Jestli ujíždíte na kombinaci manga a kokosu tak jako já, musíte zkusit tapioka puding. Je výborný nejenom jako dezert nebo lehká snídaně, ale třeba i jako svačinka po cvičení pro rychlé doplnění sacharidů. Nezdá se, ale tapioka je docela výživná a zasytí na dlouhou dobu, aniž by vás zacpala.
Slyšíte o tapioce prvně? Jedná se o škrob z kořene rostliny manioku, který se pěstuje v Asii, Africe nebo v jižní Americe. Perly se vyrábí právě z dužiny jeho hlízy. Seženete je v obchodech se zdravou výživou, já jsem je koupila ve veganském obchodě World Wegan na Poříčí, u Bílé Labuti. Mají je i v obchodech s asijskými potravinami. A když se vám nebude chtít tam, zkuste štěstí na internetu. 🙂
Čas na přípravu: 30 minut + chlazení
Množství: 2 porce
Ingredience:
- 50 gramů tapiokových perel
- 200 ml vody
- 200 ml kokosového mléka
- 1 čajová lžička medu (nebo jakéhokoliv jiného sladidla)
- 1 středně velké zralé mango
- máta a sušené kokosové lupínky na ozdobení

Tapioka perly se vyrábí z hlízy kořeně manioku.
Postup:
- Perly namočte přes noc do vody. V té změknou a zdvojnásobí svůj objem. Ráno je dejte do hrnce společně s kokosovým mlékem. Vařte asi 5 minut, dokud mléko s perlami nezhoustne. Je dobré ho často míchat, ať se vám nepřichytí. Oslaďte lžičkou medu, nalijte puding do skleniček a nechte vychladnout.
- Oloupejte mango (docela dobře to jde klasickou škrabkou na brambory). Mango musí být hodně zralé, aby bylo dostatečně sladké a puding hezky osladilo. V mixéru ho rozmixujte na hladké pyré. To nalijte do skleničky na puding a dejte do lednice na hodinku vychladit. Vychlazený puding ozdobte mátou a kokosovými lupínky. Nejlepší je jíst obě dvě vrstvy současně, to je hotové pohlazení na duši 😊
A jeden tip: když vám pyré zbyde, přidejte do něj kapku citrónu, aby nezhnědlo. Ale je to tak dobré, že se vám to asi nestane 😀 Dobrou chuť!

Tapioka puding s kokosovým mlékem a mangovým pyré

Tapioka puding s kokosovým mlékem a mangovým pyré

Tapioka puding s kokosovým mlékem a mangovým pyré
2 komentáře
Míša
11/03/2018 at 17:56Dobrý den, jaké kokosové mléko je dobré použít? Plechovkové, nebo stačí nějaké ředěnější, např. v tetrapaku od Alpra?
A nějaký tip na dobrý chia pudink? Dělám z plechovkového kokosového, napadá vás ještě obměna s jinou tekutinou? 🙂
inspiredkitchen
11/03/2018 at 19:26Hezký den Míšo,
úplně nejraději používám kokosové mléko od Aroy-D, je bez konzervantů, nemusí se rozpouštět a chutná přitom pořád krásně krémově. Má i lepší konzistenci než to plechovkové, líp se mi s ním pracuje, ale samozřejmě i mléko z plechovky se dá použít 🙂 U Alpra se bojím, že puding nebude dostatečně kokosový, přece jenom je to hlavně voda. Možná by šla i kokosová smetana, kterou rozředíte trochou vody, aby to zase nebylo moc tučný 😉
To Aroy-D mléko se dá koupit třeba tady: https://www.chefshop.cz/aroy-d-kokosove-mleko-1l/ (kde je vlastně i nejlevnější), pokud jste z Prahy, tak můžu dát tipy na kamenné obchody 🙂