Asijská kuchyně Hlavní jídlo Recepty Tofu & Tempeh

Smažené rýžové nudle Pad Thai s marinovaným tofu

Smažené rýžové nudle jsou v Asii klasické pouliční jídlo, které si dáte snad úplně všude. Na první pohled vypadají složitě kvůli velkému množství ingrediencí, ale to se jenom zdá. Až je vyzkoušíte, zjistíte, že jsou opravdu jednoduché – a chuťově přímo božské 🙂 Ten pravý a jediný recept na nudle Pad Thai neexistuje, všude si je tak nějak přizpůsobují po svém. Moje verze je bez masa a bez vejce, na které mám alergii. Ale zato je plná marinovaného tofu, zeleniny a možností, jak si ji dále podle chuti přizpůsobit 🙂

Smažené rýžové nudle Pad Thai s marinovaným tofu

Smažené rýžové nudle Pad Thai s marinovaným tofu

 

Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 2 porce

Ingredience na nudle:

  • 250 gramů plochých rýžových nudlí
  • 200 gramů marinovaného tofu
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 hrst zelených fazolek
  • 1 mrkev
  • 1 jarní cibulka
  • 1 hrst arašídů

Ingredience na omáčku:

  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce rybí nebo sójové omáčky
  • 3 lžíce tamarindové omáčky
  • 1/2 limetky

Postup:

  1. Nejdříve si připravte omáčku. Z limetky vymačkejte šťávu a tu dejte společně se všemi ingrediencemi do menšího hrnce a promíchejte. Zahřívejte tak dlouho, než se cukr rozpustí. Odstavte.
  2. Uvařte rýžové nudle podle návodu a poté je propláchněte studenou vodou, aby se přestaly vařit. Nechte v cedníku okapat.
  3. Nakrájejte česnek a zázvor na drobno, zeleninu na nudličky. Tofu nakrájejte na malé kousky.
  4. Na suché pánvi opražte arašídy a dejte do misky bokem. Dejte bacha, stačí jim chvilka.
  5. Rozpalte olej a orestujte česnek a zázvor. Přidejte tofu a zeleninu. Orestujte a jakmile všechno hezky zezlátne, přidejte připravené rýžové nudle. Promíchejte a zalijte připravenou omáčkou. Ještě minutu nebo dvě smažte.
  6. Hotové nudle posypejte opraženými arašídy a ozdobte nakrájenou chilli papričkou. Nechte si chutnat! 🙂

Použité nádobí na fotkách je z obchodu Chefshop.cz.

Smažené rýžové nudle Pad Thai s marinovaným tofu

Smažené rýžové nudle Pad Thai s marinovaným tofu

 

Smažené rýžové nudle Pad Thai s marinovaným tofu

Smažené rýžové nudle Pad Thai s marinovaným tofu

Nestačilo? Přidejte si!

1 Comment

  • Reply
    Recepty s tofu a tipy, jak na něj | inspiredkitchen.cz
    08/07/2018 at 18:32

    […] Pokud vám bílé tofu nezachutná, zkuste jeho ochucené varianty. Uzené tofu chutí připomíná uzený sýr a je skvělé do jako náplň do bramborových knedlíků s červeným zelím nebo do tofu karbanátků s pečenými bramborami. Tofu marinované je ochucené kořením tak dokonale, že ho zvládnou sníst i ti, kdo z nějakého důvodu nedokážou pozřít přírodní ani uzenou verzi. Používám ho hlavně, když spěchám nebo se mi nechce plácat s marinováním. Třeba do takových smažených rýžových nudlí Pad Thai. […]

  • Reagovat