Hlavní jídlo Recepty Snídaně

Špenátové palačinky s pomazánkou ze sušených rajčat

Vymyslet recept na slanou snídani mi dalo docela zabrat. Už odmalička mám ranní chutě nastaveny na sladké a myslím, že se tomu už neodnaučím. Prostě ráno u mě tak nějak odjakživa patří sladkým kaším, granole s jogurtem nebo jednoduchým ovocným salátům, u kterých člověk musí jenom nakrájet ovoce, přidat pár oříšků nebo semínek a jíst 😀  Ale o to větší důvod vyjet ze zajetých kolejí… nebo se o to aspoň pokusit 🙂 Špenátové palačinky jsou lehké, ale výživné, takže skvěle poslouží nejenom po ránu, ale i jako lehká a zdravá večeře. Zkuste je taky!

Čas na přípravu: 30 minut
Množství: cca 8-10 palačinek v závislosti na velikosti pánve

Ingredience na palačinky:

  • 1 velká hrst čerstvého špenátu
  • 1 celé vejce
  • 100 ml sójového mléka
  • 200 gramů bezlepkové mouky (mám dobrou zkušenost s moukou Doves Farm)
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka černého pepře
  • rostlinný olej (na smažení)

Ingredience na pomazánku:

  • 60 gramů sušených rajčat (cca 6-8 velkých kousků)
  • 100 gramů bílého tofu
  • 2 špetky černého pepře
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 4 polévkové lžíce horké vody
  • 1 čajová lžička červené papriky
  • 1 čajová lžička sušené bazalky

Postup: 

  1. Nejdříve zalejte sušená rajčata horkou vodou, aby změkla. Samozřejmě pokud máte sušená rajčata v oleji, tak namáčení není potřeba, jen bych u nich ubrala množství dodatečně přidávaného oleje do pomazánky (řekla bych tak na 1-2 polévkové lžíce).
  2. Příprava těsta na palačinky je jednoduchá. Vložte všechny ingredience na těsto do stolního mixéru a chvilku mixujte, dokud se nerozmixují. Těsto by mělo mít krásně zelenou barvu a konzistenci tak akorát na palačinky – ani ne řídkou, ani ne příliš hustou, to je taková rada nad zlato, že jo 😀  Prostě tak, aby se dalo snadno rozprostřít po pánvi, ale nebylo zase příliš tekuté, pak by se vám přichytávalo. Těsto případně zřeďte dalším mlékem nebo zahustěte moukou, aby jste dosáhli požadované hustoty. Těsto je dobrý dát na půl hodinky do lednice odpočívat, ale není to nutné. Jen ho pak pořádně promíchejte.
  3. Mezitím si připravte pomazánku. Namočená rajčata rozmixujte i s vodou, ve které jsou namočená, olejem a kořením do husté kaše. Pak rozdrobte na malé kousky bílé tofu, které přidejte k rajčatům. Pořádně rozmixujte (používám klasický sekáček potravin), dokud se vše krásně nespojí. V případě potřeby ještě trochu rozřeďte vodou nebo olivovým olejem.
  4. Ke smažení jsem použila palačinkovač (koukněte na video dole). Doporučuji ho všem, kteří se už jen z představy smažení palačinek orosí, protože s touhle vychytávkou může vytvořit krásně tenké palačinky i to největší nemehlo na světě. Hlavně palačinkovač nenamáčejte v těstu moc dlouho, pak se na něj přichytí těsta hodně a palačinka bude pořádně vypasená, což nechceme. Pokud palačinkovač nemáte, využijte nějakou osvědčenou teflonovou pánev, na kterou se těsto nepřilepí. Pánvičku s olejem rozpalte, nalijte těsto a nechte rovnoměrně roztéct po celé pánvi. Až palačinka ztuhne, obraťte ji a osmažte z druhé strany.
  5. Hotové palačinky pak potřete pomázankou a překlopte, případně zabalte do ruličky, podle toho, jak se vám jí palačinky nejlíp. Podávala jsem je s cherry rajčátky, ty palačinky pěkně osvěží. Tak si užijte tu nálož zelené a dobrou chuť! 😊

PS: Na fotku jsem použila ručně vyráběný talíř z Chefshop.cz. Jedná se o kolekci MT.

Špenátové palačinky s pomazánkou ze sušených rajčat

Špenátové palačinky s pomazánkou ze sušených rajčat. Handmade talíř je z Chefshop.cz.

 

Špenátové palačinky s pomazánkou ze sušených rajčat

Špenátové palačinky s pomazánkou ze sušených rajčat. Handmade talíř je z Chefshop.cz.

 

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat