Asijská kuchyně Hlavní jídlo Recepty Tofu & Tempeh

Smažené rýžové nudle Pad Thai s marinovaným tofu

Asijská kuchyně vypadá jednoduše, ale není tak snadná, jak se zdá. Člověk na ni musí sehnat ty správný ingredience, použít je ve správným poměru, u sporáku musí jednak rychle a na správnou teplotu… asi největší problém mám s nudlemi Phad Thai, který jsem dělala už několikrát, ale pokaždý buď byly moc sladký, kyselý, přemaštěný… nebo prostě chutnaly jak obyčejný nudle se sojovkou.

No. Pak jsem je ochutnala v Lemon Leafu, kde mě málem vystřelily do oblak a pochopila jsem, že to bude značnej oříšek je ochutit tak, aby chutnaly, jak mají 😁 tak jsem pogooglila, přidala na tamarindový pastě, nebála se jak limetky, tak palmovýho cukru a řekla bych, že se to lehce začíná přibližovat tomu, jak by to asi chutnat mělo. No. Tak třeba ty proklatý nudle jednou doladím do dokonalosti, prozatím mi to ale nedá a musím s vámi nasdílet aspoň tu nejlepší verzi, která se mi podařila 🙂 

Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 2 porce

Ingredience na nudle:

  • 250 gramů plochých rýžových nudlí
  • 200 gramů marinovaného tofu
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 hrst zelených fazolek
  • 1 mrkev
  • 1 jarní cibulka
  • 1 hrst arašídů

Ingredience na omáčku:

  • 4 lžíce palmového cukru
  • 3 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 3 lžíce tamarindové omáčky
  • šťáva z poloviny limetky

Postup:

  1. Všechny ingredience na omáčku dejte do menšího hrnce a zahřívejte tak dlouho, než se cukr rozpustí. Odstavte.
  2. Uvařte rýžové nudle podle návodu a poté je propláchněte studenou vodou, aby se přestaly vařit. Nechte v cedníku okapat.
  3. Nakrájejte česnek a zázvor na drobno, zeleninu na nudličky. Tofu nakrájejte na malé kousky.
  4. Na suché pánvi opražte arašídy a dejte do misky bokem. Dejte pozor, stačí jim chvilka.
  5. Rozpalte olej a orestujte česnek a zázvor. Přidejte tofu a zeleninu. Orestujte a jakmile všechno hezky zezlátne, přidejte připravené rýžové nudle. Promíchejte a zalijte připravenou omáčkou. Ještě minutu nebo dvě smažte.
  6. Hotové nudle posypejte opraženými arašídy a ozdobte nakrájenou chilli papričkou. Nechte si chutnat! 🙂
Smažené rýžové nudle Pad Thai s marinovaným tofu

Nestačilo? Přidejte si!

1 Comment

  • Reply
    Recepty s tofu a tipy, jak na něj | inspiredkitchen.cz
    08/07/2018 at 18:32

    […] Pokud vám bílé tofu nezachutná, zkuste jeho ochucené varianty. Uzené tofu chutí připomíná uzený sýr a je skvělé do jako náplň do bramborových knedlíků s červeným zelím nebo do tofu karbanátků s pečenými bramborami. Tofu marinované je ochucené kořením tak dokonale, že ho zvládnou sníst i ti, kdo z nějakého důvodu nedokážou pozřít přírodní ani uzenou verzi. Používám ho hlavně, když spěchám nebo se mi nechce plácat s marinováním. Třeba do takových smažených rýžových nudlí Pad Thai. […]

  • Reagovat