Bezlepkové Předkrmy a pomazánky Recepty

Špenátový humus z fazolek mungo

S příchodem jara vždycky přijde chuť na něco zeleného. Na něco, co nám připomene, že už venku roste tráva, na stromech začínají pučet květy a všude lítat alergeny. Tenhle špenátový hummus z fazolek mungo je tak zelený, že svěží vítr do kuchyně přinese už jenom tou úžasnou barvou. A potěší nejenom ty, který už nebaví klasický hummus z cizrny, ale i milovníky pomazánek – já ho dala na pohankový semínkový chléb a chutnalo to skvěle.

Špenátový hummus je vcelku sytý díky fazolkám mungo, které mají hodně specifickou chuť a slupka olivově zelenou barvu. Fazolky je dobrý namočit den předem do vody, aby změkly. Můžete je i sami nechat naklíčit (postupů je na internetu několik) anebo je už naklíčené koupit. V naklíčené podobě mají hrozně moc zdraví prospěšných látek – bílkovin, minerálů a vitamíny B. Konzumují se syrové a výborné jsou právě společně s nějakou pomazánkou na chleba. Třeba se špenátovým hummusem, že 🙂

Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 30 minut + namáčení
Budete potřebovat: mixér typu sekáček

Ingredience:

  • 150 gramů fazolek mungo (v sušeném stavu)
  • 1 velká hrst špenátu
  • 200 ml vody
  • 4 lžíce olivového oleje + na závěrečné dochucení
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička soli + špetka do špenátu
  • 1 špetka drceného černého pepře
  • Naklíčené mungo fazolky na ozdobu
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Fazolky den předem namočte do vody (návod, jak nejlépe uvařit luštěniny, najdete tady).
  2. Druhý den vodu slijte a uvařte je v nové do měkka, cca 10 – 15 minut.
  3. Jakmile jsou fazolky hotové, přeceďte je a osolte lžičkou soli. Nechte pár minut vychladit.
  4. Mezitím rozmixujte v sekáčku špenát společně s olivovým olejem, čerstvě drceným černým pepřem, česnekem a špetkou soli. Vznikne vám krásně zelené špenátové pesto.
  5. Přidejte fazolky mungo, vodu a rozmixujte dohladka. Pokud bude pomazánka moc hutná, přidejte další vodu nebo olivový olej. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  6. Dejte na talíř, lehce pokapejte olivovým olejem, posypte naklíčenými fazolkami a nakrájenou čerstvou petrželkou. A je to! Během třiceti minut je o zelený vstup do jara postaráno. Dobrou chuť! 😊 🌿

 

Špenátový hummus z fazolek mungo

Špenátový hummus z fazolek mungo

 

Špenátový hummus z fazolek mungo

Špenátový hummus z fazolek mungo

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat