Bezlepkové Předkrmy a pomazánky Recepty

Špenátový humus z fazolek mungo

S příchodem jara vždycky přijde chuť na něco zeleného. Na něco, co nám připomene, že už venku roste tráva, na stromech začínají pučet květy a všude lítat alergeny. Tenhle špenátový hummus z fazolek mungo je tak zelený, že svěží vítr do kuchyně přinese už jenom tou úžasnou barvou. A potěší nejenom ty, který už nebaví klasický hummus z cizrny, ale i milovníky pomazánek – já ho dala na pohankový semínkový chléb a chutnalo to skvěle.

Špenátový hummus z fazolek mungo

Špenátový hummus z fazolek mungo

 

Špenátový hummus je vcelku sytý díky fazolkám mungo, které mají hodně specifickou chuť. Jejich slupka má olivově zelenou barvu. Fazolky je důležitý namočit den předem do vody, aby změkly. Pokud chcete hummus jako já ozdobit naklíčenými fazolkami, můžete je buď už naklíčené koupit, nebo si zahrát na menšího pěstitele a sami si je doma naklíčit (postupů je na internetu několik). V naklíčené podobě mají hrozně moc zdraví prospěšných látek – bílkovin, minerálů a vitamínů B. Konzumují se syrové a výborné jsou právě společně s nějakou pomazánkou na chleba. Třeba se špenátovým hummusem, že 🙂

Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 30 minut + namáčení
Budete potřebovat: mixér typu sekáček

Ingredience:

  • 150 gramů fazolek mungo (v sušeném stavu)
  • 1 velká hrst špenátu
  • 200 ml vody
  • 4 lžíce olivového oleje + na závěrečné dochucení
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička soli + špetka do špenátu
  • 1 špetka drceného černého pepře
  • Naklíčené mungo fazolky na ozdobu
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Fazolky den předem namočte do vody (návod, jak nejlépe uvařit luštěniny, najdete tady).
  2. Druhý den vodu slijte a uvařte je v nové do měkka, cca 10 – 15 minut.
  3. Jakmile jsou fazolky hotové, přeceďte je a osolte lžičkou soli. Nechte pár minut vychladit.
  4. Mezitím rozmixujte v sekáčku špenát společně s olivovým olejem, čerstvě drceným černým pepřem, česnekem a špetkou soli. Vznikne vám krásně zelené špenátové pesto.
  5. Přidejte fazolky mungo, vodu a rozmixujte dohladka. Pokud bude pomazánka moc hutná, přidejte další vodu nebo olivový olej. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  6. Dejte na talíř, lehce pokapejte olivovým olejem, posypte naklíčenými fazolkami a nakrájenou čerstvou petrželkou. A je to! Během třiceti minut je o zelený vstup do jara postaráno. Dobrou chuť! 😊 🌿

 

Špenátový hummus z fazolek mungo

Špenátový hummus z fazolek mungo

Nestačilo? Přidejte si!

1 Comment

  • Reply
    Luštěniny na talíři | inspiredkitchen.cz
    14/06/2018 at 09:22

    […] lze připravovat jak úžasné polévky, tak i třeba luštěninové pomazánky (třeba tento špenátový hummus z fazolek mungo). Všechny druhy fazolí jsou hodně tvrdé, musí se namočit nejméně na 12 hodin ve […]

  • Reagovat