Hlavní jídlo Recepty

Slané tartaletky (koláčky) se šalotkou a růžičkovou kapustou

Tak to letos na Silvestra vypadá na tyhle slané tartaletky. Původně jsem chtěla dělat koláč, ale malé koláčky padnou mnohem líp do ruky 😊 a hlavně, upečou se během chvilky. Takže ideál na rychlé pohoštění pro návštěvy, oslavy nebo jen tak na večerní válení na gauči. Protože co si budem povídat, v zimě a o svátcích se rádi válíme všichni 😊

Tartaletky naplňte jakoukoliv zeleninou, co máte po ruce. Růžičková kapusta je ale v zimě docela v kurzu, navíc takhle zapečená chutná a voní výborně. Určitě ji někdy zkuste!

Tip: Pokud byste přece jenom chtěli místo tartaletek velký koláč, ingredience vystačí na koláčovou formu o průměru 28 cm.

Slané tartaletky (koláčky) se šalotkou a růžičkovou kapustou

Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6 tartaletek
Budete potřebovat: formičky na tartaletky nebo formu na koláč

Ingredience na těsto:

  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g studeného másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 2-3 lžíce ledové vody podle potřeby
  • olej na vymazání formy

Ingredience na náplň:

  • 3 vejce
  • 150 gramů bílého jogurtu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 hrst růžičkové kapusty
  • 4 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvý tymián na ozdobení

Postup:

  • Nejdříve si připravte těsto. V míse smíchejte mouku se solí. Nakrájejte máslo na kostičky a pak pomocí vidličky rozšťouchejte, aby se promíchalo s moukou. Mělo by mít konzistenci drobenky.
  • Přidejte vodu a zpracujte do těsta – buď rukou, nebo v robotu. Dejte pozor, abyste těsto nehnětli moc dlouho, pak by se zahřálo příliš a bylo by po upečení tuhé. Každopádně použijte studenou vodu, máslo vyndané rovnou z lednice a těsto hněťte jen tak dlouho, aby se spojilo dohromady. Výsledek pak zabalte do fólie a dejte na půl hodiny vychladit.

Tip č.1: Problémy s křehkým těstem? Nedrží pohromadě, nejde vyválet, lepí se? Mrkněte na recept k rajčatovému koláči, kde vám poradím, jak na to.

  • Mezitím si připravte náplň. Šalotku nakrájejte na proužky, česnek na malé kousky. Na pánvi spolu s olejem orestujte.
  • Růžičkovou kapustu očistěte od košťálů a vrchních listů, pak nakrájejte na půlky.
  • Vejce rozmíchejte společně s jogurtem, solí, pepřem a bylinkami. Orestovanou šalotku a česnek vmíchejte do směsi.
  • Vychlazené těsto vyválejte na vrstvu silnou asi 3 mm. Vmáčkněte do formiček vytřených olejem, okraje odřízněte a spodní vrstvu propíchejte vidličkou.
  • Připravenou náplň nalijte do formiček a rozprostřete půlky růžičkové kapusty. Dejte péct na 20 minut na 180°C.
  • Tartaletky jsou hotové, když je povrch zlatavý, pevný a okraje se začínají odlupovat od formy. Nechte vychladnout a pak ozdobte čerstvým tymiánem. Dobrou chuť! 😊
Slané tartaletky (koláčky) se šalotkou a růžičkovou kapustou

Slané tartaletky (koláčky) se šalotkou a růžičkovou kapustou
Slané tartaletky (koláčky) se šalotkou a růžičkovou kapustou
Slané tartaletky (koláčky) se šalotkou a růžičkovou kapustou

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat