem za tip na skvelú kašu. Hneď som ju vyskúšala a bola ohromná!

  • Reply
    Rýžová kaše s kokosovým mlékem | inspiredkitchen.cz
    23/03/2018 at 10:01

    […] pokud vás kombinace rýže a kokosového mléka uchvátila, určitě zkuste i sticky rice – kokosová rýže s mangem. To je totiž ta nejlepší kokosová rýže z nejlepších […]

  • Reagovat