Bezlepkové Dezerty Recepty Sladké

Veganská čokoládová pěna

V hlavě mám spoustu receptů, které chci zkusit. Když je rovnou neudělám, někam si je uložím, pak na ně zapomenu a při troše štěstí je vylovím po šíleně dlouhý době. Stejně tak to bylo s touhle veganskou čokoládovou pěnou, kterou jsem chtěla zkusit už snad věky, ale celkem jsem měla respekt z toho, jak bude chutnat s nálevem z cizrny. Čtete správně. Tahle pěna se připravuje z tý vody, ve který se uvařila cizrna a kterou každej běžně vylejvá jako odpad 🙂

Říká se jí aquafaba a dá se s kapkou trpělivosti (možná dvěma) vyšlehat úplně stejně jako bílky do pěny. Není to rozhodně nejnovejší objev pod sluncem (tímto moc děkuji www.thestoryofacake.sk za inspiraci), ale musím se s tím s vámi podělit, protože je to naprosto bomba dezert. Je lehký, do půl hoďky hotový, jen ze dvou ingrediencí!!, vhodný pro všechny alergiky a chuťově bych to od klasické chocolate mousse nerozpoznala.

PS: Ani žádná stopa po cizrně! Fakt.

Veganská čokoládová pěna

Veganská čokoládová pěna

 

Doba přípravy: 30 minut 
Počet porcí: 4 porce

Ingredience: 

  • 100 gramů kvalitní čokolády se 70 % kakaa
  • 150 ml nálevu z cizrny (použijte buď ten z plechovky, nebo vývar z vámi uvařené cizrny, funguje obojí)

Postup:

  1. Nejdříve si v menším hrnci rozpusťte čokoládu a nechte ji úplně vychladnout.
  2. Mezitím se pusťte do šlehání nálevu z cizrny. Šlehejte úplně stejným způsobem jako bílky a dejte si pozor na stejné věci: nálev musí mít pokojovou teplotu, dejte pozor, aby mísa na šlehání nebyla mastná a šlehejte tak dlouho, až sníh bude úplně tuhý. Určitě tomu dejte minimálně 10-15 minut, nálevu to trvá krapet déle. Výhodou ale je, že ho nepřešleháte. Pěny vznikne na objem fakt hodně, takže je vhodné šlehat v nějaké velké míse, ať nemáte celou kuchyň od sněhu 🙂
  3. Jakmile je sníh hotový, přidávejte po malých dávkách rozehřátou čokoládu. Musíte pomalu, aby vám pěna úplně nespadla, ideální je pomalu promíchávat stěrkou nebo vařečkou. Pěna i při té největší opatrnosti trochu spadne, ale to je v pořádku. Pokud se vám pěna „rozteče“, tak už to v pořádku není.
  4. Pak pěnu rozdělte do skleniček a dejte do lednice nejméně na 3-4 hodiny zatuhnout. Já jsem nechávala přes noc.
  5. Hotovou pěnu ozdobte – ovocem, kakaovými boby, oříšky, prostě čímkoliv, co máte rádi. Dobrou chuť! 😊

A ještě poznámka: tři dny v lednici vydrží určitě. Tipla bych i víc, ale do té doby ji zaručeně spořádáte 🙂 A až bude zas prostor, co takhle vyzkoušet třeba tento nepečený čokoládový dort s kakaovým máslem? 😉

Veganská čokoládová pěna

Veganská čokoládová pěna

 

Veganská čokoládová pěna

Veganská čokoládová pěna

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat