Asijská kuchyně Bezlepkové Hlavní jídlo Recepty Tofu & Tempeh

Tofu s rajčatovou omáčkou a jasmínovou rýží

Máte chuť přidat trochu Asie do kuchyně a zároveň si nechcete lámat hlavu nad nedostupnými surovinami? Uvařte si tofu s rajčaty! Je to jednoduché, rychlé a chutné jídlo, na které nepotřebujete nic speciálního, kromě rybí omáčky. Ale i tu hravě seženete v obyčejném obchodě v oddělení s asijskými potravinami. Pokud chcete něco ostřejšího, přidejte chilli papričku 🌶 nebo omáčku můžete vytunit i curry pastou, ale tradiční verze není ani trochu pálivá. O to výraznější je právě chuť rajčat, spolu s česnekem a rybí omáčky.

Tohle jídlo jsem jednu dobu jedla snad pořád. Tofu, rýže i povařená rajčata jsou velmi lehká na žaludek, takže se hodí i když třeba vám není nejlíp nebo máte nějakou žaludeční nemoc – pak ale určitě vynechte chilli 🙂 To sice vypálí červa, ale nemocný žaludek moc nepodpoří. Tofu s rajčatovou omáčkou je navíc extrémně rychlé jídlo. Když si tofu vylisujete předem, tak máte uvařeno za 20 minut.

Čas na přípravu: 20 minut
Množství: 2 porce

Ingredience na omáčku:

  • 350 g přírodního tofu (kupuju čerstvé v Sapě)
  • 1 stroužek česneku
  • 3 velká rajčata
  • 250 ml drcených rajčat z plechovky
  • 2 jarní cibulky
  • 1 špetka čerstvě namletého pepře
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky
  • 2 lžíce rýžového oleje (používám rýžový, protože je chuťově neutrální a nepřipaluje se ani při vyšších teplotách)
  • 1 špetka soli

Ingredience na rýži (2 porce):

  • 1 menší hrnek thajské jasmínové rýže
  • 1 a 1/2 menšího hrnku vody
  • 1 lžíce rýžového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

  1. Nejdříve si připravte tofu. Celý kus tofu opláchněte, položte na mělký talíř a zatižte něčím těžkým. Dělám to většinou tak, že na tofu položím kuchyňské prkénko, které zatížím knihami. Tofu nechte nejméně 30 minut lisovat, vyteče z něj tak přebytečná voda. Bude mít mnohem pevnější konzistenci, nebude se drolit a na pánvi zběsile prskat 🙂
  2. Během lisování tofu si připravte rýži. Rýži propláchněte pod studenou tekoucí vodou, nasypte do hrnce spolu se lžičkou rýžového oleje a 1/2 lžičky vody a zalijte vodou. Množství vody hodně závisí na rýži, obvykle 1 a 1/2 menšího hrnku stačí, ale pokud bude rýže pořád tvrdá, trochu vody ještě přilijte. Přiveďte k varu, poté přikryjte poklicí a snižte na nižší teplotu, aby se rýže nepřipálila a byla krásně nadýchaná. Jakmile bude rýže na skus, sporák vypněte a nechte rýži pod pokličkou dojít. Pára udělá svou práci sama 🙂
  3. Tofu nakrájejte na plátky, česnek nadrobno, jarní cibulku na kolečka a čerstvá rajčata na malé kousky. Rozpalte 2 lžíce rýžového oleje a osmahněte na něm tofu dozlatova, pak přidejte česnek. Jakmile česnek zezlátne, přidejte čerstvá rajčata a drcená rajčata z plechovky. Poduste cca 5 minut do změknutí. Jakmile budou rajčata měkká, ochuťte lžící rybí omáčky, sladké chilli omáčky, pepřem, solí a společně s nakrájenou jarní cibulkou ještě minutku poduste. Podávejte s rýží, omáčku na závěr posypejte další jarní cibulkou. Dobrou chuť! 😊
Tofu s rajčatovou omáčkou a jasmínovou rýží

Tofu s rajčatovou omáčkou a jasmínovou rýží

 

Tofu s rajčatovou omáčkou a jasmínovou rýží

Tofu s rajčatovou omáčkou a jasmínovou rýží

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat