Bezlepkové Recepty Sladké

Tartaletky s kokosovým krémem

Popravdě se zrovna moc nevyžívám ve velkém a složitém pečení, přece jenom ty bezlepkové mouky fungují úplně jinak a ne vždy se experimenty s nimi můžou úplně vydařit. Naštěstí u těchto tartaletek se ale žádných nezdařených pokusů bát nemusíte, jsou docela jednoduché. Docela, to znamená ne úplně, člověk musí být trochu rychlý s těstem, aby zůstalo i po upečení křehké. Kokosový krém je krásně lehký a svěží, takže v kombinaci s čerstvým ovocem je to strašně lehký dezert. A třeba s takovými borůvkami nebo jahodami vypadá famózně i ten nejméně podařený kousek 😀

Já jsem je pekla kamarádce k narozeninám a měla z nich hroznou radost. Takže pokud třeba postrádáte inspiraci na dáreček a chcete něco vlastnoručního, s chutí do nich 🙂

Čas na přípravu: 45 minut
Množství: 4 středně velké tartaletky

Ingredience na těsto:

  • 250 gramů bezlepkové mouky
  • 100 gramů rostlinného másla
  • 3 polévkové lžíce vody
  • kokosový olej na vymazání formiček

Ingredience na krém:

  • 1 lžíce agávového sirupu nebo medu
  • 1 lžíce citrónové štávy
  • 200 ml kokosové smetany (tuhá část kokosového mléka z plechovky)
  • 1 balení silken tofu (extra firm)

Postup:
Do mísy dejte mouku. Nakrájej máslo na kostičky a pak pomocí vidličky rozšťouchejte, aby se promíchalo s moukou. Mělo by mít konzistenci drobenky. Přidejte vodu a zpracujte do těsta. Dejte pozor, abyste těsto nehnětli moc dlouho, pak by se zahřálo příliš a bylo by tuhé. I proto je lepší použít studenou vodu, máslo vyndané rovnou z lednice a těsto hníst jen tak dlouho, aby se spojilo dohromady. Výsledek pak zabalte do fólie a dejte do lednice na půl hodiny vychladit.

Mezitím si připravte formičky, ty stačí lehce potřít olejem a vysypat moukou, aby se k nim těsto nepřipeklo. Dejte také plechovku kokosového mléka do lednice, aby ztuhlo. Tofu opatrně vyndejte z obalu a zatižte něčím těžkým. Tak z něho vyteče přebytečná tekutina, která by mohla těsto hodně rozmáčet a dělat neplechu.

Po chlazení těsto rozdělte na 4 díly. Z těch vyválejte vrstvu silnou asi 3 mm, ze které vykrojte kolečka o něco větší, než je průměr formy na tartaletku. Kolečka pak vmáčkněte do formiček, okraje odřízněte a spodní vrstvu propíchejte vidličkou. Pokud nechcete, aby se vám těsto nevyboulilo, nasypte na něj suché fazole. Pečte 15 minut v předehřáté troubě na 150°. Pak nechte vychladit.

Jako poslední zbývá krém, ten je hotový během chviličky. Z kokosového mléka odeberte tuhou část a rozmixujte spolu s vylisovaným tofu, medem nebo sirupem a citrónovou šťávou na hladký krém. Ten pak dejte do připravených tartaletek, které dejte do lednice aspoň na hodinku vychladit. Pak už jenom ozdobte čerstvým ovocem nebo mátou – prostě čímkoliv, co máte rádi – a servírujte. Pokud tartaletky nestihnete sníst hned, uchovávejte je kvůli krému v lednici 🙂 Dobrou chuť!

Tartaletky s kokosovým krémem

Tartaletky s kokosovým krémem

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat