Asijská kuchyně Recepty Saláty

Salát s kuskusem a pečenými batáty

Kuskusový salát dělám hlavně v létě, protože je velmi rychlý, lehký a díky čerstvé zelenině ochlazující, což se ve vedrech hodí víc než kdy jindy. Může sloužit jako lehký hlavní pokrm nebo jako příloha. A nejlepší na něm je, že se dá zabalit s sebou do krabičky na piknik, do školy nebo do práce, kde si na něm zaručeně pochutnáte.

Kuskus je ideální základ pro salát. Je totiž připravený rychlostí blesku a dá se sehnat i v té nejzapadlejší večerce. Používám na něj kuskus celozrnný, který je (alespoň pro mě) chuťově lepší – má takovou víc oříškovou chuť. No a taky víc minerálů, vlákniny a tak dále. Celozrnný kuskus už není tolik k dostání, pokud po něm zatoužíte, mrkněte se do zdravé výživy nebo větších supermarketů. Jako všechny celozrnné potraviny, má oproti klasickému tmavší barvu. Ani tím obyčejným ale rozhodně nic nezkazíte! 🙂

Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 20 minut

Ingredience na salát:

  • 120 gramů celozrnného kuskusu (v sušeném stavu)
  • 2 dcl horké vody
  • 5 kusů velkých sušených rajčat
  • 1 hrst cherry rajčátek
  • listy římského salátu
  • 1/2 okurky
  • 1 špetka pepře
  • 2 špetky mořské soli (1 na kuskus, druhá na ochucení salátu)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 hrst dýňových semínek
  • čerstvá bazalka

Ingredience na batáty:

  • 1/2 většího sladkého batátu
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Nejdříve dejte péct batátové kostičky. Oloupeje batát a nakrájejte ho na kostičky. Ty dejte na plech, osolte, opepřete a promíchejte s olivovým olejem. Pečte zhruba 15 minut, dokud nezměknou a nezezlátnou. Poté plech vyndejte z trouby ven, aby batáty zchladly.
  2. Kuskus dejte do malého hrnce, promíchejte se solí a zalijte horkou vodou. Přiklopte pokličkou a nechte 10 minut nabobtnat. Poté načehrejte vidličkou.
  3. Nakrájejte sušená rajčata a zeleninu – cherry rajčátka, salát, okurku a cokoliv dalšího, co máte rádi.
  4. V salátové míse promíchejte zeleninu s kuskusem, batáty, olivovým olejem, pepřem a špetkou soli. Přidejte také šťávu z citronu. Dejte do lednice vychladit.
  5. Podávejte posypané dýňovými semínky a čerstvou bazalkou. Dobrou chuť! 🙂
Salát s kuskusem a pečenými batáty

Salát s kuskusem a pečenými batáty

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat