Hlavní jídlo Recepty Snídaně

Slaný rajčatový koláč

Pokaždé mi připadá, že léto uteče rychlostí blesku. Tím, že půlku z něho jsem strávila na druhém konci světa, mi ty letní dny v Čechách utekly snad ještě rychleji. Takže i když nám léto jasně mává na rozloučenou, já jsem hlavou pořád v červenci. Kalendář nekalendář, poslední domácí rajčata jsem využila na tenhle rajčatový koláč, který dělám už potřetí. A pořád se nám nepřejídá.

Slaný rajčatový koláč

Voní? Voní! Po bazalce a rajčatech provoní celý byt 😊

 

Proč potřetí? No, jednak je fakt dobrej, druhak je hotový v cukuletu. Je lehký, chutná skvěle i studený – třeba k snídani, ale hlavně trochu experimentuju. Vypadá to totiž, že jsem se KONEČNĚ naučila křehký těsto. Chtělo to teda tři trilióny pokusů (a kuchyňskýho robota, ehm), ale tak co, ten momentální pocit, že těch pár hodin v kuchyni nakonec nebyl vyhozenej čas a výsledek se dá i jíst… je super. Takže honem to jdu sepsat, než to zase zapomenu! 😀

Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 1 koláč (cca 8 kousků)
Budete potřebovat: formu o velikosti 35 × 13 cm

Ingredience na těsto:

  • 250 g špaldové mouky
  • 100 g studeného másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 2-3 lžíce ledové vody podle potřeby
  • olej na vymazání formy

Ingredience na náplň:

  • 3 vejce
  • 150 gramů bílého jogurtu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžičky sušené bazalky
  • 1 hrst cherry rajčátek (použijte raději pevnější rajčata, aby se koláč moc nerozmočil)
  • 2 jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvá bazalka na ozdobení

Postup:

  1. Nejdříve si připravte těsto. Do mísy dejte mouku a smíchejte se solí. Nakrájejte máslo na kostičky a pak pomocí vidličky rozšťouchejte, aby se promíchalo s moukou. Mělo by mít konzistenci drobenky.
  2. Přidejte vodu a zpracujte do těsta – buď rukou, nebo v robotu. Dejte pozor, abyste těsto nehnětli moc dlouho, pak by se zahřálo příliš a bylo by po upečení tuhé. I proto mi v těstu hodně pomohl robot, který nepřenášel teplo z mých rukou, ale samozřejmě to jde i bez něj, když si pospíšíte. Každopádně použijte studenou vodu, máslo vyndané rovnou z lednice a těsto hněťte jen tak dlouho, aby se spojilo dohromady. Výsledek pak zabalte do fólie a dejte do lednice na půl hodiny vychladit.
  3. Mezitím si připravte formu, tu teflonovou stačí lehce vytřít olejem. Pokud nechcete používat olej, použijte pečicí papír.
  4. Těsto vyválejte na vrstvu silnou asi 3 mm. Vmáčkněte do formy, okraje odřízněte a spodní vrstvu propíchejte vidličkou. Těsto jsem nepředpékala, ale pokud chcete mít jistotu, aby se vám nevyboulilo, dejte na něj kus pečicího papíru, zatižte suchými fazolemi a pečte 15 minut v předehřáté troubě na 150°. Předpékání má tu výhodu, že se těsto zpevní. Pokud ho ještě potřete vajíčkem, zabráníte také rozmočení z náplně. Pak nechte vychladit.
  5. Mezitím si připravte náplň. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, česnek na malé kousky. Na pánvi spolu s olejem orestujte.
  6. Rajčata nakrájejte na půlky.
  7. Vejce rozmíchejte společně s jogurtem, solí, pepřem a bylinkami. Orestovanou jarní cibulku a česnek vmíchejte do směsi.
  8. Tuhle náplň nalijte do formy a do té rozprostřete rajčata. Čím víc barev a tvarů rajčata budou, tím líp váš koláč bude vypadat 🙂
  9. Dejte péct na 20 minut na 180°C.
  10. Koláč je hotový, když je povrch úplně pevný a okraje se začínají odlupovat od formy.
  11. Nechte vychladnout a pak ozdobte čerstvou bazalkou. Dobrou chuť! 😊
Slaný rajčatový koláč

Slaný rajčatový koláč

 

Slaný rajčatový koláč

Slaný rajčatový koláč

 

Slaný rajčatový koláč

Slaný rajčatový koláč

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat