Dezerty Sladké

Skořicovo-jablečné cookies

Sušenky plné skořice, jablek a rozinek! Svou vůní připomínají čerstvě upečený jablečný štrůdl a díky jablečnému pyré a rozinkám jsou krásně šťavnaté. Navíc jsou bez oleje a přidaného cukru, takže zdravější už to snad být nemůže. A přesto jsou sladké akorát, aspoň tedy pro mě – ale je pravda, že já sladím málo. Takže pokud máte chuť na něco fakt sladkého, přidejte k nim lžíci medu, stévie nebo cokoliv, co vaše mlsné chuťové buňky uspokojí. Vydrží docela dlouho, v lednici minimálně týden. Nejlepší je, že je můžete ráno čapnout a jít. Cookies díky vločkám docela zasytí, takže je to ideální sváča na hladové odpoledne ve škole i v práci 🙂

Ingredience na cca 12 kusů:

  • 250 gramů ovesných vloček
  • 1 velké jablko nebo 200 ml jablečného pyré
  • 100 gramů rozinek (moc dobré jsou ty velké jumbo)
  • 50 gramů ovesné mouky (můžete použít jakoukoliv, záleží na vás)
  • hrst plátků sušeného jablka
  • lžička mleté skořice
  • vlastně cokoliv, co chcete do sušenek dát – oříšky, semínka a další sušené ovoce

Postup:

  1.  Začátek se liší podle toho, zda si chcete vyrobit svoje vlastní jablečné pyré nebo ne. Pokud jste pro první variantu, jablko nakrájejte na malé kousky a dejte vařit spolu s půlkou rozinek a 100 ml vody. Vařte 10 minut, dokud jablka i rozinky nezměknou, pak je rozmixujte v sekáčku na hladkou kaši. Vznikne vám hrozně voňavá věc, která skvěle udrží cookies pohromadě a dodá jim spoustu chuti a vláčnost. Pokud máte svoje vlastní jablečné pyré, závisí na vás, jestli chcete půlku rozinek rozmixovat nebo je do cookies dát celé – já to spíš doporučuji. Rozinkové pyré dodá super sladkokyselou svěžest.
  2. Ve velké míse pak smíchejte všechno dohromady – vločky, pyré, sušená jablka (je lepší je nakrájet na kousky), zbytek rozinek a mouku. Míchejte, dokud nevznikne pevná hmota. Pokud by se těsto nechtělo spojit, přidejte jablečné pyré, v opačném případě přisypte trochu mouky.
  3. Z těsta vytvarujte sušenky ve tvaru cookies a dejte péct na plech s pečícím papírem. Pečte v troubě cca 20 minut na 150°C. Moc si nedělejte starosti, když cookies nebudou mít perfektní tvar. Skořicovo-jablečné cookies jsou moc dobré i šišaté nebo hranaté 🙂
  4. Uchovávejte v dóze, nebo nějaké plastové krabici, aby nevysychaly. Určitě spotřebujte nejpozději do týdne. Nejsou to klasické sušenky a kvůli většímu množství vody v pyré rozhodně nevydrží tak dlouho 🙂
Skořicovo-jablečné cookies

Skořicovo-jablečné cookies

 

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat