Moje asi nejoblíbenější jídlo vůbec. A důvodů proto mám hned několik:
- je to jídlo připravené během 10 minut,
- je to skvělej oběd do krabičky, kterou čapnete při odchodu do práce,
- chutná dobře i studená! takže je super i pro ty, co si nemůžou ohřát jídlo ve škole nebo v práci,
- můžete použít zeleninu, která vám chutná nebo kterou máte zrovna po ruce,
- a ještě navíc spotřebujete rýži, která zbyla ze včerejšího oběda.
Tak co, jdem smažit? 🙂

Smažená rýže s tofu
Čas na přípravu: 25 minut
Množství: 1 porce
Ingredience:
- 150 gramů uvařené jasmínové rýže
- 100 gramů čerstvého bílého tofu
- 1 stroužek česneku
- 1 cm kousek zázvoru
- 3 lžíce rýžového oleje
- špetka kurkumy
- 1 lžička rybí omáčky
- 1 menší mrkev
- 4 cm kousek cukety
- menší hrst zelených fazolek
- 2 růžičky květáku
- jakákoliv další zelenina podle chuti a zásob v ledničce
- černý pepř
- sůl
- čerstvý koriandr
Postup:
- Nejlepší je použít rýži, kterou jste připravili třeba den předem, bude totiž pěkně odleželá, nebude se lepit na vařečku, odbudou vám starosti s vařením rýže a příprava jídla fakt bude trvat těch slibovaných 10 minut 🙂 Pokud nemáte rýži uvařenou předem, uvařte ji podle návodu a nechte pořádně zchladnout. Ale doporučuji ji nechat fakt odpočinout, druhý den totiž nemá takovou škrobovou chuť, jako čerstvá.
- Mezitím si připravte tofu a zeleninu. Tofu je dobré nejdřív vylisovat – pořádně ho opláchněte, dejte na talíř, položte na něj prkénko a zatižte něčím těžkým. Vyteče z něj tak přebytečná voda, bude mít lepší konzistenci a nebude se drolit.
- Česnek a zázvor nakrájejte nadrobno, mrkev a fazolky na plátky, cuketu na kostičky a květák rozeberte na malé kousky.
- Na pánvi rozbalte lžičku oleje a přidejte k němu rýži. Tu poté ochuťte rybí omáčkou a posypte kurkumou. Originální recept vlastně kurkumu neobsahuje, místo ní je vlastně vajíčko. Já kurkumu přidávám, aby rýže měla krásně zlatavou barvu. Lehce osmahněte a pak dejte do misky, kde ji nechte chvilku odpočívat.
- Ve stejné pánvi osmahněte tofu nakrájené na kostičky na lžíci rýžového oleje. Lehce orestujte a přidejte květák. Je lepší na menší kousky, protože je tvrdší než ostatní zelenina a restuje se tak déle. Jakmile vše zezlátne, osolte a přidejte zbylou zeleninu spolu s druhou lžící oleje. Tu můžete vynechat, pokud chcete něco extra dietního, ale květák docela dost oleje nasaje a zeleninu není dobré grilovat úplně na sucho. Nemusíte se bát, pokud vám neujede ruka, jídlo nebude mastné. Alespoň tedy ve srovnání s klasickou smaženou rýží, která dost často bývá mastná až moc, aspoň na mě teda 🙂
- Přidejte česnek a zázvor, minutku restujte a poté přidejte všechnu zbylou zeleninu. Tu opékejte krátce, aby zůstala křupavá.
- Na závěr přidejte opečenou rýži, koriandr nakrájejte na jemno a promíchejte s hotovou rýží. Tak se chuť bylinek dostane úplně na každé sousto 🙂
- Koriandrem můžete rýži pro ozdobu i posypat, klidně přidejte i chilli, pokud máte rádi pálivé. Tak nechte si chutnat a doufám, že vám bude chutnat tak jako mě. Já už si ji dělám hrozně dlouho a pořád se jí nemůžu přejíst 🙂
PS: Na fotku jsem použila ručně vyráběný talíř z Chefshop.cz. Jedná se o kolekci Earth Black.

Smažená rýže s tofu
3 komentáře
Ve spíži Inspired Kitchen | inspiredkitchen.cz
23/04/2017 at 19:20[…] také salát z červené quinoi a špenátu. Nebo když zbyde jasmínová rýže, využijte ji na smaženou rýži s tofu. U všech těchto receptů je v podstatě největší práce všechny ingredience nakrájet a […]
Jarní detox: 7 dní na šťávách | inspiredkitchen.cz
16/04/2018 at 20:35[…] domů mám chuť se na všechno vykašlat, ale už jsem skoro u konce. Dala bych ruku do ohně za smaženou rýži, ale nechce se mi ji připravovat. Místo ní dojíždím květákovou polévku a jsem jí plná […]
Jak připravit tofu? Tipy a recepty, díky kterým si ho oblíbíte! | inspiredkitchen.cz
25/06/2018 at 13:50[…] kuchyni. Asi nejraději mám tofu s rajčatovou omáčkou a jasmínovou rýží, super rychlou smaženou rýži s tofu nebo asijskou zeleninovou pánev, kde tofu krásně pojme chuť pomeranče a kokosového mléka. Do […]