Asijská kuchyně Hlavní jídlo Recepty Tofu & Tempeh

Smažená rýže s tofu

Moje asi nejoblíbenější jídlo vůbec. A důvodů proto mám hned několik:

  • je to jídlo připravené během 10 minut,
  • je to skvělej oběd do krabičky, kterou čapnete při odchodu do práce,
  • chutná dobře i studená! takže je super i pro ty, co si nemůžou ohřát jídlo ve škole nebo v práci,
  • můžete použít zeleninu, která vám chutná nebo kterou máte zrovna po ruce,
  • a ještě navíc spotřebujete rýži, která zbyla ze včerejšího oběda.

Tak co, jdem smažit? 🙂

Smažená rýže s tofu

Smažená rýže s tofu

Čas na přípravu: 25 minut
Množství: 1 porce

Ingredience:

  • 150 gramů uvařené jasmínové rýže
  • 100 gramů čerstvého bílého tofu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cm kousek zázvoru
  • 3 lžíce rýžového oleje
  • špetka kurkumy
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 1 menší mrkev
  • 4 cm kousek cukety
  • menší hrst zelených fazolek
  • 2 růžičky květáku
  • jakákoliv další zelenina podle chuti a zásob v ledničce
  • černý pepř
  • sůl
  • čerstvý koriandr

Postup:

  1. Nejlepší je použít rýži, kterou jste připravili třeba den předem, bude totiž pěkně odleželá, nebude se lepit na vařečku, odbudou vám starosti s vařením rýže a příprava jídla fakt bude trvat těch slibovaných 10 minut 🙂  Pokud nemáte rýži uvařenou předem, uvařte ji podle návodu a nechte pořádně zchladnout. Ale doporučuji ji nechat fakt odpočinout, druhý den totiž nemá takovou škrobovou chuť, jako čerstvá.
  2. Mezitím si připravte tofu a zeleninu. Tofu je dobré nejdřív vylisovat – pořádně ho opláchněte, dejte na talíř, položte na něj prkénko a zatižte něčím těžkým. Vyteče z něj tak přebytečná voda, bude mít lepší konzistenci a nebude se drolit.
  3. Česnek a zázvor nakrájejte nadrobno, mrkev a fazolky na plátky, cuketu na kostičky a květák rozeberte na malé kousky.
  4. Na pánvi rozbalte lžičku oleje a přidejte k němu rýži. Tu poté ochuťte rybí omáčkou a posypte kurkumou. Originální recept vlastně kurkumu neobsahuje, místo ní je vlastně vajíčko. Já kurkumu přidávám, aby rýže měla krásně zlatavou barvu. Lehce osmahněte a pak dejte do misky, kde ji nechte chvilku odpočívat.
  5. Ve stejné pánvi osmahněte tofu nakrájené na kostičky na lžíci rýžového oleje. Lehce orestujte a přidejte květák. Je lepší na menší kousky, protože je tvrdší než ostatní zelenina a restuje se tak déle. Jakmile vše zezlátne, osolte a přidejte zbylou zeleninu spolu s druhou lžící oleje. Tu můžete vynechat, pokud chcete něco extra dietního, ale květák docela dost oleje nasaje a zeleninu není dobré grilovat úplně na sucho. Nemusíte se bát, pokud vám neujede ruka, jídlo nebude mastné. Alespoň tedy ve srovnání s klasickou smaženou rýží, která dost často bývá mastná až moc, aspoň na mě teda 🙂
  6. Přidejte česnek a zázvor, minutku restujte a poté přidejte všechnu zbylou zeleninu. Tu opékejte krátce, aby zůstala křupavá.
  7. Na závěr přidejte opečenou rýži, koriandr nakrájejte na jemno a promíchejte s hotovou rýží. Tak se chuť bylinek dostane úplně na každé sousto 🙂
  8. Koriandrem můžete rýži pro ozdobu i posypat, klidně přidejte i chilli, pokud máte rádi pálivé. Tak nechte si chutnat a doufám, že vám bude chutnat tak jako mě. Já už si ji dělám hrozně dlouho a pořád se jí nemůžu přejíst 🙂

PS: Na fotku jsem použila ručně vyráběný talíř z Chefshop.cz. Jedná se o kolekci Earth Black.

Smažená rýže s tofu

Smažená rýže s tofu

 

Nestačilo? Přidejte si!

3 komentáře

  • Reply
    Ve spíži Inspired Kitchen | inspiredkitchen.cz
    23/04/2017 at 19:20

    […] také salát z červené quinoi a špenátu. Nebo když zbyde jasmínová rýže, využijte ji na smaženou rýži s tofu. U všech těchto receptů je v podstatě největší práce všechny ingredience nakrájet a […]

  • Reply
    Jarní detox: 7 dní na šťávách | inspiredkitchen.cz
    16/04/2018 at 20:35

    […] domů mám chuť se na všechno vykašlat, ale už jsem skoro u konce. Dala bych ruku do ohně za smaženou rýži, ale nechce se mi ji připravovat. Místo ní dojíždím květákovou polévku a jsem jí plná […]

  • Reply
    Jak připravit tofu? Tipy a recepty, díky kterým si ho oblíbíte! | inspiredkitchen.cz
    25/06/2018 at 13:50

    […] kuchyni. Asi nejraději mám tofu s rajčatovou omáčkou a jasmínovou rýží, super rychlou smaženou rýži s tofu nebo asijskou zeleninovou pánev, kde tofu krásně pojme chuť pomeranče a kokosového mléka. Do […]

  • Reagovat