Asijská kuchyně Bezlepkové Snídaně

Sticky rice – kokosová rýže s mangem

Kokosová rýže se v Asii jí tradičně jako sladký dezert s ovocem. Já jsem si ji poprvé zkusila udělat na snídani, takže moje první ochutnání bylo trochu rozpačité (proč bych měla snídat rýži?), ale pak jsem si tuhle pochoutku zamilovala. Pokud rádi jíte kokos a sladké mango dohromady tak jako já, tak si ji určitě oblíbíte taky! 🙂

Na tento recept budete potřebovat jasmínovou rýži, která je mnohem lepivější, než jiné druhy rýže. Můžete ji uvařit buď v kokosovém mléku, nebo ve vodě, ke které přidáte kokosovou smetanu, jakmile se rýže uvaří.  To je ta tuhá část, která vznikne, když dáte plechovku kokosového mléka do ledničky. Zkusila jsem obě varianty a se smetanou je rýže víc kokosovější a logicky i chutnější, ale i s kokosovým mlékem je rýže výborná. Pokud se rozhodnete pro tuto vaiantu, určitě zvolte mléko, které obsahuje alespoň 80 % kokosového mléka.

Sticky rice - kokosová rýže s mangem

Sticky rice – kokosová rýže s mangem

Možná si říkáte, co jsou ta žlutá semínka, kterou jsem rýži posypala – to jsou smažené žluté fazolky mungo. Jsou loupané, takže se nemusí vařit, nechají se jen pár hodin nabobtnat a pak se smaží na kokosovém oleji. Mají pak skvělou lehce oříškovou chuť a kokosovou vůni, která celému jídlu dodává ten pravý exotický rozměr. Dají se sehnat v obchodech s asijskými specialitami, ale můžete je v klidu nahradit černým nebo bílým sezamem. Na rýži si pochutnáte tak jako tak! 🙂

Čas na přípravu: 20 minut
Množství: 2 porce

Ingredience:

  • 160 gramů jasmínové rýže
  • 200 ml vody
  • 3 lžíce kokosové smetany (tuhá část kokosového mléka)
  • 1 lžička tekuté stévie, agávového sirupu nebo jiného sladidla podle vaší chuti
  • čerstvé mango
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • žluté fazolky mungo na ozdobu

Postup:

  1. Žluté fazolky mungo dejte dvě hodiny předem namočit do vody, aby změkly.
  2. Propláchněte jasmínovou rýži a uvařte ji ve vodě na mírném ohni do měkka.
  3. Vodu z fazolek slijte, nechte okapat a poté osmažte na kokosovém oleji. Smažte, dokud nezezlátnou.
  4. Jakmile je rýže uvařená, lžičkou seberte tuhou část z plechovky kokosového mléka, kterou jste předtím dali do lednice a přidejte ji k rýži spolu se stévií (nebo jiným vámi zvoleným sladidlem). Nechte rýži 5 minut odpočinout pod pokličkou, rýže do sebe takto nasaje všechnu tekutinu i se smetanou.
  5. Nakrájejte mango na plátky a podávejte spolu s rýží a osmaženými fazolkami. Dobrou chuť!

Talíř: kolece LT Blue Blossom z Chefshop.cz. Jí se to z něj samo! 🙂

Sticky rice - kokosová kaše s mangem

Sticky rice – kokosová rýže s mangem

Nestačilo? Přidejte si!

3 komentáře

  • Reply
    Alex
    08/02/2017 at 09:40

    Ahoj 🙂 Ďakujem za tip na skvelú kašu. Hneď som ju vyskúšala a bola ohromná!

  • Reply
    Rýžová kaše s kokosovým mlékem | inspiredkitchen.cz
    23/03/2018 at 10:01

    […] pokud vás kombinace rýže a kokosového mléka uchvátila, určitě zkuste i sticky rice – kokosová rýže s mangem. To je totiž ta nejlepší kokosová rýže z nejlepších […]

  • Reagovat