Bezlepkové Hlavní jídlo Recepty Tofu & Tempeh

Tofu karbanátky s pečenými brambory a hořčicovým dresingem

Tofu karbanátky si zamilujete. Jsou rychlý, jednoduchý a skvělý v tom, že se dají sbalit na cesty. Není v nich totiž nic, co by se v teple mohlo zkazit. Dá se říct, že to je jídlo celkem bez práce, protože hodně za vás udělá mixér. Perfektně se k nim hodí pečené americké brambory a nějaký dresing, to aby to všechno pěkně klouzalo do krku. 🙂  Já připravila dresing z dijonské hořčice, který tomu všemu dodá lehkost, ale zároveň i říz. 

Na tofu karbanátky jsem použila uzené tofu, které má tu výhodu, že se nemusí tolik dochucovat – bohatě stačí trocha soli, pepř a bylinky. Jen bacha na množství soli, uzené tofu už je slané samo o sobě a je tak docela jednoduché karbanátky přesolit. Uvedené množství soli stačí bohatě. Pokud chcete zdravější verzi a nechcete nic smažit, dejte karbanátky na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě na 180°C zhruba 15 minut nebo tak dlouho, dokud nezezlátnou. V polovině pečení je ale obraťte 🙂

Tofu karbanátky s pečenými brambory a hořčicovým dresingem

Tofu karbanátky s pečenými brambory a hořčicovým dresingem

Počet porcí: 2 (8 menších karbanátků)
Doba přípravy: 30 minut
Budete potřebovat: mixér typu sekáček

Ingredience na tofu karbanátky:

  • 200 gramů uzeného tofu
  • 1 bílá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 4 polévkové lžíce špaldové mouky + na obalení
  • olej na smažení

Ingredience na pečené brambory:

  • 500 gramů červených brambor
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušené máty
  • 1 lžička sušeného chilli
  • fritovací olej na smažení
  • mořská sůl

Ingredience na dresing:

  • 1 lžíce plnotučné hořčice (pro větší říz použijte dijonskou a vynechejte pepř)
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 125 gramů silken tofu
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušené bazalky nebo tymiánu

Postup:

  • Nejdříve připravte brambory. S těmi se rozhodně neloupejte. Nejenom, že ušetříte spoustu času, ale slupka dodá bramborám krásně křupavou a chutnou kůrčičku, která na těch bramborách prostě chutná nejlíp. Brambory pořádně vydrhněte od všech nečistot – dobře to jde drátěnkou nebo kartáčkem. Třeba kartáčkem na boty. Kartáčkem na zuby bych to nezkoušela 🙂
  • Brambory nakrájejte na půlměsíčky. Dejte do mísy, ve které je ochuťte kořením a pořádně promíchejte s olejem. Brambory nesolte! Sůl by z nich během pečení vytáhla spoustu šťávy a ve výsledku by byly dost rozblemcané. Solte je až po upečení, tak budou krásně křupavé, stejně jako hranolky z KFC. Dejte na plech a pečte zhruba 30 minut, dokud nezměknou.
  • Uzené tofu vyndejte z obalu, opláchněte a rozmixujte v sekáčku na jemno.
    Cibuli, česnek a řapíkatý celer rozmixujte spolu se solí na jemnou kaši. Tuhle směs pak      dejte k rozmixovanému tofu, přidejte mouku, pepř a majoránku. Promíchejte a nechte chvíli odpočinout.
  • Mezitím si připravte dresing. Z balení silken tofu opatrně vylijte nálev a rozmixujte společně s ostatními ingrediencemi – hořčicí, octem, solí, olejem, pepřem a bylinkami.
  • Z hmoty vytvarujte karbanátky, které smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Nechte okapat na papírové utěrce od přebytečného oleje.
  • Karbanátky podávejte s bramborami, dresingem a čerstvou snítkou rozmarýnu. A ideálně sklenkou nějakého dobrého vychlazeného pivka 🙂 Dobrou chuť!
Pečené americké brambory ve slupce a v troubě

Pečené americké brambory ve slupce

 

Tofu karbanátky s pečenými brambory a hořčicovým dresingem

Tofu karbanátky s pečenými brambory a hořčicovým dresingem

Nestačilo? Přidejte si!

2 komentáře

  • Reply
    Recepty s tofu a tipy, jak na něj | inspiredkitchen.cz
    08/07/2018 at 18:31

    […] uzený sýr a je skvělé do jako náplň do bramborových knedlíků s červeným zelím nebo do tofu karbanátků s pečenými bramborami. Tofu marinované je ochucené kořením tak dokonale, že ho zvládnou sníst i ti, kdo z […]

  • Reply
    Plněné papriky s rajčatovou omáčkou | inspiredkitchen.cz
    30/08/2018 at 16:10

    […] vám náplň zbyde, nedělejte si si s tím vrásky. Z náplně totiž uděláte tyhle skvělé tofu karbanátky […]

  • Reagovat