Dezerty Recepty Sladké

Švestkový koláč z křehkého těsta

Ovocným koláčům přicházím na chuť čím dál tím víc. Zvlášť těm na křehkém těstě, které se rozpadá na jazyku. Tenhle koláč je poměrně univerzální a můžete ho udělat s jakýmkoliv ovocem chcete. Třeba s meruňkami, jablíčky, jahodami, třešněmi… já zvolila švestky, kterých je teď spoustu a hlavně je mám odjakživa ráda v jakékoliv jejich formě. A pokud nemáte formu na koláč, udělejte galetku! Těsto přemístěte místo do formy na plech, poklaďte ovocem a okraje těsta přehněte přes náplň 🙂

Švestkový koláč z křehkého těsta

Doba přípravy: 1 hodina příprava + 1 hodina chlazení těsta

Počet porcí: 1 koláč (forma o průměru 18 cm)

Ingredience:

  • 250 g špaldové mouky
  • 125 g másla + na vytření formy
  • 3 lžíce ledové vody
  • 300 g švestek
  • 3 lžíce tapiokového škrobu (nebo bramborového)
  • 150 g třtinového cukru
  • 1/2 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1 hrst blanšírovaných mandlí

Postup:

  • Nejdříve si připravte těsto. Do mísy dejte mouku. Nakrájejte máslo na kostičky, přidejte k mouce a pak pomocí vidličky rozšťouchejte, aby se promíchalo s moukou. Těsto by mělo by mít konzistenci drobenky.
  • Přidejte vodu a zpracujte tak, aby vše drželo pohromadě. Dejte pozor, abyste těsto nehnětli moc dlouho, pak by nebylo po upečení křehké. Výsledek pak zabalte do fólie a dejte na půl hodiny vychladit.

Tip č.1: Problémy s křehkým těstem? Nedrží pohromadě, nejde vyválet, lepí se? Mrkněte na recept k rajčatovému koláči, kde vám poradím, jak na to.

  • Mezitím se vrhněte na náplň. Švestky vypeckujte, nakrájejte na měsíčky a v míse promíchejte spolu se škrobem, cukrem a kořením.
  • Vychlazené těsto vyválejte na vrstvu silnou asi 3 mm. Vmáčkněte do koláčové formy vytřenou máslem, okraje odřízněte a spodní vrstvu propíchejte vidličkou.
  • Švestkovou náplň nalijte na těsto. Pečte na 40 minut na 180°C.
  • Zhruba 10 minut před koncem koláč posypte mandlemi. Po upečení nechte vychladnout. Nejlepší je druhý den, kdy ovocná náplň trochu ztuhne a chutě se hezky promísí 🙂 Dobrou chuť!
Švestkový koláč z křehkého těsta

Nestačilo? Přidejte si!

2 komentáře

  • Reply
    Marta
    20/08/2019 at 14:26

    Ahoj, koláč jsem zkoušela a je luxusní! Díky za další skvělý recept 🙂 jen mě zajímá jedna věc- jak se Vám podaří vytáhnout celý koláč z formy, jako je na fotce? Máte silikonovou formu?

    • Reply
      inspiredkitchen
      21/08/2019 at 10:54

      Zdravím, Marto, jsem ráda, že koláč chutnal! Formu mám úplně obyčejnou, nepřilnavou s odnímatelným dnem, kterou pokaždé vytřu máslem nebo olejem pro jistotu (protože každá nepřilnavá forma se časem stane vysoce přilnavou 🙂 ) Myslím, že jsem ji kupovala v Tescu cca před rokem a jsem s ní hodně spokojená. To odnímatelné dno je právě skvělé v tom, že celý koláč bez poškození vyndáte.

      Mějte pěkný den! T.

    Reagovat